İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
mustafa-varank-ziyareti-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, Ankara’daki ziyaretlerinin ikincisini T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yaptı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO Heyetinde İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ile Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu üyeleri Sultan Tepe (Sayman), Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Celal Kaya, Hüseyin Çetin, Murat Çökmez ve Dr. Faruk Sarı yer aldı. Sanayinin ve sanayicinin gündemindeki önemli konularına dair görüşlerinin paylaşıldığı ziyarette, Bakan Varank, İSO Yönetimine yeni çalışma döneminde başarı dileklerinde bulundu.

Ziyaret sırasında önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek projelerle Türk sanayisinin gücünü artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Varank şunları söyledi:

“Sanayi bakanlığı olarak çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz ve Türk sanayisi, ülkemizin üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığı moduna girmiş bulunuyor. Türk sanayisinin kabiliyetler açısından geldiği nokta çok önemli. İstanbul sanayisi zaten ülkemizin en önemli kurumu. Önümüzdeki dönem daha fazla gayret göstermeliyiz.”

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi yaşanan global gelişmelere de vurgu yapan Bakan Varank, “Konjonktürün getirdiği özellikle lojistik, enerji ve finansman konularında yaşanan sıkıntıların farkındayız. Verebileceğimiz imkan ve destekler konusunda bir denge oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da ziyaret sırasındaki konuşmasında Cumhuriyet’in 100.yılının Türkiye açısından çok büyük anlam taşıdığını söyledi. Bahçıvan, “Ülkemizin 100.yılı gibi çok önemli bir dönem var. Umarım gelecek nesillerin önünü açacak bir dönem olacak. Yıllardan beri Bakanlığımızın yeni vizyon ve anlayışla getirdiğiniz çalışma motivasyonunuzu ve sanayi dostu yaklaşımınızı kutuluyorum” dedi.

Sanayi ekosisteminde girişimcilik faaliyetlerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Bahçıvan, İSO Yönetiminin yeni dönemde üzerinde duracağı en önemli konulardan biri olan sürdürülebilirlik konusunda da değindi ve şunları söyledi:

“Bizim yeni dönemde vizyon konumuz sürdürülebilirlik ve yeni nesil sanayi. Bu konunun önümüzde yarattığı fırsatları kullanabilmeliyiz. Çok önemli fırsatlar var. Türkiye’nin uluslararası arenadaki rekabet gücünü artırabilrisek, işte bu noktada hem ekonomik hem de toplumsal hayat noktasında büyük bir kazanım elde etmiş olacağız. Sizden istirhamımız sürdürebilirlik konusunu temel bir vizyon haline getirebilirsek, ülkemize en önemli fırsatı yaratmış oluruz. Özellikle AB ile ilişkilerde sürdürülebilirliği birinci sıraya koyabilirsek, üretim adına hem rekabet ve hem de fırsatlar konusunda büyük bir ivme yakalayabiliriz.”

Görüşmede sanayinin yerleşim sorununa da değinen ve sanayi arazisi yaratılması konusunda çok ciddi bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan İSO Başkanı Bahçıvan, arazi yaratma konusu sanayimizin en önemli konularından biri. Bu konuda yeni açılımlar ve katma değerli üretim yapan, yeni nesil sanayinin buluşacağı sanayi arazileri yaratılabilirsek sanayiye çok büyük bir iyilik yapmış oluruz. Türkiye’nin kaynaklarını doğru kullanmak adına sanayi bölgeleri oluşturmamız gerekiyor ve bu konudaki çalışmalarımıza desteğinizi bekliyoruz” dedi.

Sanayinin tüm sektörleri için çok kritik bir öneme sahip olan çip üretimi hakkında da konuşan İSO Başkanı Bahçıvan, “Çip konusu, ülkemizin savunma sanayi kadar önemli bir konu. Biz İSO olarak bu konudaki her türlü çözüme ortak olmaya hazırız. ABD milyarlarca dolarlık çip yatırımını çekmek için uğraşırken biz, bu konuda sessiz kalmamalıyız. Nasıl otomotivi yaptıysak, çipi de yapmalıyız” dedi.

Ziyarette, Türkiye’de ve dünyada yaşanan güncel ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirildi. Son dönemde İstanbul sanayisinin içerisinde bulunduğu yer sıkıntısının da gündeme geldiği görüşmede, özellikle Marmara Bölgesinde yeni sanayi alanlarına olan ihtiyaca yönelik İSO Yönetimi, “emlak sanayi modeli” projesini Bakan Varan ile istişare etti. Sanayide yeşil dönüşümün yaygınlaştırılması noktasında “yeşil üretimi destek programı” adı ile özel bir teşvik modeli oluşturulması da görüşülen konular arasında yer aldı.