İstanbul Sanayi Odası Tarafından Irak Ülke Günü Etkinliği Düzenlendi

  • Diğer Haberler
irak-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin yakın ilişki içinde olduğu komşularından Irak’taki ekonomik fırsatları değerlendirebilmek amacıyla Irak Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları etkinliği düzenledi. Video konferans yöntemiyle ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Özyurt’un ev sahipliğinde yapılan buluşmaya Irak Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Thoalfiqar Tawfiq Humoud Al-Yasiri de katıldı. Etkinlikte iki ülke arasındaki yatırım ve iş fırsatlarını değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da yer aldı. 


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Yüksel Özyurt

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Özyurt, zengin yer altı kaynakları ve dinamizmi ile Irak’ın bölgedeki önemli aktörlerinden ve yaklaşık 170 milyar dolarlık GSYİH ile bölgenin büyüyen ülkelerinden olduğunu söyledi. Türkiye’nin enerji kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Irak’ın petrol ve doğal gaz kaynaklarının küresel pazarlara ulaştırılmasında coğrafi avantajıyla ön plana çıkarken, aynı zamanda Irak’ın en önemli ticaret partnerlerinden olduğunu belirten Özyurt, Irak’ın toplam ithalatının neredeyse beşte birini Türkiye’den gerçekleştirdiğini hatırlattı. Özyurt, benzer şekilde, 2021 yılında Irak’ın 11 milyar dolarla Türkiye’nin 5. büyük ihracat pazarı olduğunu ve Irak pazarında Türk malı imajının ihracatta rakipleri olan diğer ülke mallarına göre yüksek olduğunu iletti. 

Özyurt, Türkiye’nin Irak’a en fazla ihracat yaptığı sektörlerin değerli taşlar ve metaller, plastik ve plastik ürünleri, mobilya, değirmencilik ürünleri ve makineler ve mekanik parçalar olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki çok yönlü ve kapsamlı ticari ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda, mevcut dış ticaret seviyesinin potansiyelin çok uzağında olduğunu aktaran Özyurt, Cumhurbaşkanımı Erdoğan’ın da vurguladığı 20 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma konusunda kendilerinin de üzerine düşen görevleri yapacaklarını ekledi.


Irak Cumhuriyeti İstanbul
Başkonsolos Yardımcısı
Thoalfiqar Tawfiq Humoud Al-Yasiri

Irak Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Thoalfiqar Tawfiq Humoud Al-Yasiri ise iki ülkenin 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştığını söyledi. İki ülkenin çok iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten Al-Yasiri birlikte çalışmaya hazır olduklarını ve her engeli kaldırmak istediklerini dile getirdi. Mal ve hizmetlerin daha rahat hareket etmesi için çalıştıklarını kaydeden Al-Yasiri, Irak’ta altyapı, imalat sanayi, teknoloji, yol ve ulaşım hizmetleri gibi alanlarda yatırım fırsatları olduğuna dikkat çekti. Irak’ın istikrara kavuştukça yatırımların da önünün açılacağını anlatan Al-Yasiri, Türkiye’den Irak’a yatırım yapan pek çok şirket olduğuna değindi. Al-Yasiri, Irak’ın Türkiye deneyiminden faydalanmak istediğini sözlerine ekledi. 


Ticaret Bakanlığı Bağdat
Ticaret Müşaviri Ferdi Yayla

Ticaret Bakanlığı Bağdat Ticaret Müşaviri Ferdi Yayla ise Irak’ta Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir sunum yaptı. Irak’ın lojistik olarak önemli bir ülke olduğunu belirten Yayla, Körfez ülkelerine ulaşım açısından da öneme sahip olduğunu söyledi. 40 milyonluk nüfusa sahip olan Irak’ta petrol gelirlerinin ülke ekonomisi için çok önemli olduğunun altını çizen Yayla, ülkede kurumsallaşamama ve bürokratik yavaşlık gibi sorunlar olduğuna değindi. Yatırımların korunmasında ve para transferinde de birtakım engellerin bulunduğunu anlatan Yayla, Türkiye’de işlenen ham altının tekrar Irak’a geri satıldığını, bunun yanında gıda ürünlerinin Türkiye’nin önemli bir ihracat kalemi olduğunu dile getirdi. Yayla, petrol ve ham altının en çok ithalatı yapılan ürünler olduğunu ifade ederken, Türkiye’den gayrimenkul satın alan ülke vatandaşları arasında Iraklıların en üst sıralarda yer aldığını anlattı. 

Ardından İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Mehmet Akif Meral’in moderatörlüğünde Irak’ta İş Yapan Firmaların Deneyimleri başlıklı bir panel yapıldı. Panelde DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı Emin Taha, Romateks Tekstil Genel Müdürü Murad Safar ve Çalık Enerji MENA Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Murad Rahim, Irak pazarında yaşadıkları deneyimleri dinleyicilerle paylaştı. Panelde dinleyicilerden gelen sorular da panelistler tarafından yanıtlandı.

Irak Ülke Günü Sunum - 17.02.2022 Attach