İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, Şırnak-Hakkari Gezisinde Gabar Petrol Kuyularını Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
meclis_gezi_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu, İSO Meclis Başkanlık Divanı ve İSO Meclis Üyeleri, geleneksel yurt seyahatlerinden birini Şırnak ve Hakkari’yi kapsayacak şekilde gerçekleştiriyor.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz eşliğinde İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ile Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe (Sayman), Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Hüseyin Çetin, Dr. Faruk Sarı ve Murat Çökmez, İSO Meclis Başkan Yardımcıları Sadık Ayhan Saruhan ile Yüksel Özyurt ve İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Koray Yavuz’un da yer aldığı ziyaretin ilk gününde Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (CTSO) ziyaret edilerek Meclis Üyeleri ile bir araya gelindi. CTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Yıldırım ve CTSO Meclis Başkanı Mesut İverendi’nin ev sahipliğinde İSO Meclisi ile birlikte ortak meclis toplantısı gerçekleştirildi.

İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ziyaret vesilesiyle iki şehir arasındaki ticaret ve sanayi ilişkilerinin güçlenmesi adına atılacak adımlar, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak. Cizre, tarihi ve kültürel dokusuyla, ticaret ve sanayi dinamik yapısı sayesinde kalkınmada önemli bir rol oynuyor.

İSO, potansiyeli iletecek iş birliği projelerine önem veriyor. İSO'nun son dönemde yaptığı çalışmalar hakkında sorular varsa bilgilendirme yapacağız. Sanayi ve çözüm önerilerine odaklanan çalışmalar, çalışma hayatına yenilikçi bir yaklaşımla ele alınıyor. Sürdürülebilir çevre dostu faaliyetler, İSO'nun toplumsal sorumluluk bilincinin göstergesidir. İki taraf önemli fırsatlarla rol alacak. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası üyeleriyle geleceğe yönelik umutlarını paylaşmak, ortak projelerle kalkınmaya katkı sağlamak mutluluk verici.”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ortak toplantıda şunları söyledi:

“Ülkemizin farklı bölgelerine meclis seyahatleri yapıyoruz. Bugüne kadar eksik bıraktığımız noktalardan biriydi burası. Daha ilk dakikadan itibaren dostluklarımız sayesinde sıcaklığı hissettirdiniz. Cizre, tarihin, bilimin, kültürün ve dinlerin buluştuğu bir noktada yer alıyor. İnsanlık tarihi boyunca kendine göre değerler oluşturan bir bölgedeyiz. İnsan hayatı kısa, tarih uzun. Önümüzdeki yıllar, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu bölge de söz sahibi olacak. Bu bölgenin gelişmekte olan potansiyelini birlikte değerlendirerek ülkemiz adına nasıl değer katabileceğimizi göreceğiz. İstanbul’da mutlu olmak için Cizre’de de mutlu olmalıyız. Bu umudun ilk tohumlarını atmak üzereyiz ve bundan büyük gurur duyacağız.

Mesleki eğitim protokolü çerçevesinde, ilk uygulama örneğini sayın valimizle birlikte mesleki eğitim ortak çalışma haline getireceğiz. İl Milli Eğitim Müdürü’nün bu konudaki deneyimlerini ve beraber iş yapma kültürünü bu bölgeye taşımak adına, gençlerimizi genç yaşlarda meslek sahibi etmek için tecrübelerimizi bu bölgeye aktaracağız. Var olan okulları nasıl geliştirebiliriz vizyonuyla hareket ediyoruz. Cumhuriyetimizin gelecek yıllarında da kendi bölgelerinde katkılar sunacak hale gelecek gençler yetiştireceğiz. Uluslararası boyutta da gençler yetiştirmek için çalışıyoruz. Siz ne kadar umutlu olursanız biz de aynı şekilde umutlu, mutlu ve huzurlu oluruz. Bölgenin kalkınması noktasında en kötü dönemleri geride bıraktığımızı ve gelecek yılların daha iyi olacağını düşünüyoruz.”

Toplantının ardından Şırnak Valiliği’nde Şırnak Valisi Cevdet Atay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Şırnak İl Mili Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla ‘İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi’ (İSO MEİP) Protokolü’nü imzaladı. Ziyaret kapsamında Gabar Petrol Kuyuları Bölgesi’nde incelemelerde bulunan heyet, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak toplantılar yapıldı.

