Diğer Haberler
İSO ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Okullarımızda Enerji Verimliliği” Semineri Düzenledi
- 13.01.2021
- Diğer Haberler
Enerji verimliliğinin okullarda da etkin şekilde uygulanmasına öncülük etmek amacıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Sanayi Odası tarafından “Okullarımızda Enerji Verimliliği” Webinar’ı düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ile İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın’ın açılış konuşmalarını yaptığı seminerde okullarda hangi alanlarda enerji verimliliğinin kullanılabileceği ele alındı. Etkinliğe eğitim ve enerji sektöründen çok sayıda yetkili, sanayici ve eğitimci katılırken, online ortamda gerçekleşen seminere yoğun bir ilgi oldu.
Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, artan enerji ihtiyacı ve enerji arzının sebep olduğu ekonomik ve çevresel sorunlar göz önüne alındığında, kullandıkları enerjinin miktar ve kalitesini düşürmeden sosyal refahı arttırabilecekleri sorusunun cevabının nasıl ürettikleri ve nasıl tükettikleri ile yakından ilgili olduğunu söyledi. Sanayi temsilcileri olarak kendilerinin enerji verimliliğini aslında yerli bir enerji kaynağı olarak gördüklerini belirten Özhamaratlı, enerji verimliliğinin katlanmaları gereken bir bedel değil çevresel ve ekonomik bir kazanç olduğunu kaydetti.
Enerji verimliliğinde başarının anahtarının doğru bir enerji yönetimi olduğuna dikkat çeken Özhamaratlı, İSO olarak kendilerine de enerji verimliliği konusunda sorumluluk düştüğünün bilincinde olduklarını anlattı. Faaliyetleri kapsamında sanayide enerji verimliliği konusunda büyük bir paya sahip olduklarını söyleyen Özhamaratlı, 2015 yılında İSTKA’nın desteği ile İstanbul Enerji Verimliliği Merkezi projesini yürüttüklerini hatırlattı.
Verdikleri “Enerji Verimliliği” ödülleri ile firmaların enerji verimliliği uygulama projelerini, enerji verimli ürünlerini kamuoyu ile paylaşarak iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına katkı sağladıklarına değinen Özhamaratlı, bu faaliyetlerinin 2021’de de sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında artarak devam edeceğini iletti.
İstanbul Sanayi Odası olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nde iki yılı geride bıraktıklarına işaret eden Özhamaratlı, “LGS sonuçlarında yüzde 100 doluluk oranına ulaşılmış ve okullarımızın yüzdelik dilimlerinde başarı sıralamaları yükselmiştir. Covid-19 salgınında okullarımız sorumluluk alarak üretim faaliyetinde bulunmuş ve adeta yıldızlaşmıştır. Bu dönemde; birçok okulumuz cerrahi maske ve siperlikli maske, medikal tulum ve önlük ve dezenfektan gibi öncelikli ihtiyaç alanlarında üretim yapmıştır. Bununla da sınırlı kalmayıp cerrahi maske makinesi, solunum cihazı, üç boyutlu yazıcı gibi yüksek teknoloji ürünleri de geliştirmişlerdir” dedi.
Türkiye ve dünya için zorlu olan bu süreçte meslek liselerinin üretim anlamındaki bu çabasının kendilerini gururlandırdıklarını ve motivasyonlarını bir kat daha artırdığını söyleyen Özhamaratlı, bu sürecin bir diğer sevindirici yanının, kazanılan üretim deneyiminin önümüzdeki dönemde okulların döner sermaye işletmeleri kapsamında üretilecek ürünlere yansıyacak olması ve meslek liselerini kamuoyu nezdinde bir üst seviyeye taşıyor olması olacağını ifade etti. Özhamaratlı, protokol kapsamındaki beş okulun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AR-GE Merkezi olarak seçilmiş olmasının ayrı bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.
