Diğer Haberler
İSO’nun Düzenlediği Belarus Ülke Günü’nde Yatırım Fırsatları Ele Alındı
- 10.05.2017
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ve Belarus arasında yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmek üzere Belarus Ülke Günü: Türkiye İçin Fırsatlar etkinliği düzenledi. InterContinental Otel’de yapılan etkinliğe çok sayıda sanayici ve iş insanı katıldı. Gün boyunca yapılan konuşmalar ve panel ile Belarus’un Türk iş dünyasına sunduğu yeni fırsat pencereleri katılımcılara ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
Aynı zamanda toplantının ev sahipliğini de yapan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, açılış konuşmasında Türkiye’nin Belarus’un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu söyledi. O tarihten bugüne iki ülke arasındaki siyasi temasların en üst düzeyde devam ettiğini dile getiren Saruhan, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Kasım 2016 tarihinde Belarus’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı. Saruhan, Dışişleri ve Ekonomi Bakanlarının da Cumhurbaşkanı’na eşlik ettiği ziyaretteki iş forumu sayesinde iki ülke iş insanlarının bir araya gelerek karşılıklı ticaret ve yatırım olanaklarını görüştüğünü aktardı. Türkiye ile Belarus arasındaki ticaret hacminin 2016 yılında yaklaşık 460 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Saruhan, bu rakamın potansiyelin çok altında olduğuna işaret etti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gerek iş yapma kolaylığı gerekse Rusya Federasyonu ve Kazakistan’ın da yer aldığı Avrasya Gümrük Birliği’nin üyesi olması nedeniyle Belarus, birçok sektörde önemli ticaret ve yatırım fırsatları sunmaktadır. İstanbul Sanayi Odası olarak biz de bu fırsatları yerinde görmek amacıyla 22-25 Mayıs 2017 tarihlerinde Otomotiv ve Kara Taşıtları Yan Sanayiimizdeki firmalarımızla Belarus’a bir sektörel heyet düzenliyoruz. Heyet programı kapsamında dünyanın sayılı traktör, iş makinası, kamyon ve otobüs üreticilerinin fabrikalarını ziyaret edeceğiz. Sektörel heyetimizin Belarus’a ziyaretinin aramızdaki ticari ve ekonomik ilişkilere olumlu katkı yapmasını ümit ediyoruz.”
Açılışta konuşan Belarus İstanbul Başkonsolosu Dr. Vladimir Mironovich ise konuşmasında Belarus ekonomisi hakkında bilgi verdi. Belarus’un makine imalat, kimya, petrokimya, orman ürünleri, kereste ve IT sektörlerinde güçlü olduğunu belirten Mironovich, bu sektörleri daha da ileriye taşıyabilmek için yatırım ve ortaklılara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Ülkenin önemli orman arazileri olduğunu ve orman ürünleri konusunda güçlü olduğunu kaydeden Mironovich, tarım ürünleri konusunda da iddialı olduklarını ve dünyanın en büyük süt ürünleri ihracatçısı olduklarını kaydetti. IT sektöründe de ciddi ihracat yaptıklarına değinen Mironovich, kişi başına düşen IT ürünü ihracat değerinde Hindistan’dan sonra ikinci sırada yer aldıklarını vurguladı. Mironovich, iplik ve kumaş üretimi konusunda altyapıları olmadığını ve yatırımcı beklediklerini ifade etti.
Belarus Pazarında İşbirliği ve Yatıralt="Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Belarus Ülke Masası Uzmanı Dilek Doğruer" ım Olanakları başlıklı panelde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Belarus Ülke Masası Uzmanı Dilek Doğruer, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artış trendi içinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin Belarus’a sebze meyve, giyim ürünleri, motorlu taşıt aksamı ve makine ihraç ettiğini belirten Doğruer, Belarus’un ise Türkiye’ye organik ve kimyasal gübre, tekstil elyafı ve ağaç mamulleri ihraç ettiğini aktardı. Belarus’un önemli karayolları ve demiryolları ile merkezi bir konuma sahip olduğuna değinen Doğruer, Türkiye’nin Belarus’un ihracatında yüzde 0,4, ithalatında ise yüzde 2,6 payı olduğunu dile getirdi. Doğruer, Belarus’ta iş yapma kolaylığının giderek arttığını ve iki ülke arasındaki vizelerin 1 Haziran 2014’te kaldırıldığını ekledi.
Belarus Dışişleri Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Danışmanı Dmitry Belobrodsky ise yaptığı konuşmada Belarus’un en büyük dış ticaret partnerinin Rusya olduğunu bunu Ukrayna, İngiltere, Almanya, Hollanda, Litvanya, Polonya ve Çin’in izlediğini söyledi. Geçtiğimiz yıl Belarus ekonomisinde bir gerileme yaşandığını bunun da petrol ürünler, çelik, kereste fiyatlarındaki küresel düşüşten kaynaklandığını ifade eden Belobrodsky, buna karşın yılın ilk üç ayında gelen rakamlara göre bu düşüşün sona erdiğini kaydetti. Türkiye’nin Belarus’a yaptığı ihracatının Belarus’un Türkiye’ye olan ihracatının dört katı olduğunu belirten Belobrodsky, kendileri açısından daha fazla işbirliği yaparak bu farkı kapatmak istediklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ticaret hacminin yükseltilmesi için hedef koyduğunu dile getirdi. Üç ana ihracat hedef ülke gruplamaları olduğunu belirten Belobrodsky, bunların Avrasya Ekonomik Birliği, Avrupa Birliği ve denizaşırı ülkeler olduğunu ekledi. Belarus’un Dünya Ticaret Örgütü’ne katılımı için oluşturulan çalışma grubunun başkanının bir Türk olan Kemal Madenoğlu olduğunu belirten Belobrodsky, Türkiye’ye ve Madenoğlu’na bu konuda Belarus’a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Belarus Yatırım ve Özelleştirme Ajansı Yatırımcı Hizmet Daire Başkanı Anna Grigoryeva ise katılımcılara Belarus’taki yatırım koşulları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Belarus’ta iş yapma kolaylığının arttığını ve hükümetin yabancı yatırımcıya karşı pozitif net bir tavrı olduğunu belirten Grigoryeva, bunun bir göstergesi olarak pek çok özel bölgede yabancı yatırımcılara sağlanan kolaylıkları anlattı. Serbest ekonomik bölgelerde 500 milyon euro’dan yüksek yatırımlar için kurumlar vergisinin 10 yıl ve emlak vergisinin beş yıl muafiyeti olduğunu belirten Grigoryeva, arsanın ise bedava olduğunu kaydetti. Küçük şehirlere, endüstri parklarına, teknoloji parklarına benzer muafiyetler bulunduğunu anlatan Grigoryeva, dış dünyada Belarus’un kapalı bir yapıya sahip olduğu imajı olduğunu ancak bunun doğru olmadığını kaydetti. Grigoryeva, Belarus’un nicelikten çok nitelikli yabancı yatırımcıya önem verdiğini sözlerine ekledi.
Sonrasında yapılan Türk Firmaların Belarus Pazarındaki Deneyimleri başlıklı panelde Burç Taahhüt Mühendislik ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Gömdeniz, Emsaş İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Arslan, Turkcell A.Ş. Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Mustafa Kopuk ve Ketenci Hukuk Bürosu'ndan Selçuk Erdoğan, Belarus pazarında yaşadıkları tecrübeleri konuklara aktardı. Sonrasında konuklar tarafından yöneltilen sorular konuşmacılar tarafından yanıtlandı.