Diğer Haberler
İSO’nun Sektörel Tedarik Zinciri Toplantıları Petrokimya ile Devam Etti
- 25.01.2021
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Covid-19 pandemisinin olumsuz etkilediği küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için başlattığı “Sektörel Tedarik Zincirleri Toplantıları” serisinin ikincisi petrokimya sektörü ile devam etti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın başkanlığında yapılan toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da katıldı. Toplantıda petrokimya sektörünün önde gelen temsilcileri düzenlenen panelde sektörle ilgili görüşlerini paylaştı.
İSO Yönetim Başkanı Erdal Bahçıvan toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, son dönemlerde çok net bir tabloya şahitlik ettiklerini, o tablonun da ham madde fiyatlarında global kaynaklı eşi görüşmemiş bir artış dönemi olduğunu söyledi. Uzak mesafelerde oluşan lojistik maliyetlerinde de büyük artış olduğuna değinen Bahçıvan, bu gelişmeler üzerine demir çelik, petrokimya ve tarımsal ürünler sektöründe bir durum değerlendirmesi yapabilmek adına bu toplantı dizisini yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.
Petrokimyanın sadece kendi açısından değil pek çok işkolunu etkilediği için önemli bir sektör olduğuna işaret eden Bahçıvan, inşaattan ambalaja, otomotivden beyaz eşyaya kadar etki eden bir sektör, petrokimyadaki fiyat hareketlerini hassas kıldığını vurguladı. Bahçıvan, kendi içinde hassas dengeleri olan ve İSO tabanında da en çok büyüyen sektörlerin başında gelen petrokimyanın pek çok gurur veren çalışmayı barındırdığını dile getirdi. Bahçıvan, ileriye dönük yatırımlarıyla önümüzdeki yıllarda çok iyi takip edilmesi ve başarılarının izlenmesi gereken bir sektör olacağını ekledi.
Türkiye’nin güçlü ham madde üretimine yönelik sanayi tesislerine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bahçıvan, böylece ülkenin dışa bağımlılığının azalacağını ve sürdürülebilir başarıları yakalayabileceklerini aktardı. İstişare ve diyalog anlamında gecikmiş de olsa sektör oyuncularının ve sektör derneklerinin bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Bahçıvan, menfaatler farklı olsa da temel amacın Türkiye’nin katma değerli büyümesi ve ihracat pazarlarında rekabet etmesi olduğunu ekledi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da toplantının açılışında, petrokimya alanında ham maddeye sahip olmadıklarını, yüzde 85 oranında ithalata bağlı olduklarını söyledi. Petkim ve SOCAR’ın yatırımlarına karşın iç talebin karşılanamadığını anlatan Turagay, pek çok üründe de ithalata bağımlı olduklarını ekledi. Pandemide üretimin durması ve birden üretim artışın yanında Çin’in iç talepten kaynaklanan artışı da eklenince fiyatların arttığını belirten Turagay, temel sorunun dışa bağımlı olan yapıyı kırmak olduğunu dile getirdi.
Ham maddeyi uygun fiyatla ve uzun vadeli almalarının önemine değinen Turagay, önümüzdeki dönemde Green Deal, biyoplastik ve geri dönüşümün önem kazandığı bir döneme girdiklerini ve bu gerçekleri de tartışmaları gerektiğini kaydetti. Artık bölgeselleşmenin öneminin arttığını anlatan Turagay, dünyanın en büyük pazarlarından biri olduklarını ve artık ham maddeye değil pazara yakınlığın esas hale geldiğini vurguladı.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından ekonomist Ali Ağaoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan Tedarik Zincirlerinde Petrokimya başlıklı panele Socar Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Ticaret Başkan Yardımcısı Agshin Salimov, BASF Türkiye Genel Müdürü Rami Atikoğlu, TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı - PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Erceber ve LyondellBasell Afrika, Ortadoğu, Türkiye Bölge Satış Müdürü Belkıs Tamakan Argıt katıldı. Katılımcılar sektörün genel resmini ortaya koyarken atılması gereken adımlar konusunda önerilerde bulundu, izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.