İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan Mobilya Sanayicileriyle Modoko’da Buluştu

  • Diğer Haberler
modoko-haber-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ümraniye’de bulunan mobilyacılar sitesi Modoko yönetimini ziyaret etti. Beraberinde İSO yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ile İSO meclis üyelerinin de bulunduğu Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, Bahçıvan İstanbul’un önde gelen mobilyacıları ile sektörün güncel sorunları ile ilgili sohbet etti.

Mobilya sektörünün şu zor geçen birkaç yıla rağmen müthiş bir atılım ve büyüme içiresinde olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, sektör adına son derece sevindirici olan bu gelişmenin Ankara’nın da dikkatinden kaçmadığını ve önümüzdeki yıllarda mobilya sektörünün de stratejik sektörler arasında yerini alabileceğini söyledi. Bu anlamda artık bir lobi gücüne de sahip olduğunu düşündüğü sektör temsilcilerini bu gelişmeden dolayı kutlayan Bahçıvan, sektörün İSO’nun da en önemli meslek komitesi gruplarından biri olduğunu hatırlattı. Sektör adına, ihracata dayalı yüksek katma değerli bir üretim sürecinin başlayabilmesi için artık uzun vadeli, çok planlı ve programlı stratejilerin yapılması gerektiğini söyleyen Bahçıvan sektör temsilcilerinin aktardığı hammadde, tedarik, fiyatlama ve İstanbul’da yine bir OSB alanı konularında da şunları söyledi:

“Son yıllarda tüm sektörlerin yaşadığı tedarik sorununu doğal olarak mobilya sektörümüz de yaşıyor. Çünkü dünya tarihte görülmemiş bir dönem yaşıyor. Covid ile başlayan ve bugün kimsenin beklemediği bir savaş ile devam eden süreç, tüm dünya ekonomisinde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de ciddi bir stres kaynağı yaratmış bulunuyor. Bu haliyle finansmandan hammadde tedarikine kadar bütün alanlara yansımaktadır. Tarımsal ürünlerden demir çeliğe, enerjiden turizme kadar fiyatlar inanılmaz noktalara tırmandı. Kabul etmeliyiz ki burada finansal oyunların da rolü büyük. Batının finans merkezlerinde gece yarıları gerçekleşen ve üretimle hiçbir ilgisi olmayan manipülatif alım satımlarla emtia piyasalarında bu kadar mantık dışı fiyatların ortaya çıkması acımasız bir kapitalizm gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzu bize gösteriyor. Ben her şeye karşın uzun vadede üretimin kazanacağını ve bu finansal oyunların kaybedeceğini, bir yerde normale döneceğimizi düşünüyorum.”

Bahçıvan Covid’in yarattığı bu etkiler görece yumuşamışken bir ay kadar önce başlayan Ukrayna savaşının başlamasını da beklenmedik yeni bir sorun olarak nitelendirdi. Üretime ve tarıma dayalı birçok hammaddeyi aldığımız ve ihracatımızın da iki önemli pazarı olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ülkemizi kısa vadede maalesef çok kötü etkileyeceğini belirten Bahçıvan: “Bu bize şunu gösteriyor. Türkiye’nin dışa bağımlı üretim yapasına artık kalıcı bir çarenin bulunması gerekmektedir. Örneğin mobilya sektörümüz için zaman zaman gündeme gelen endüstriyel ormanlar geliştirebilmeliyiz” dedi

İSO’nun sürdürülebilirlik çalışmalarından bahsederken, mobilya sektörü için de sürdürülebilirliğin önemine değinen ve bugün sürdürülebilirliği üretim vizyonu çerçevesinde içselleştiren şirketlerin marka ve ürün değerlerinin gelecekte müşteriler gözünde çok daha yüksek olacağını vurguladı. İSO olarak son yıllarda bu konuda son derece bilgilendirici ve ufuk açıca çalışmaları olduğunu, açtıkları “Yeşil Blog”dan 15 günde bir yayınladıkları “Yeşil Bülten”e, oluşturdukları Sürdürülebilirlik Platformu’ndan “Yeşil Sohbetler”e kadar birçok konuda Mobilyacıları bilgilendiren Bahçıvan, onlara bu çalışmalarının takipçisi olmalarını önerdi.

Mobilya sektörünün en önemli sorunlarından biri olan nitelikle eleman konusunun yegane çözüm yerinin mesleki eğitim ve bu kapsamda faaliyetlerini yürüten Mesleki Eğitim Merkezleri olduğunu söyleyen Bahçıvan: “İSO olarak son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği protokolü kapsamında çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bu işini destekçisiyiz. Son derece olumlu sonuçlarını da alıyoruz. Bugün destekçisi olduğumuz meslek liselerinin tercihlerde her geçen yıl biraz daha üst sıralara çıkmalarına tanık olmamız, yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz olumlu sonuçların en önemli göstergesi ve bu da bizi mutlu ediyor”.

Bahçıvan mobilyacılara, kendilerinin de bölgelerindeki bir mesleki eğitim merkezi ile birlikte hareket etmelerini, desteklemelerini ve bu çerçevede nitelikli personel ihtiyaçlarına katkı yapmalarını önerdi.

Buluşmayan ev sahipliği yapan Modoko Başkanı Koray Çalışkan, bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, mobilya sektörü olarak son 10 yılda büyük bir büyüme ivmesi yakaladıklarını sektör büyüdükçe sorunlarının da büyüdüğünü söyleyerek bugün yaşamakta oldukları üç temel soruna dikkat çekti. Bunlardan birincisinin hammadde sorunu olduğunu söyleyen Çalışkan Şöyle devam etti:

“Örneğin geçen yıl 100 birime satın aldığımız bazı mobilya hammaddeleri bugün 800 birime ulaşmış bulunuyor. Türkiye bu konuda kaynaklarını yeteri kadar kullanamıyor. Öte yandan başlayan Ukrayna savaşı, bu alandaki en büyük tedarikimizin yolunu tıkamış bulunuyor.

İkinci sorunumuz yer sorunu. Bulunduğumuz alan üretim için kurulmuştu. Fakat bugün burada üretim yok. Üretim İstanbul’un çeşitli bölgelerinde son derece dağınık bir şekilde yapılıyor. Biz bize İstanbul’un yakınında bu Tekirdağ olabilir, Adapazarı olabilir, bir yer gösterilmesini ve büyük bir mobilya üretim merkezi kurmamızın yolunun açılmasını istiyoruz.

Üçüncü sorunuz ise ölçek sorunu. Şu anda Türkiye7de 40 bin mobilyacı var. Fakat bu mobilyacıların tamamı, sayları 10 bin olan Almanya’daki mobilyacıların üçte biri kadar üretim yapamıyor. Biz bu ölçek sorunun ancak kümelenme yöntemiyle bir araya gelerek gerçekleştirebiliriz.

Toplantıda Mobsad Başkanı Nuri Gürcan da konuştu. Ülke olarak mobilya hammaddesine sahip olduklarını, bunu satmayarak katma değerli ürünlere çevirerek satmamız gerektiğini söyleyen Gürcan bunun ancak bir devlet politikası çerçevesinde gerçekleşebileceğini belirterek “Bugün pandemi döneminde ve yaşanmakta olan savaş nedeniyle hammaddenin ne kadar hayati bir şey olduğunu gördük. Hammaddemizi devletin koruması gerektiğini düşünüyorum”

Toplantı daha sonra katılımcıların sorularına Bahçıvan tarafından verilen yanıtlarla devam ederek son buldu.