Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeleri Trabzon’u Ziyaret Etti
- 22.09.2017
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, geleneksel Anadolu illeri ziyaretleri çerçevesinde Trabzon’a bir ziyaret gerçekleştirdi. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İSO Meclis Üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret etti. TTSO Meclis Başkanı Mustafa Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu ev sahipliğinde iki Oda Meclis üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda güncel ekonomik konular, sanayinin Trabzon’daki yapısı ve geliştirilmesi hakkında konuşmalar ve değerlendirmeler yapıldı. Daha sonra Trabzon Valisi’ni ziyaret eden İSO Meclis Başkanı Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan ziyaretin anısına Vali Yücel Yavuz’a bir plaket takdim etti.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, toplantıda yaptığı konuşmada öncelikle İSO Meclis üyeleriyle birlikte Türkiye’nin güzide illerinden Trabzon’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bahçıvan “Trabzon’un tarihten gelen lojistik bir güç olma konumu var. Dünya ekonomisinde ağırlığının Asya’ya kaymasıyla Trabzon’un merkezi konumunun önemi giderek artacaktır” dedi.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da toplantı sırasında bir konuşma yaptı. Konuşmasında Trabzon’da bulunmaktan büyük keyif aldıklarını dile getiren Okyay, “Trabzon, Gürcistan’dan başlayarak Rusya’ya uzanan pazara çok yakın ve cazibe merkezi projelerinin yapılmasına müsait durumda. Ancak ülke ekonomisine güçlü katkı yapabilmenin yolu beşeri sermayeden geçiyor” şeklinde konuştu.
İSO Başkanı Bahçıvan, TTSO’da yaptığı konuşmada Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın değerli üyeleriyle birlikte buradaki yatırım fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi. Bahçıvan, İSO Üyeleri arasında pek çok Trabzonlu olduğunu ve Trabzon gezisini bu Meclis döneminin son ayında yaparak güzel bir şekilde tamamlayacaklarını kaydetti. İstanbul’da sanayici olup da Trabzon’la ilgilenmemenin mümkün olmadığını kaydeden Bahçıvan, şehrin ülkenin en önemli pazarlarından biri olduğunu ifade etti. Trabzon pazarının son derece dinamik ve canlı olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, farklı sektörlerden Türkiye’nin nabzını tutan sanayicilerin de aynı görüş içinde olduğunu dile getirdi.
Trabzon’un Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ekonomik gücü olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, eğitim, sanat, spor, kültür ve tarihiyle Türkiye’nin lider ve öncü şehirlerden biri olduğunu aktardı. Trabzon’un kendine ait değerleri doğru kullandıkça ve rekabet gücünü iyi değerlendirdiğinde Türkiye ve dünya ekonomisinde hak ettiği güçlü noktaya gelebileceğine işaret eden Bahçıvan, Körfez ülkelerinden gelen misafirlerin oldukça yoğun konut satın almasının kolay elde edilebilecek bir başarı olmadığını ifade etti.
Bahçıvan, bütünleşmiş bir ekosistem ve turist akışının doğru yönlendirilmesi ile nitelikli yabancı misafirlerin Trabzon için avantaj olacağını dile getirdi. Trabzon’un tarihi olarak lojistik bir güç olduğunu hatırlatan Bahçıvan, ekonominin ağırlığının Asya’ya kaymasıyla Trabzon’un merkezi konumunun giderek önemini artıracağını söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi adında teknik ifadesi bulunan bir üniversitenin önemli fırsatlar yarattığını belirten Bahçıvan, geçmişte özel sektör, girişimci ve üniversitelerin yeterli işbirliğini yapamadığını ancak bu konuda diyalog ortamının doğduğunu ifade etti. Sermayenin kendisini yenileyebilmesinin tek şartının bilim ve bilgiyle güçlü bir şekilde buluşabilmek olduğunun altını çizen Bahçıvan, Trabzon ekonomisinin geleceği için Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin çok önemli bir şans olduğunu ekledi.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da kürsüye gelerek İSO ve TTSO Meclis Üyelerine seslendi. Okyay, horon kadar dinamik bir coğrafyada öne çıkan Trabzon’a geldikleri için duyduğu memnuniyeti aktardı. Türkiye’nin zorlu büyüme mücadelesinde kaldıraç şehirler yaratması gerektiğini belirten Okyay, Trabzon’un kendi coğrafyasında böyle bir şehir olduğunu söyledi. Bir şehrin öne çıkması için altyapısının önemli olduğuna değinen Okyay, Trabzon’un dört bin yıllık tarihi, Osmanlı döneminde sergilediği önemli katkılar ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde pek çok girişimle öne çıktığını ifade etti. Kültür ve sanat alanında da pek çok kıymetli sanatçıyı bünyesinden çıkardığını hatırlatan Okyay, böyle bir ekosistemi daha iyi kullanmanın mümkün olduğuna değindi.