Tüm bu çabaları ve kazanımları bir araya getirdiklerinde ortaya çıkan tablonun gelecek için umut verici olduğuna değinen Özhamaratlı, “Sizlerle birlikte başardıklarımız, bizlerin ileriye yönelik projeler konusunda inancını artırmaktadır. Bu anlamda, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Ticaret Odası ile birlikte fizibilite sürecine girdiğimiz Mesleki Eğitim Mükemmeliyet Merkezimizin de bir mihenk taşı olacağına inanıyoruz. Bu merkezden İstanbul’daki tüm meslek liselerimizin yönetici ve öğretmenleri yararlanacak hem teknik hem de kişisel gelişim eğitimleri verilecek, öğrenciler için en uygun staj eşleşmeleri sağlanacak ve istihdamın da takip edileceği kapsamlı çalışmalar yürütülecek” dedi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın ise yaptığı konuşmada enerji verimliliği konusunda farkındalığın artırılması amacıyla okul yöneticilerine yönelik enerji verimliliği sunum ve kitapçık çalışması yaptıklarını söyledi. Pandemi nedeniyle devam ederken yapacaklarını ve konuyla ilgili eğitimleri planladıklarını kaydeden Aydın, beyaz bayrak çalışması ile sağlık bilincini artırdıkları gibi yeni uygulamaya alacakları yeşil bayrak projesi ile enerji verimliliği bilincini artırmak istediklerini ekledi.
Okullarda enerji timleri oluşturacaklarını ve genç yaşta farkındalık yaratmak istediklerini anlatan Aydın, enerji verimliliğinin izlenebilir ve ölçülebilir olmasını istediklerini anlattı. Bunun için enerji tüketimlerinin ve faturaların yöneticiler tarafından takip edileceğini belirten Aydın, okullardan toplanan veriler analiz edilerek tasarruf ve verimliliğe yönelik hızlı çözümler bulacaklarını dile getirdi. Aydın, yapılan bu çalışmalardan dolayı sağladığı katkılar için İSO’ya ve eğitim camiasına teşekkür etti.
Ardından Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Genel Sekreteri Zeynep Akkaya, Enerji Verimliliği Uygulamaları başlıklı panelde konuştu. Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda kamuoyunda bir kavram karmaşası olduğunu söyleyen Akkaya, enerji verimliliğinde refahtan, konfordan ve ekonomik çıktılardan kayıp olmadan bir sonuç elde etmenin önemine değindi. 2007 Enerji Verimliliği Kanunu’nda belli destekler açıklandığını belirten Akkaya, 2012 Enerji Verimliliği Strateji Belgesi belirli oranda enerji kullanımının azaltılacağının belirlendiğini anlattı. 2014’te 10. Kalkınma Planı’nda ve 2020 11. Kalkınma Planı’nda enerji verimliliğine atıf yapıldığı bilgisini veren Akkaya, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın (2017-2023) içeriğinden bahsetti. Akkaya, enerji verimliliği kültürünün oluşmasının önemini anlattı.
Sonrasında Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, okullar için Güneş Enerjisi Sistemleri başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Erkan, güneş enerjisinin tüketildiği yerde üretilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Erkan aksi takdirde enerjinin bir yerden bir yere taşındığında altyapı yatırımına ihtiyaç duyulduğunu ve taşınırken enerjide kayıp yaşandığını ifade etti. 2013’te çıkan yönetmelikle şebekeye bağlı sistemlerin gelişmeye başladığını dile getiren Erkan, artık herkesin güneş enerjisi yatırımcısı olabileceğini, ürettiği güneş enerjisinin fazlasını satarak gelir elde etmenin mümkün olduğunu kaydetti. Güneş enerjisi sistemlerinden bahseden Erkan, lisanssız elektrik üretimi başvuru sürecini anlattı.
Enerji Tasarrufu Yol Haritası Çıkarılması panelinde ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mekanik Sistemler Koordinatörü Tayfun Aygün ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Enerji Koordinatörü Lütfü Hayta, enerji tasarrufu için okullarda alınabilecek önlemleri anlattı.
Toplantıda izleyicilerden gelen sorular katılımcılar tarafından yanıtlandı.