Diğer Haberler
İSO’nun Tekstil ve Hazır Giyim ile Makine Sektörünü Buluşturma Toplantısı Yapıldı
- 24.01.2020
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), tekstil ve hazır giyim sektörü ile makine sektörünün önde gelen üreticilerini bir araya getirmek üzere Tekstil ve Hazır Giyim ve Makine Sektörü Toplantısı düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır da katıldı. Etkinlikte İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat da yer aldı.
Toplantının açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin farklı sektörlerinin birlikte hareket ederek özellikle dış rekabette sonuç alıcı, verimli bir sinerji yaratmalarının özlemini duyduklarını ve bu hedef doğrultusunda ellerindeki kaynakları güçlü şekilde kullanma adına bu anlamlı toplantıyı yaptıklarını söyledi. Sanayiciler olarak bu özlemlerini gerçekleştirmek adına yaptıkları her faaliyette Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı ve toplantıya gelen Bakan Yardımcılarını her zaman yanlarında görmenin morali içinde olduklarını söyleyen Bahçıvan, sanayicileri dinlemek üzere yaptıkları bu toplantının da sürece ciddi bir katkı yapacağını düşündüğünü söyledi.
İSO Yönetimi olarak yerli makine kullanımını devamlı olarak gündeme getirdiklerini vurgulayan Bahçıvan, yerli makine kullanımının tekstil ve hazır giyim için de çok önemsedikleri bir konu olduğunu ve konuya çözüm arayacaklarını dile getirdi.
Türkiye’nin dünyanın en önemli tekstil ve hazır giyim üretici ve ihracatçılarından biri olduğunu hatırlatan Bahçıvan, sanayicilerin çay kaşığıyla, bin bir emekle topladığı değerleri teknoloji yatırım ile dışarı transfer ettiğini ifade etti. Bahçıvan, toplanan sermayenin G. Kore, Almanya ve İtalya gibi ülkelere aktarıldığını sözlerine ekledi.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nin yıllardan beri dert edindikleri konuların nihai çözümü noktasında çok önemli bir fırsat olacağını anlatan Bahçıvan, programın daha çok anlatılarak pazarlamasının iyi yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Bahçıvan, Ankara’da teorik olarak hazırlanan düzeltmelerin pratikte nasıl yansıdığını aktarmak adına İSO olarak destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise İSO’nun sanayi sektörünü yönlendirme anlamında İstanbul’un çok ötesinde bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Geçmişten bu yana sanayiye öncülük eden bir yapıya sahip olan İSO’yu can kulağıyla dinlediklerini ve fikirlerini aldıklarını belirten Kacır, sanayicilerle istişare edebilmek adına İSO’nun büyük imkanlar sunduğunu anlattı. Kacır, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte özel sektörden kişilerin Bakan ve Bakan Yardımcısı olarak hizmet verebilmesinin önünün açıldığını ve Hasan Büyükdede gibi duayen sanayicilerin de önünün açıldığını ekledi.
Bu tip toplantılarla sahada iş yapan sanayicilerin fikirlerinin Ankara’ya yansıtılma imkanı elde ettiklerini ifade eden Kacır, yapılan değişiklikler ile bölge kalkınma ajanslarının ve yatırım teşviklerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkisi altına girdiğini dile getirdi. Kacır, böylece bölgesel kalkınma ve yatırım teşviklerinde sanayi ve teknoloji odaklı bir gelişim için bütünleştirici politikalara imkan tanındığını vurguladı.
Bakanlık olarak TÜBİTAK ve KOSGEB eliyle teşvik dağıttıklarını belirten Kacır, teşviklerin tek pencereden dağıtılması için çalıştıklarını söyledi. 11. Kalkınma Planı’na yoğun katkı verdiklerini hatırlatan Kacır, hedeflerinin hangi ürünlerin Türkiye’de üretilebileceğini belirlemek ve buna teşvik vermek olduğunu anlattı. Makine sektörünün Türkiye’nin güçlü olduğu bir alan olduğunu dile getiren Kacır, makine sektörünü desteklediklerinde aslında tüm sektörleri desteklediklerini anlattı. Verdikleri teşvikin yüzde 60’ının ithal makineye gittiğini açıklayan Kacır, bunun önüne geçmek ve sektörde yerlilik oranını artırmak için makine sektörüne destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
Kacır, beş yıl içinde öncelikli ürünlerin Türkiye’de üretilmesi sağlayabilirlerse cari açık sorunundan kalıcı olarak kurtulacaklarını vurguladı. Türkiye’de tekstil kadar doğal büyümüş bir sektör olmadığını belirten Kacır, bugün yılda 1.2 milyar dolarlık tekstil makinesi ithal ettiklerini ve bunun önüne geçebilmek için yerli makine üreticilerini güçlendirerek sektörü kuvvetlendirmek istediklerini ekledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede toplantının açılışında kısa bir konuşma yaptı. Kendisinin de tekstil makine üreticisi olduğunu hatırlatan Büyükdede, toplantıda sanayicilerden gelecek talepler alınarak tekstil makinesi sektörüne odaklanabileceklerini ve sektöre yeni makine üreten firmalar kazandırabileceklerini ifade etti. Büyükdede, böylece makine ithalatının minimize edilmesinin mümkün olacağını dile getirdi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından gerek tekstil ve hazır giyim, gerekse makine üreticisi olarak toplantıya katılan sektör temsilcileri bugün bu konuyla ilgili yaşanan sorunları dile getirdi. Hedeflenen yerlileşmeye ulaşmak için neler yapılması gerektiğine ilişkin düşüncelerini paylaştı. Tekstil ve hazır giyim makine üretiminin yerlileşmesi için atılabilecek adımlar istişare edildi.