Diğer Haberler
İSO’nun Düzenlediği Ülke Gününde, G. Kore’deki İş Fırsatları Anlatıldı
- 19.09.2017
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ve Güney Kore arasında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve iki ülke yatırımcılarının birbirini tanıması amacıyla Güney Kore Ülke Günü: Türkiye İçin Fırsatlar etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar’ın ev sahipliğinde ve Güney Kore İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteğiyle Odakule’de yapılan etkinliğe Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Young-Cheol Cha ile birlikte Konsolosluk yetkilileri ve çok sayıda sanayici ile iş insanı katıldı.
Güney Kore Ülke Günü’nün açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar, tarihten gelen dostluk ve kardeşlik bağlarının, diplomatik ilişkilerin 60. yılında, ticaret alanında da artarak devam ettiğini görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Yaptığı AR-GE yatırımları, ürettiği teknolojik ürünler ve katma değerle adını her gün daha fazla duydukları Güney Kore’nin başta ekonomik olmak üzere kültürel ve sosyal anlamda da hem bölgesini hem de dünyayı etkileyen bir ülke olduğuna dikkat çeken Urfalılar, bu öneme istinaden, Güney Kore’nin Türkiye’nin dış ticaret stratejisinde öncelikli bir yer tuttuğunu ifade etti. Urfalılar, Güney Kore ile ticaretlerini geliştirmenin, kendileri için çok mühim bir hedef olduğunu vurguladı.
Güney Kore’nin, 2016 yılında en fazla ithalat gerçekleştirdikleri sekizinci ülke olduğunu ancak en fazla ihracat yaptıkları ülkeler arasında 49. sırada yer aldığını belirten Urfalılar, 2016 yılında yaklaşık 7 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaretin 6.3 milyar dolarının Türkiye’nin Güney Kore’den ithalatı olduğunu kaydetti. Urfalılar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve Türkiye lehine dengelenmesi için özellikle gıda, inşaat, tekstil ve hazır giyim gibi rekabetçi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların daha yoğun bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.
Türkiye ile Güney Kore arasındaki mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine dair Serbest Ticaret Anlaşması’nın 2013 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Urfalılar, 2015 yılında Seul’de imzalanan, “Hizmet Ticareti Anlaşması” ve “Yatırım Anlaşması”nın da Serbest Ticaret Anlaşması kapsamına alınacak olması ile birlikte ekonomik ve ticari ilişkilerin hukuki altyapısının en ileri seviyede tamamlanacağını dile getirdi. Urfalılar, Güney Kore ile ticaret hacmini ve işbirliğini artırmak için firmaların bu anlaşmalardan istifade etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu gelişmeler doğrultusunda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ivme kazanmasını beklediklerini aktaran Urfalılar, Güney Kore’de iş yapan Türk firmaların sayısının artması ve benzer şekilde, Güney Kore iş çevrelerinden de Türkiye’ye yönelik ilginin yükselmesinin en büyük temennileri olduğunu belirtti.
Sonrasında kürsüye gelen Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Young-Cheol Cha, iki ülkenin coğrafi olarak uzak olsa da Kore Savaşı’ndan kalan kan kardeşliği ve ortak tarihi hatıraların duygusal olarak iki ülkeyi yakın kıldığını söyledi. İki ülkenin tarihi ve kültürel olarak ortak yönleri olsa da halkların birbiri hakkında bilgi sahibi olmadığını kaydeden Cha, ticaret hacminin de yeterli olmadığını dile getirdi.
Güney Kore’ye yatırım yapma nedenleri arasında pazarı, pazarının büyüme potansiyeli, küresel ağı, teknolojisi ile AR-GE ve inovasyon fırsatlarını sayan Cha, Güney Kore’nin başlıca sanayi kollarının akıllı telefon, otomobil parçaları, çelik, kimyasallar, ulaşım makineleri ve lityum pil olduğunu ifade etti. Cha, Güney Kore’nin AR-GE harcamalarının GSYİH’ye oranının yüzde 4,23 ile İsrail’in ardından dünyada ikinci sırada olduğunu vurguladı.
Cha, Güney Kore ve Türkiye arasındaki ticareti artırmak için büyük potansiyel olduğunu söyledi. Türkiye’nin büyük topraklara sahip olmak, genç nüfusu, mükemmel altyapısı ve bölgesel konumu gibi avantajları olduğunu belirten Cha, Güney Kore’nin ise bilgi teknolojileri, imalat sanayi ve küresel ağ alanında güçlü olduğunu ve iki ülkenin kardeşlik düzleminde birlikte çalışmasının büyük sinerji yaratacağını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından G. Kore Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı oturumda Ekonomi Bakanlığı’ndan Eski Seul Ticaret Ataşesi Bumin Kaan Köktürk ile Kore Ticaret-Yatırım Teşvik Ajansı’ndan (KOTRA) Başdanışman Young-Yeol Yoo, Güney Kore ekonomisi ve işbirliği fırsatları hakkında ayrıntılı birer sunum yaptı.
Daha sonra da yıllardır Güney Kore’de çeşitli ekonomik faaliyetler yürüten iş dünyasının önde gelen isimleri ile Güney Kore’den iş insanları katıldıkları panelde dinleyicilerle deneyimlerini paylaştı. Katılımcılar yapılan panelde merak edilen soruları yanıtladılar. Panele katılan G. Kore Yatırım ve İşbirliği Deneyimleri panelinde konuşan Haco Uluslararası Danışmanlık A.Ş. CEO’su Cavit Yıldız, Orhan Holding Otomotiv Grubu Başkan Yrd. Hakan Burucu ve KPMG Türkiye Kore Masası Lideri ve Ortağı Murat Palaoğlu yaptıkları konuşmaların ardından dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.