İSO Yönetiminin Konuğu Olan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, İstanbul Sanayi Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı’na Da Katılarak Sanayi ve Eğitimde İş Birliği Fırsatlarını Görüştü

  • Diğer Haberler
sirnak_tso_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), kasım ayı olağan Meclis Toplantısı’nda, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (Şırnak TSO) heyetini ağırladı. Şırnak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş ve Şırnak TSO Meclis Başkanı Zekeriya Ökten başkanlığındaki heyette Şırnak TSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri yer aldı.

İSO ve Şırnak TSO Ortak Toplantısı’nın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şunları söyledi:

“Bugünkü İstanbul Sanayi Odası tarihinde ilk defa biz bir Şırnak heyetini kabul ediyoruz ve yapmış olduğumuz ziyaretin hemen arkasından böylesi bir kısa sürede olması da birlikte geleceğe bazı projeleri götürebilmek adına çok da önemli. Hemen yeri gelmişken söyleyeyim, özellikle eğitim alanındaki bizim İstanbul Sanayi Odası şemsiyesi altında en kıymet vererek ve en heyecanla yapmış olduğumuz çalışmalarımızın başında eğitim geliyor. Eğitim konusunda da hiç mütevazı olmayalım; ciddi bir birikime, ciddi bir tecrübeye sahip İstanbul Sanayi Odası.

Osman Başkan, inşallah başarılı bir mesleki eğitim ve milli eğitim modelini Şırnak’ta gerçekleştirmek adına, Şırnak’ın gelecekteki potansiyel sektörlerine dönük ara eleman yetiştirmek adına, bu konuda farklı birtakım fikirler ve projelere bizden her türlü isteği, talebi sunmak adına lütfen sonuna kadar rahat olun. Çünkü insandan bahsediyoruz. Bir meslek edindirdiğin, eline bir kabiliyet verdiğin genç bir değer oluşturuyor. Bir tek evladımızı dahi doğru bir hedefe kanalize etmek, doğru eğitmek ve becerisini geliştirmek son derece değerli. İstanbul Sanayi Odası'nın önderliğinde, iş dünyasının tüm paydaşlarıyla daha güçlü bir iş birliği içinde çalışmanın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugün burada sanayicilerimiz, üreticilerimiz ve girişimcilerimizle birlikte ortak hedefler doğrultusunda ilerlemeye devam etmek, Türkiye'nin geleceğine olan güvenimizi pekiştirecektir.”

Şırnak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş de toplantıda yaptığı konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Biz büyük bir heyecanla geldik, kendimiz anlatmaya geldik. Şundan emin olun; uzun yıllar doğudan batıya geldiniz, batıda yatırım yaptınız ama bugün artık batının doğuya gelme dönemi geldi. Bugün buradaki maliyetlerin artışı, buradaki sıkıntılarınızdan dolayı artık doğunun mevsim olarak kıştan yaza geldiğini belirtmek isterim. Artık doğuda güzel bir yaz var, güzel bir mevsim var, güzel bir ortam var. Geçmişte yaşanan güvenlik sorunları geride kaldı. Şırnak ilimizde, bugün Türkiye'nin en güvenli illerinden birinde sizleri yatırıma yapmaya bekliyoruz."

Şırnak, bugün tarım, hayvancılık, arıcılık gibi sektörler için yüce rabbimin bir nimeti. Hem yayla hem ova koşulları ile çok güzel bir bölge. Bizim bölgemizde yıllarca doğudan batıya yatırım yapıldı, ama şimdi batının doğuya gelmesi, buradaki potansiyeli görmek isteyen yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Bugün bölgemiz, hem ulusal hem de uluslararası pazarlara yakınlığıyla ciddi bir yatırım alanı haline geldi. OSB'lerimiz ve bölgeye özgü teşviklerle yatırım yapmak isteyenler için cazip koşullar mevcut. Bizim tarım müdürümüzle bir sera projemiz var, 1000 dönüm üzerinde sizlere sunum yapacak; bu proje, bölgenin tarım potansiyelini daha da artıracak ve yerel üretimi destekleyerek istihdam yaratma konusunda önemli bir adım olacak."

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, Şırnak ilinde kurulacak olan Şırnak-Silopi Organize Tarım Bölgesi Projesi’ne dair bir sunum gerçekleştirdi. Gezgin, özetle şunları söyledi:

“Şırnak ilinin tarımsal potansiyeli oldukça yüksek olup, özellikle Silopi Ovası'nda büyük fırsatlar sunmaktadır. Silopi Ovası, su kaynakları ve iklimsel özellikleri ile yılda en az üç mahsul alınabilecek bir potansiyele sahiptir. Şırnak, Türkiye'de yer fıstığı üretiminde üçüncü sırada yer alırken, kırmızı mercimek üretiminde de altıncı sıradadır. Ayrıca, 12 ay boyunca küçükbaş hayvancılıkla ilgili avantajlara sahip olan Şırnak, su ürünleri yetiştiriciliği ve arıcılık gibi sektörlerde de önemli üretim kapasitesine sahiptir. Bu zengin potansiyel, bölgenin ekonomik kalkınması açısından büyük bir fırsat sunmaktadır.

Şırnak-Silopi Organize Tarım Bölgesi Projesi, bölgenin tarım sektöründeki potansiyelini daha da ileriye taşımayı hedeflemektedir. 978 dekar alan üzerinde kurulan bu proje, sera alanlarının yanı sıra, altyapı ve lojistik olanakları ile de dikkat çekmektedir. Silopi, Habur Gümrük Kapısı'na 11 kilometre mesafede olması nedeniyle, uluslararası pazarlara hızlı erişim sağlama avantajına sahiptir. Proje kapsamında, seracılık faaliyetlerinin başlatılmasıyla en az 1000 kişiye istihdam sağlanması hedeflenmekte ve bölgedeki tarım üretimi, profesyonel seracılıkla daha da güçlendirilecektir.”

Yapılan konuşmalarının ardından İSO ve Şırnak TSO Yönetim Kurulu ile Meclis Üyeleri’nin çektirdiği toplu hatıra fotoğrafının ardından toplantı sona erdi.