Diğer Haberler
İstanbul Odaları Müşterek Yönetim Kurulları Toplantısı İSTİB’in Ev Sahipliğinde Yapıldı
- 29.03.2022
- Diğer Haberler
İstanbul’un TOBB çatısı altındaki dört büyük ticaret ve sanayi odası; İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) Deniz Ticaret Odası (DTO) ve İstanbul Ticaret Borsası’nın (İSTİB) katılımıyla gerçekleşen “İstanbul Odaları Müşterek Yönetim Kurulları Toplantısı” İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz’un ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan katıldı. İSO Yönetim Kurulu olarak toplantıda İSO Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Bekir Yelken (Sayman), Sultan Tepe, Kemal Akar, Vehbi Canpolat ve Mustafa Tacir yer alırken, Diğer oda yönetim kurulu üyeleri de toplantıda bulundu.
Toplantıda ele alınan 3 ana madde; Rusya-Ukrayna Savaşı’nın hem ülke hem de İstanbul sanayisine etkisi, Marmara Denizi’nde yaşanan musilaj problemi sonrası Marmara Denizi ve İstanbul Adalar açıklarının özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi ve bir önceki toplantıda alınan kararların gözden geçirilmesi oldu.
Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tedarik zinciri açısından, tarımdan, enerjiye birçok farklı sektörü derinden etkilemeye devam ettiğini söyledi. Rusya ve Ukrayna’nın, Türkiye açısından en temel tedarikçi konumunda olduğuna değinen Bahçıvan, emtia fiyatlarında devam eden artışın enflasyon sorununu gündemimizde tutmaya devam edeceğinin altını çizdi. Ayrıca turizm gelirlerinde de yaşanabilecek daralmaya değinen Bahçıvan, bölgede bir an önce barışın sağlanmasını diledi.
Toplantıda konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Rusya ve Ukrayna savaşının gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Kopuz, Rusya ve Ukrayna’nın dünyadaki en büyük üreticiler arasında olduğunu ve yaşanan savaş ortamından dolayı iki ülkede üretimin durma noktasına gelebileceğinin altını çizdi. Pandemi sürecinin üstüne patlak veren savaşın gıdanın yanında emtia fiyatlarını da zorladığını belirten Kopuz, tüm dünyanın küresel bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
İTO Başkanı Şekip Avdagiç ise Türkiye’den Rusya ve Ukrayna’ya büyük miktarda ticari faaliyet yürütüldüğünü ve bu faaliyetlerin 7.5 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu belirtti. Savaş ortamından dolayı finansal para akışının durma noktasına geldiğini belirten Avdagiç, bu süreçte ticarette rublenin para birimi olarak kullanılması fikrinin önemine değindi. Yaşanan tedarik soruna da değinen Avdagiç, bu sorunun kısa ve orta vadede aşılmasının güç olduğunu belirtti. Avdagiç ayrıca enerji ithalatında doğal gazda şu an için bir sorun olmadığını ancak petrol ve kömürde görülen resmin net olmadığını, tüm süreçleri yaşayarak göreceklerini söyledi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran da yaşanan savaş ortamında mahsur kalan gemi personellerinin durumunu aktardı. 106 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının mahsur kaldığı bilgisini veren Kıran, Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla yakından ilgilendiğini belirtti. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna’nın, Türkiye açısından ciddi tahıl tedarikçisi olduğuna değinen Kıran, yaşanabilecek gıda krizine dikkat çekti ve bu süreçte çiftçiye gerekli desteğin sağlanarak hem tarım hem de hayvan ihracatına kısıtlama getirilmesinin önemine vurgu yaptı.