Diğer Haberler
İSO, Yetkilendirilmiş Yükümlü Soru Formu Hazırlama Semineri Yaptı
- 11.04.2017
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), firmaları yetkilendirilmiş yükümlü statüsü konusunda bilgilendirmek amacıyla “Yetkilendirilmiş Yükümlü Soru Formu Hazırlama Semineri” gerçekleştirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile InterContinental Otel’de 150’ye yakın katılımcı ile yapılan seminerde, yetkilendirilmiş yükümlü soru formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konular uzmanlar tarafından açıklandı.
Toplantının açılışında konuşan İSO Genel Sekreter Vekili Haktan Akın, geçtiğimiz ay Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı ile bir toplantı yaptıklarını söyledi. Akın, Meslek Komitesi Üyelerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşırken “yetkilendirilmiş yükümlü” konusunda bilgi açıkları olduğunu tespit ettiklerini ve bu konunun detaylarıyla işleneceği bir seminerin önemli bir ihtiyaca cevap vereceği sonucunu çıkardıklarını ifade etti. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün Türkiye’nin yanı sıra, dış pazarlarda da kullanıldığını belirten Akın, bu statü ile firmalara uluslararası piyasalarda güvenilir olarak tanınma imkanı vererek, bu pazarlarda rekabetçi olmalarına katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Hacı Hasan Murat Özsoy ise konuşmasında dış ticaret hacminin 340 milyar dolar seviyesine çıktığını söyledi. Mart ayında ihracatta son üç yılın en büyük rakamı olan 14 milyar 504 milyon dolar seviyesine ulaşıldığını kaydeden Özsoy, bu rakamın Cumhuriyet tarihinin ikinci büyük rakamı olduğunu belirtti. Bu başarıların sanayicilerin ülkemize inancının bir yansıması olduğuna işaret eden Özsoy, yasal ticareti kolaylaştırmanın Bakanlık olarak görevleri olduğunu ifade etti. Özsoy, gümrük işlemlerinde yaşanan önemli sorunları uzun gümrükleme süreleri, modern tekniklerin kullanılmaması, koordinasyon eksikliği ve fazla belge ve veri istenmesi olarak sıraladı. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün bir yandan ticaret erbabına kolaylık sağlarken öte yandan gümrük işlemleri yetkililerinin kendi odaklanması gereken işlere odaklandığını dile getiren Özsoy, böylece ticaret hızlanırken güvenliğin arttığını vurguladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş da İstanbul’un üretim ve dış ticaret yanında gümrük konusunda da ana konumda olduğunu söyledi. İhracatın yüzde 55’ini İstanbul’da kayıtlı firmalar yaptığını hatırlatan Bozkuş, gümrük işlemlerinin daha sağlıklı ve etkin yapılması çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Bozkuş, yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün ticaretin kolaylaştırılması çalışmalarının önemli bir ayağı olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Jale Arslan ile Gümrük ve Ticaret Uzmanı Evren Yeni ve Neslihan Ürkmez tarafından yetkilendirilmiş yükümlü soru formu ile ilgili ayrıntılı bilgiler verildi. Katılımcı firma temsilcilerinin form ile ilgili soruları uzmanlar tarafından yanıtlandı.