İstanbul Sanayi Odası (İSO), İhracatın Finansmanında Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Ürünleri ve Son Gelişmeler Hakkında Online Bilgilendirme Toplantısı Yaptı

  • Diğer Haberler
turk_exim_manset_01

İSO, Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Ürünleri Hakkında Çevrimiçi Bilgilendirme Toplantısı Yaptı. Türk Eximbank Pazarlama Direktörü Mehmet Efkan Bingöl, Türk Eximbank Odakule Şube Müdürü Mehmet Başdelioğlu, Türk Eximbank Odakule Şube Yöneticisi Fatma Ceren Aksüt Akben ve Türk Eximbank Yapılandırılmış Kredi Müdürü Orhan İnci’nin katılımıyla düzenlenen programda Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Ürünleri konularında bilgilendirmeler yapıldı.

Programda Türk Eximbank ihracatçıya destek programları hakkında bir tanıtım sunumu yapan Türk Eximbank Pazarlama Direktörü Mehmet Efkan Bingöl, “Eximbank kâr amacı güden bir kuruluş değil. İhracatçılarımızla yaptığımız çalışmalarda, ticari bankalarla rekabet etmiyoruz. Ancak piyasanın daraldığı ve finansmana erişimin zorlaştığı ortamda uygun vade ve fiyat imkânı sunmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

İhracata hazırlık kredilerine dair de bilgilendirmede bulunan Bingöl, "720 gün vadeli dövizde ihracata hazırlık kredilerimizde, spread oranlarımız 360 gün ve iki taksite kadar olan vadelerde term sofr/euribor + 2,50 spread oranı uygulanıyor. 1-1,5 yıl durasyon için, yani 720 gün ve dört taksite kadar olan vadelerde, spread oranı ise 3,25. 720 gün ve 1 yıl geri ödemesiz 1,5 yıl durasyon için ise sabit fiyatlarımız benzer kümülatif oranlarda şekilleniyor. Ayrıca 90 güne kadar vade için de özellikli fiyatlama yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşil İhracat Projesi hakkında bilgi veren Türk Eximbank Yapılandırılmış Kredi Müdürü Orhan İnci ise “Yakın zamanda Avrupa Birliği’nin hayata geçirdiği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na tabi olan sektörlerde yer alan firmalarımıza ya da hâlihazırda yeşil ürün üreticilerine yeşil yatırımları için işletme sermayesi kredileri imkânı sağlıyoruz. Firmalarımızın sahada veya çatılarına yaptıkları GES projeleri program kapsamında yer alıyor. Ek olarak firmalarımızın gerçekleştirdiği makinelerin yenilenmesi, izolasyon; üretimlerinin enerji harcamasını yüzde 15 seviyesinde düşürecek, yüzde 20 su tasarrufu veya yüzde 10 kaynak verimliliği sağlayacak yatırımları, elektrik veya hidrojen ile çalışan araç yatırımları da programımızın kapsamı dahilinde yer alıyor. Son bir yıl içinde herhangi bir bankadan finanse edilmiş bile olsa ve raporlaması yapılmışsa işletme sermayesi kredileri kullanıbiliyor. Bu koşulları karşıladığınız takdirde 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeye kadar da geri ödeme imkânı olan krediler sunuyoruz” dedi.

Online olarak devam eden program, katılımcılardan gelen soruların Türk Eximbank yetkilileri tarafından yanıtlanmasıyla sona erdi.