Şırnak Valisi Cevdet Atay İSO MEİP iş birliğine ilişkin yaptığı açıklamada, “İSO heyetini şehrimizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Karşılaştığımız insanların genelde iş konusunda talepleri oluyor. Burada da inşallah İSO’nun iş birliği içerisinde bir model ile buraya yeni yatırımcılar getirerek belki buradaki işsizliğe, buradaki istihdama çok ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum. Burası ciddi anlamda avantajlar içeren bir şehir. Geçmişte hep kötü olaylarla anılan şehrimiz Allah’a hamdolsun bugün güvenlik içerisinde herhangi bir olaya maruz kalmadan emin ellerde. Tam yatırıma muhtaç halde bekliyor. İnşallah İSO’daki arkadaşlarımızın buraya yatırımları söz konusu olacak. Bu şehre çok ciddi katkıları olur, memleket için de ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

İstanbul Sanayi Odası olarak yıllardır mesleki eğitimi öncelikli faaliyet alanlarından birisi olarak gördüklerini ifade eden Erdal Bahçıvan, “Beş yılı aşkın bir süredir İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi İSO MEİP’i, paydaşlarımızın katkılarıyla yürütüyoruz. Bu proje ile İstanbul’daki 44 meslek lisesinde 150’yi aşkın sanayicimizle kapsamlı, yenilikçi, katılımcı ve sonuç odaklı bir model yarattık.” dedi. İstanbul’da başlatılan ve somut sonuçlara ulaşmaya başlayan mesleki eğitim-sanayi iş birliği modelinin tüm şehirlere örnek olması konusunda özel bir çaba sarf ettiklerini kaydeden Erdal Bahçıvan, “Şırnak, mesleki ve teknik eğitimde 12 bini aşkın öğrencisi, bine yakın öğretmeni ve oda üyelerinin faaliyet gösterdiği neredeyse her alanında eğitim veren 27 meslek lisesiyle ciddi bir potansiyel barındırıyor. Bu çerçevede, İSO olarak Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’na mesleki eğitim sanayi iş birliği konusunda tüm bilgi ve deneyimimizi memnuniyetle aktarmaya hazırız. İmzalanan mesleki eğitim sanayi iş birliği protokolü de bu güzel iş birliğinin ilk adımı.” diye konuştu.

İstanbul'da başlatılan projenin başka şehirlere taşınması noktasındaki ilk uygulama örneğinin Şırnak'ta gerçekleştirildiğini belirten Erdal Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayicilerimizin gönüllü bir şekilde meslek liseleriyle birlikte çalışmasını Şırnak'a ve Şırnak'ın kıymetli ilçelerine taşıyacağımız bir modeli hayata geçirdik. Bizzat Milli Eğitim Bakanımızın ve İl Milli Eğitim müdürümüzün bilgisi dahilinde olan bir proje. Bu konudaki deneyimlerimizi ve İstanbul'daki meslek liseleriyle beraber bu iş yapma kültürünü bölgeye taşıyacağız. Geleceğimizin en büyük kazancı ve teminatı olan gençlerimizi işsiz ve umutsuz kalmak değil, daha genç yaşlarında bir meslek sahibi edebilmek ve Türkiye'nin de en önemli problemi olan bu işsizliği ve mesleksizliği çözmek adına İstanbul tecrübesini bu bölgeye aktarmış olacağız. Bu proje, bir okul yapmaktan daha ziyade var olan okulları nasıl geliştirebiliriz noktasındaki hayalimiz ve vizyonumuzdur.”

Şırnak Valiliği’nde yapılan Mesleki Eğitim ve İşbirliği Protokolü’nün ardından İSO Meclis Üyeleri hep birlikte Gabar petrol kuyular bölgesine giderek üretim çalışmalarını yerinde izledi. Türkiye Petrolleri yetkilileri tarafından detaylı bir sunum yapıldı. Petrol üretim sahası gezildikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şırnak Valisi Cevdet Atay, “Şu anda 39 arama noktamızda, günlük 43 bin varillik petrol üretiyoruz. Bugün Şırnak tam bir enerji memleketi, enerjinin başkenti konumunda. Çok yakın zamanda Gabar’da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yıl sonu 100 bin varil hedefleniyor. Arkadaşlarımız, depo yetkilileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri sonuna kadar gayret gösteriyor, çok güzel şekilde çalışıyorlar. İnşallah kısa zamanda verilen hedefler yakalanır. Enerji yatırımları anlamında hızlı planlamalar yapılıyor. Sayın bakanımızın rüzgarla ilgili ciddi bir talimatı oldu. Cudi’nin etrafında rüzgarla ilgili tüm veriler alınıyor, kısa zamanda inşallah oralarla ilgili açıklamaları da kendileri yapacaktır” diye konuştu.

