Diğer Haberler
İSO’nun Meksika Ülke Günü Etkinliği Sanayicilerin Yoğun İlgisiyle Yapıldı
- 09.02.2021
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), barındırdığı ekonomik fırsatlarla öne çıkan Kuzey Amerika ülkesi Meksika’yı üyesi sanayicilere daha iyi tanıtmak amacıyla Meksika Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın ev sahipliğinde video konferans şeklinde yapılan etkinliğe Meksika’nın İstanbul Başkonsolosu Maria Isabel Arvide Limon da katıldı. Etkinliğe Meksika’da yatırım yapmak ve bu ülkedeki iş birliği fırsatlarını değerlendirmek isteyen sanayici ve iş insanları yoğun ilgi gösterdi.
Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar, Türkiye ile Meksika arasında 2019 yılında yaklaşık 1.3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu söyledi. Akar 600 milyon dolar ihracat yaparken Meksika’dan 678 milyon dolarlık ithalat yaptıklarını ekledi.
Ticaret hacmi olarak her iki ülkenin mevcut potansiyelinin oldukça altında olan bu rakamın kısa sürede daha yukarı seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Akar, bu amaçla, müzakereleri hala devam eden serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanmasının çok kritik olduğunu vurguladı.
Ticaretin yanı sıra Meksika yatırım için de avantajlı bir ülke konumunda olduğunu hatırlatan Akar, ihracatta olduğu gibi yatırım alanında da en önemli sektörün otomotiv olduğunu ve bugün Meksika’da yatırım yapan yaklaşık 12 Türk şirketi bulunduğunu dile getirdi.
Meksika gıda pazarı genel olarak değerlendirildiğinde, Meksika’da yaşayan Orta Doğu kökenli vatandaşların benzer tüketici tercihlerine sahip olmaları nedeniyle, etnik ve geleneksel Türk ürünleri açısından potansiyel alıcı konumunda olduklarını belirten Akar, Meksika’da yaşayan Avrupa kökenli tüketicilerin de Türkiye’nin ürünleri için önemli bir hedef kitleyi oluşturduğunu ifade etti. Akar, Meksika’nın turizm, otel ve restoran işletmeciliği alanlarında da oldukça gelişmiş olduğunu ve her yıl 20 milyondan fazla kişinin ülkeyi ziyaret ettiğini anlattı.
Akar, tekstil ve hazır giyim, elektrik ve elektronik, iklimlendirme, tarım alet ve makineleri, iş ve maden makineleri, kimya, makine, otomotiv, turizm ve TV dizileri sektörlerinde Meksika’nın önemli bir potansiyel barındırdığını kaydetti.
Meksika İstanbul Başkonsolosu Maria Isabel Arvide Limon da buluşmada bir konuşma yaparak, Meksika’nın hem yatırım hem yaşamak için ayrıca birlikte yatırım yapmak için güzel bir ülke olduğunu söyledi. Meksikalıların da aynı Türkler gibi çalışma azmi olan insanlar olduğunu kaydeden Limon, iki ülkenin uzun yıllara dayanan bir ortaklığı olduğuna değindi. Limon, her yıl iki ülkenin ticaret hacminin arttığını belirterek gelecekte de bu trendin devam etmesini diledi. Limon, Meksika’nın farklı bölgelerinde Türk girişimcileri olduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Sonrasında Ticaret Bakanlığı Meksika Ticaret Müşaviri İnci Selin Bal Salkım, Meksika Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlığında bir sunum yaptı. Meksika’nın 126 milyon nüfusuyla dünyanın 15. Büyük ekonomisi olduğunu belirten Salkım, kişi başına düşen GSYİH’nın 9.673 dolar olduğunu söyledi. ABD’de 38.5 milyon Meksikalının bulunduğunu ve ülkeye 41 milyar dolar yıllık döviz girdisi sağladığını aktaran Salkım, Meksika’nın dünyada en çok yatırım çeken 14. ülke olduğunu ve ilk üç sırada ABD, İspanya ve Kanada’nın bulunduğunu ekledi. Salkım, 2019 yılında yüzde 0,1 küçülme yaşanırken 2020 yılında yüzde 8,5 düşüş yaşanmasının beklendiğini anlatarak son 10 yıl büyüme ortalamasının yüzde 1,7 olduğunu dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in moderatörlüğünde Meksika’da İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı bir panel yapıldı. Panelde DEİK-Türkiye-Meksika İş Konseyi Başkanı Ayşe Nazlı Dereli Oba, Totomak Mak. ve Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Murat Ardan Kayaatlı ve Kros Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Onur Gül, Meksika’daki yatırımları ve yaşadıkları tecrübeleri dinleyicilere aktardı. Yapılan sunumların ardında dinleyicilerden gelen sorular katılımcılar tarafından yanıtlandı.