Diğer Haberler
İSO Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı Gerçekleştirildi
- 17.07.2024
- Diğer Haberler
Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ev sahipliğinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İzzet Öztürk, EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM Kadın Konseyi Üyesi Nilgün Özdemir ve UN SDSN Türkiye Eş-Direktörü Dr. Tamer Atabarut'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle hazırlanan "İklim Değişikliği ve Su Yönetimi" ve Ipsos ortaklığıyla yayımlanan "İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması" raporlarına yönelik sunum yapılırken, İSO'nun da katıldığı Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu 2024'ten izleniminler paylaşıldı ve İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri 2024'e dair bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantıda Ipsos Türkiye CCO ve ESG Lideri Yasemin Özen Gürelli de "İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması Sonuçları Çerçevesinde Sorumlu Tüketim Davranış Trendleri ve Üretimde Sürdürülebilirlik Eğilimi" başlıklı bir sunum yaptı.
İSO ve İTÜ işbirliğiyle hazırlanan "İklim Değişikliği ve Su Yönetimi" araştırmasını da İSO Çevre ve enerji Şubesi Müdürü Erbil Büyükbay tarafından platform üyelerine sunuldu. Sunum öncesinde araştırmanın yapılmasına önemli katkıda bulunan İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk de İSO ile bu konuda yaptıkları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ortaya çıkan araştırmanın ülkemiz ve İstanbul’da suyumuzun geleceğine ilişkin çok önemli verileri ortaya koyduğunu söyledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe "Birlikte hareket ederek sürdürülebilirlik kapsamında yol haritasını hazırlamak çok önemli. Bu süreçte sürekli olarak fikir alışverişi yapıyoruz ve kıymetli dönüşler alıyoruz. Sürdürülebilirlik Platformumuzun çıktılarının paylaşılması, bilgi ve tecrübelerin yayılması açısından değerli. Şimdilerde COP29'a hazırlanıyoruz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda iyi çalışıyoruz ancak döngüsellik anlamında da kapasitemizi artırmamız gerekiyor. 2025 yılına kadar Türkiye'nin belirli adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim döngüsellik hakkında, su raporunda da olduğu gibi, kapsamlı bir rapor hazırlayacağız" dedi.
Toplantıda "İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması Sonuçları Çerçevesinde Sorumlu Tüketim Davranış Trendleri ve Üretimde Sürdürülebilirlik Eğilimi" başlıklı sunum yapan Ipsos Türkiye CCO ve ESG Lideri Yasemin Özen Gürelli ise şu ifadeleri kullandı: "Bu alanda tüketiciye dair araştırmalar yapılsa da sanayiye odaklanılmamıştı. İSO ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile sanayide sürdürülebilirliğe yönelik bakış açısını netleştirmek için yola çıktık. Farklı sektörlerden 717 firma ile görüştük ve farkındalık, yaklaşım ve uygulama olmak üzere üç temel alanda işletmeleri değerlendirdik. Sonuçlara baktığımızda 100 üzerinden yapılan puanlamayla en yüksek skora ulaştığı alan 48,97 ile ‘Farkındalık’ oldu. Firmaların ‘Yaklaşım’ alanındaki skorları 34,27, ‘Uygulama Skorları’ ise 18,19 olarak ölçüldü. Bu skorların düzenli takip edilmesi, sanayinin sürdürülebilirlik karnesinin ortaya çıkarılması açısından önem arz ediyor.
Öte yandan sürdürülebilirlikte üst yönetimin rolü oldukça kritik; üst yönetim sürdürülebilirlik hedeflerini sahiplenmezse, firmalar bu konuda harekete geçmiyor. Firmaların yüzde 34'ünün sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini görüyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerinin, yönetmelikler hayata geçirildikten sonra değil, öncesinde belirlenmesi önem taşıyor.”
Toplantı, yapılan sunumlara yönelik paylaşılan görüş ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.