Gabar petrol sahasında Vali Atay’ın ardından İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, konuşarak İSO Meclis Üyeleri olarak Gabar’da olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Bahçıvan şunları söyledi:

“Çocukluğumuzdan beri hepimizin bir sorusu vardı; ‘Türkiye’de petrol var mı?’ bu belki de bizi heyecanlandıran en önemli hayaldi. Çok şükür artık görüyoruz ki bu topraklarda petrol var.” dedi. Çok kısa zamanda yerin altındaki bu zenginliği, bu umudu ekonomiyle birleştirme noktasında harekete geçen başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve burada çalışmaya katkı veren Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı’nın çok kıymetli mühendislerine şükranlarını sunduklarını kaydeden Erdal Bahçıvan, “Rakamların şu andaki boyutu bile Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Hep söylediğimiz şey var; Kaynakları doğru kullanmak. İnşallah petrol gibi kıymetli kaynağı da gelecek yıllarda sanayiyle birleştirip, yeni teknolojiden faydalanarak ülkemizin en değerli topraklarını halkımızla buluştururuz. Buranın genç nüfusunu da eğitimle birleştirip Türkiye’mize değer katan bir yolculuğa çıkmanın gururunu yaşarız.”

Gezinin ikinci gününde İSO Meclisi, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek ortak bir toplantı gerçekleştirdi. İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Gördüklerimizi anlatmamız gerekiyor. Gelirken bazı endişelerimiz vardı, tereddüt ettik ama hiç de öyle değil. Gelecek vadeden bir şehir, vizyonu var. Planları olan kişiler var, turizm katkısı için gayret gösteriyorlar, gece gündüz çalışıyorlar. Mutlu olduklarını gördük Dünden beri mutlu insanlar gördük, gelecek olan insanlar var. İnşallah daha iyiye gidecek. Vali, emniyet müdürü, belediye başkanı örnek insanlar. İlerleme için doğru bir yol izleniyor. Sosyal kalkınma fark yaratır. Tekstil istihdamı önemli ama şehrin katma değer üretmesi gerekiyor. Türkiye’nin ihtiyacı bu, küresel düşünmek lazım. Katma değer lazım ama genç şehir, Allah yolunu açık etsin.”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da konuşmasında şunları söyledi:

“Osman Başkanımızın yıllardan beri TOBB çatısı altında muhtelif ortamlarda bir araya geliyoruz. Kendisine benim bireysel olarak Şırnak’a gelme sözüm bulunuyordu o söz benim bireysel çözümdü ama neticede bir kurumu da temsil ettiğim için o söz biraz da kurumsal söz haline gelmişti. Son yıllarda yaşanan pandemi ve deprem gibi gelişmelerden dolayı bu seyahatimizi ertelemek zorunda kalmıştık ancak bugün basının da katılımıyla geniş bir katılımla bunu gerçekleştirme fırsatı elde ettik. Anadolu misafirperverliğini geldiğimiz ilk günden beri gittiğimiz her noktada hissediyoruz. Bu sıcak misafirperverliğiniz için teşekkürlerimi iletiyorum.

Bu bölge, 25-30 sene tehdit altındaydı. Bu bölgedeki tüm gelişmeler mutluluk seviyesini etkiledi. Bu bölgeye gelmenin arkasında endişe ve kuşku vardı, psikoloji insan hayatında temel unsurdur. Gelecek endişesi olunca insanın doğduğu yerde kalması bir yere kadar mümkün. Bu durumda Türkiye'nin temel sorunlarından biri olan göçü etkiledi. Ancak artık tehdit fırsata dönüştü ve bu noktaya gelmek büyük bir çaba gerektirdi. Bölgenin, dönüşümde Türkiye'nin kaderini değiştirecek ve belki coğrafyayı değiştirebilecek potansiyeli bulunuyor. Bu yolculuğa katkı sunanlara teşekkürler.

