İSO Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı Gerçekleştirildi

  • Diğer Haberler
surdurulebilirlik_manset_01

Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ev sahipliğinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İzzet Öztürk, EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM Kadın Konseyi Üyesi Nilgün Özdemir ve UN SDSN Türkiye Eş-Direktörü Dr. Tamer Atabarut'un katılımıyla gerçekleştirildi. 

Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle hazırlanan "İklim Değişikliği ve Su Yönetimi" ve Ipsos ortaklığıyla yayımlanan "İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması" raporlarına yönelik sunum yapılırken, İSO'nun da katıldığı Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu 2024'ten izleniminler paylaşıldı ve İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri 2024'e dair bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantıda Ipsos Türkiye CCO ve ESG Lideri Yasemin Özen Gürelli de "İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması Sonuçları Çerçevesinde Sorumlu Tüketim Davranış Trendleri ve Üretimde Sürdürülebilirlik Eğilimi" başlıklı bir sunum yaptı.

İSO ve İTÜ işbirliğiyle hazırlanan "İklim Değişikliği ve Su Yönetimi" araştırmasını da İSO Çevre ve enerji Şubesi Müdürü Erbil Büyükbay tarafından platform üyelerine sunuldu. Sunum öncesinde araştırmanın yapılmasına önemli katkıda bulunan İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk de İSO ile bu konuda yaptıkları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ortaya çıkan araştırmanın ülkemiz ve İstanbul’da suyumuzun geleceğine ilişkin çok önemli verileri ortaya koyduğunu söyledi.


İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik
Platformu Başkanı Sultan Tepe

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe "Birlikte hareket ederek sürdürülebilirlik kapsamında yol haritasını hazırlamak çok önemli. Bu süreçte sürekli olarak fikir alışverişi yapıyoruz ve kıymetli dönüşler alıyoruz. Sürdürülebilirlik Platformumuzun çıktılarının paylaşılması, bilgi ve tecrübelerin yayılması açısından değerli. Şimdilerde COP29'a hazırlanıyoruz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda iyi çalışıyoruz ancak döngüsellik anlamında da kapasitemizi artırmamız gerekiyor. 2025 yılına kadar Türkiye'nin belirli adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim döngüsellik hakkında, su raporunda da olduğu gibi, kapsamlı bir rapor hazırlayacağız" dedi.

Toplantıda "İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması Sonuçları Çerçevesinde Sorumlu Tüketim Davranış Trendleri ve Üretimde Sürdürülebilirlik Eğilimi" başlıklı sunum yapan Ipsos Türkiye CCO ve ESG Lideri Yasemin Özen Gürelli ise şu ifadeleri kullandı: "Sanayi ve işletmelerin genel anlamda sürdürülebilirliğe yönelik bakış açısını netleştirmek için yola çıktık. Bu alanda tüketiciye dair araştırmalar yapılıyor ancak işletmelerin üzerine gidilmiyordu. İSO ile birlikte yaptığımız bu çalışma, bize net sonuçlar gösteren bir çalışma oldu. Farklı sektörlerden 717 firma ile görüştük ve farkındalık, yaklaşım ve uygulama olmak üzere üç temel alanda işletmeleri değerlendirdik. Sonuçlara baktığımızda farkındalık oranının %48.97'ye çıktığını görüyoruz. Bu oran geçtiğimiz yıl %47.36 idi. Yaklaşım ise %33.47'den %34.27'ye, uygulama ise %16.24'ten %18.19'a yükselerek en büyük artışı gösterdi. Bu skorlar genel olarak bizim düzenli takip etmeyi planladığımız ve sanayinin sürdürülebilirlik karnesini ortaya koyacağımız bir çalışma olacak. 

Öte yandan sürdürülebilirlikte üst yönetimin rolü oldukça kritik; üst yönetim sahiplenmezse, sürdürülebilirlik konusunda firmalar konuya hakim olamıyor. Sürdürülebilirlik stratejilerine dair firmaların %34'ünün sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini görüyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda düzenlemeler hayata geçirildikten sonra değil, öncesinde hedeflerin belirlenmesi önem taşıyor.

Toplantı, yapılan sunumlara yönelik paylaşılan görüş ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.