İstanbul Sanayi Odası (İSO), Sürdürülebilirlik Akademisi Tarafından Bu Yıl Dokuzuncusu Düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022 Kapsamında "Sürdürülebilirlik İletişimi Ödülü"ne Layık Görüldü

  • Diğer Haberler
surdurulebilirlik-odulu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022 kapsamında Sivil Toplum Kuruluşu olarak "Sürdürülebilirlik İletişimi Ödülü"ne layık görüldü. İSO, geçen yıldan itibaren 10 sektörde açıkladığı Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritaları projesi ile Sürdürülebilirlik İletişimi – Genel kategorisinde ödül almaya hak kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İrem Nuhoğlu’nun takdim ettiği ödülü, İSO adına, İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Mustafa Tacir aldı. Mustafa Tacir yaptığı açıklamada “İklim değişikliği ve bunun yarattığı krizin, insan kaynaklı faaliyetlerin bir sonucu olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu faaliyetler arasında tabii ki sanayi üretiminin payı da oldukça önemli bir yer tutuyor. İSO olarak bunun farkındayız ve bu konuyla ilgili daha geniş bir farkındalık yaratabilmek adına son yıllarda çok önemli çalışmaları, projeleri hayata geçiriyoruz. Çünkü bize düşen bugün yaşanan bu büyük felaketler noktasında “sorumlu üretim” yaklaşımını benimsemek” dedi.

İSO sanayicilere rehber oluyor

İklim krizinin, sanayinin hemen hemen tüm sektörlerini farklı boyutlarda etkilediğine belirten Tacir “Sorumlu üretim dediğimiz anlayış işte bu riskleri de bir anlamda kontrol etmek ve minimuma indirme çabasıdır. Bu anlayışı tüm sanayi camiamıza hakim kılmak için kabul etmek gerekir ki çok güçlü ve etkin bir iletişim stratejisi kurmamız gerekiyor. Biz İSO olarak sanayicimize bu anlamda bir rehber olmaya kendimizi zorunlu hissettik. Bunun için iki yıl önce öncelikle Sürdürülebilirlik Şubemizi kurduk. Böylece bizi bugün bu saygın ödüle kadar getiren metodolojik çalışmalarımızı da başlatmış olduk. Bugün bu çalışmalarımız daha da hız kazanarak devam ediyor” dedi. Geçen yıl İSO olarak hayata geçirdiğimiz sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hazırladığımız ve Türkiye’de bir ilk olan Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritaları projesinin ekosisteme faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu süreçte iş birliğinin öneminin daha da artacağı inancıyla tüm paydaşlarımızı sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçmeye davet ediyoruz.”

İSO, 10 sektör için yol haritası açıkladı

İSO’nun ödüle layık görülmesinde etken olan İSO Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritaları Projesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Proje, sektörlere özel yol gösterici sürdürülebilirlik öncelikleri ve takip göstergelerini içeriyor. Aynı zamanda proje, büyük şirketlerle birlikte bilgi ve erişim kapasitesi sınırlı düzeyde olan, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin sürdürülebilir iş modellerine geçişine katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Proje kapsamındaki 10 ayrı Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritası’nı Eylül 2021-Haziran 2022 döneminde üyeler ve kamuoyu ile sürdürülebilirlik web sayfasından paylaşan İSO, sosyal medya hesapları, İSO Yeşil Blog, İSO Yeşil Bülten gibi kanallar ile de iletişim faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Ayrıca sürdürülebilirlik yaklaşımı ile ilgili farkındalığı artırmayı amaçlayan İSO, Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritaları’nın ekosistemdeki bilinirliğini artırmak ve daha çok firmaya ulaşmak için üyeler ve ilgili kurumlarla yüz yüze veya çevrim içi toplantılar gerçekleştirmeye devam ediyor.

İSO Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritaları

İSO tarafından uygulama öncelikli bir yaklaşım ile 2021’de başlayan sektörel bazlı sürdürülebilir dönüşüm odaklı çalışma 2022’de de devam etti. Bu çalışma kapsamında İSO’nun 55 meslek komitesinin gruplandığı 10 ayrı sektör için sürdürülebilirlik öncelikleri ortaya çıkarıldı ve performans kriterleri belirlendi. Söz konusu öncelikleri ve göstergeleri belirlemek için uluslararası ve ulusal ölçekte literatür taraması yapılarak sektörü etkileyen ve etkilemesi beklenen trendler, riskler ve fırsatlar incelendi. Küresel ölçekte kabul görmüş Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartları gibi çerçeveler dikkate alınarak sektörün önceliklendirdiği çevresel, sosyal ve ekonomik kriterler belirlendi ve sürdürülebilirlik performansı ile öne çıkan sektör şirketlerinin sürdürülebilirlik öncelikleri incelendi. Özellikle KOBİ’lerde farkındalık ve kapasite artışını destekleyerek sürdürülebilir üretime geçiş için ilk adımları kolaylaştırmak, öncelikli konularda performans takibine, yakın gelecekteki yasal düzenlemeler için hazırlığa teşvik etmenin hedeflendiği Yol Haritalarında, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ve Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) hakkında bilgiler ile küresel iyi uygulama örnekleri de yer alıyor.

İSO'nun hazırladığı “Tekstil Ürünleri Sanayi ve Giyim Eşyaları Sanayi”, “Gıda Ürünleri Sanayi”, “Maden, Taş ve Toprak Ürünleri Sanayi”, “Ana Metaller Sanayi”, “Kimyasal Ürünler, Plastik ve Kauçuk Ürünleri Sanayi”, “Elektrikli Teçhizat ve Elektronik Ürünler Sanayi”, “Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi”, “Kara, Deniz Taşıtları ve Yan Sanayi” ve “Deri Ürünleri ve Ayakkabı Sanayi” ile “Makine, Aksam ve Metal Eşya Sanayi” sektörlerine yönelik 10 ayrı yol haritasına İSO Sürdürülebilirlik web sitesinden de erişilebilir:

Ödül, sürdürülebilirliğe geçişi hızlandırmayı amaçlıyor

Bu yıl 9. yılını kutlayan Sürdürülebilir İş Ödülleri, kurumların ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini proaktif olarak ele alıp yöneterek önemli etkiler yaratmış projelerini öne çıkarmak ve geniş kitleler ile paylaşmak; bu projelerin rol model olmasını sağlayarak değişimi teşvik etmek ve sürdürülebilir iş modellerine geçişi hızlandırmayı amaçlıyor. Toplam 15 ana kategoride büyük ölçekli işletme, KOBİ, start-up ve belediyelerin başvurusuna açık olan Sürdürülebilir İş Ödülleri ilk defa 2022’de yalnızca belirlenen kategorilerde Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’nın başvurularına da açılmıştır. Her kategorideki başvurular tarafsızlık ilkesi ile Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinden ve bağımsız uzmanlarından oluşan jüri üyeleri ile değerlendiriliyor.