Fırsat algısı dönemi geçici değil, kalıcı olacak. Kötü günlere dönmemek adına, insanların geleceğinin rahat olması için hep birlikte düşüneceğiz. Sorunların altına imza atacağız. Dokunmadığın, görmediğin, düşünmediğin, sevmediğin yer senin değildir. Dokunacağız, göreceğiz, düşüneceğiz. Sevmek gönülden gelir, seviyoruz sizi, buradayız. Yol haritası ve istikrar adına birikimlerle katkı sağlayacağız. Her şeyi devletten beklemeyelim, buraya bizi devlet değil, gönlümüz getirdi bizi. Petrol istikrar sağlıyor, güneş enerjisi var, rüzgar enerjisi var, sera var, kalkınma yolu gibi dünya lojistiğini etkileyecek projeler var. Van Tüneli bitince bu da imkan sağlayacak.”

Şırnak Valiliği ile imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nün bölgeye çok büyük değer katacağının altını çizen Bahçıvan, " Türkiye’de yetişmiş insan kaynağı bulabilme sorunumuza ek olarak bir başka problem gençlerimizin doğru planlanmamış ve geleceği doğru şekillendirilmemiş eğitim planlamasıyla eğitim alamamasıdır. Gençlerin bu ülkenin en önemli gelecek fırsatı olacağına hepimizin inanması lazım. Sokakta işsiz gezen gençlerimizi suçlamamamız lazım biz büyükler bu suçun sahibiyiz. O gençlerimizi doğru eğitip zamanında doğru eğitim alanlarında geliştiremeyen plansızlıkla 23-24 yaşına getirip ellerinde diplomalı işsizler hale getirdiyse suçu kendimizde aramamız lazım. Kendi edinmiş olduğumuz tecrübeleri sizlere aktararak bir tane dahi gencimizin koluna altın bileziği takabilmemiz bizi mutlu edecektir. Tabii ki bu işin bir de yeksek öğrenim tarafı da bulunuyor. Bu bölgede yeni oluşacak olan fırsatlar açısından bu bölgenin yeni iş potansiyellerinin ortaya konabilmesi için yüksek öğrenim modelinin de değişmesi gerekiyor. Türkiye'de 81 ilde üniversite açmış olmakla övünüyoruz ama siz o üniversiteleri o bölgenin gelişimine paralel olarak o bölgenin vizyonuna, hedeflerine uygun bir hale getirmiyorsanız bunlar sadece dört duvar betondan yapılmış binalar olarak kalıyor. YÖK Başkanı’nın Şırnak Üniversitesi’ne gelmediğini duydum. Üniversite-sanayi iş birlikleri önemli. Bizim İSO olarak İstanbul Teknik Üniversitesi ile birçok projemiz bulunuyor. Adeta bizim kardeş üniversitemiz kendileri. İTÜ ile birlikte burada yüksek öğrenimin gelişmesi adına da birtakım çalışmaları hayata geçirmek için çalışmalar yürütelim.”

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de şunları söyledi:

“Bugün ilk defa buradasınız, belki de bölge geleceği olan umudu barındırıyor. Somut olarak petrol Şırnak'ın avantajlarından biridir. 26 kuyudan üretim yapılıyor ve bu kalitede ilk defa petrol çıkartılıyor. Cari açığı kapatmaya yardımcı olacak. Kalkınma yolu projesi dünyayı ilgilendiriyor. Suriye, Irak ve Türkiye üçgenindeyiz. İl merkezi ve iki ilçesi, Silopi ve Cizre, kalkınma ağı içinde yer alıyor. Kalkınma yolu, Türkiye’yi de ilgilendiriyor ve kalkınmaya katkı sunacak. Sanayileşme ve tesisler, ilimizi ilgilendiriyor ve istihdam sağlayacak. Vali, Türkiye'nin en genç nüfusa sahip ilinin ortalama yaşının 19 olduğunu söyledi. Tekstil emek yoğun sektördür, ağırlamak istediğimiz sektörler arasında. Seyahatiniz faydalı olacaktır.

Gördüklerinizi anlatın, basının kötülediği gibi değil. Kültür ve misafirperverlik devam ediyor. İSO, bizim büyüğümüz olarak öncülük yapmalı, rehber olmalı. Üniversite iş birlikleri yaşanmalı. Büyük işsizlik sorunu var. İş, gençlere verilmeyince işsizlik sorunu büyüyor. Tüm odaların iş birliği yapması yararlı olur. İstanbul, Türkiye'nin abisi olarak öncülük etmesi, yararlı olacaktır.”