Beşeri sermayenin her şeyden önemli olduğunu olduğunun altını çizen Okyay, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Türkiye’nin bilinen üniversitelerinden biri olarak beşeri sermayeye katkı yaptığını dile getirdi. Trabzon’dan dışarıya ciddi bir beyin göçü olduğunu anlatan Okyay, şehrin dinamizmini koruması için bu göçü geriye çekmesi ve cazibe merkezi olması gerektiğini vurguladı. Okyay, şehirler arasında rekabet yaşandığını ve önümüzdeki dönemde kültür, bilişim, üretim ve eğitim altyapısı gibi katmanların en çok üst üste çakıştığı şehirlerin öne çıkacağını ifade etti.
Trabzon’un Gürcistan’dan başlayarak Rusya’ya uzanan pazara çok yakın olduğunu ve cazibe merkezi projelerinin yapılmasına müsait olduğunu belirten Okyay, ancak beşeri sermaye katkısı ile ülke ekonomisine güçlü katkı yapabileceğini söyledi. Kendisinin de sık sık Trabzon’u ziyaret ettiğini ve turizmdeki gelişmeyi gördüğünü anlatan Okyay, mevcut kaynakları heba etmeden ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde bir turizm kalkınma modeli oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Okyay, böyle bir coğrafyanın çok az ülkeye nasip olabileceğini ve geleceği çocuklara bırakacağımızı unutmamamız gerektiğini sözlerine ekledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, İstanbullu sanayicileri Trabzon’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Şehrin dört bin yıllık tarihe sahip olduğunu ve adeta üzeri kapalı bir müze şeklinde olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, Romalılardan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlılara kadar her döneme ait mozaiğin şehirlerinde bulunduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, şehrin geçmişte İpek Yolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı olduğunu dile getirdi.
Trabzon’un Türkiye’nin doğu hinterlandında Kafkaslar, Rusya, Türki Cumhuriyetler, İran ve Afganistan’a kadar olan bölgeye ulaşım için yatırım yapılabilecek bir şehir olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, şehirdeki dört adet OSB’nin yanı sıra endüstri yarımadası projesi çerçevesinde denize dolgu 2500 dönümlük alan üzerinde orta ve yüksek teknolojik ürün üretimi konusunda bir merkez oluşturacakları bilgisini verdi.
Şehirdeki 1400 sanayi firmasının 20 bin civarında istihdam yarattığını aktaran Hacısalihoğlu, yatırım için yeni yer kalmadığını ve yatırımcıların önünü açmak için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Son 4-5 yıldır önemli miktarda Arap turist ağırladıklarını anlatan Hacısalihoğlu, bunun kente önemli bir gelir getirdiğinin altını çizdi. Hacısalihoğlu Körfez ülkeleri vatandaşlarına konut satışında Trabzon’un Türkiye üçüncüsü olduğuna da değindi.
Sonrasında konuşan TTSO Meclis Başkanı Mustafa Şadan Eren de İSO Meclis Üyelerini ağırlamaktan duyduğu heyecanı aktardı. Önemli sayıda Trabzon kökenli İstanbullu sanayici olduğuna değinen Eren, başta onlar olmak üzere sanayicilerden Trabzon’a yatırım yapmalarını beklediklerini kaydetti.