Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetimleri Çalışma Toplantısında Bir Araya Geldi
- 14.11.2017
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetimi, çalışma toplantısında bir araya geldi. TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı ile İSO Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. TBB Yönetim Kurulu Üyelerini oluşturan bankaların genel müdürlerinin de yer aldığı toplantıda reel sektörün, en önemli ihtiyaçlarından biri olan sürdürülebilir ve uygun maliyetli finansmana ulaşabilmesi için işbirliği imkanları ele alındı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bankacılık sektörünün sanayinin en önemli ve stratejik iş ortağı olduğunu ve güçlü bir bankacılık sektörünün reel sektör için de bir teminat olduğunu söyledi. Bu toplantıda ortak akıl ve birliktelik ile geleceğe yönelik yapılması gerekenleri ele almayı hedeflediklerini belirten Bahçıvan, 2018 yılının reel sektör ve bankacılık sektörünün birbirine daha fazla empati ile baktığı ve birbirlerini daha iyi anladığı bir yıl olmasını diledi.
Toplantıda konuşan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ise bankacılık sektörünün son durumu hakkında bir değerlendirme yaptı. Halen mevduat ve öz kaynakların kredileri karşılamakta yetersiz kaldığını dile getiren Aydın, bunun için bankacılık sektörüne ilave kaynak gerektiğini, sektörün ne kadar kar ederse de o kadar fazla kaynak yaratabileceğini vurguladı. Aydın ayrıca sermaye piyasalarının da mutlaka geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İSO ve TBB Yönetimleri arasında yapılan toplantıda özetle şu konular ele alındı:
Kredi faizlerinin yüksekliği toplantıda ele alındı. Bankaların mevcut maliyet yükleriyle kredi faizlerinin düşmesinin mümkün olmadığı, kredi maliyetlerindeki kamu yükünün düşürülmesi yönünde ortak çalışma yapılabileceği belirtildi.
Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından sağlanan imkanlarla oldukça yüksek seviyelere ulaşan kredi büyüme hızında normalleşme yaşandığı, önümüzdeki dönemde KGF kaynaklarının istihdam ve döviz kazandırıcı uzun vadeli yatırım kredilerini destekleyici şekilde kullanılmasının önem taşıdığı vurgulandı.
Özel sektörün açık pozisyonu ve döviz risk yönetimi de ele alınan konular arasındaydı. TCMB’nin firmaların döviz risklerinin izlenmesi ve yönetilmesine ilişkin çalışması da değerlendirildi. Döviz geliri olmayan firmaların döviz kredisi kullanıp kullanamayacağı, bu kapsamda, firmaların uzun vadeli kredi ihtiyaçlarının hangi para birimi ile sağlanacağı gibi konuların iyi irdelenmesi gerektiği konuşuldu.
Şirketlerin kredi kullanırken verdiği teminatların değerlemelerinin düşük kaldığı konusu da ele alındı. Bu konuda ortak bir çalışma yapılabileceği üzerinde duruldu. Ayrıca firmaların AR-GE harcamalarının kredi başvurularında mutlaka dikkate alınması gerektiği de konuşuldu.
Türkiye’de sermaye piyasası derinliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre oldukça sığ olduğu, ilave kaynak ihtiyacı için asıl odaklanılması gereken yerin sermaye piyasaları olduğu ve mutlaka geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Ayrıca kaynakların artırılması için tasarrufun önemine değildi ve bu kapsamda başta BES olmak üzere tasarruf fonlarında eksik kalan yönlerin geliştirilmesi için ortak bir çalışma yapılabileceği belirtildi.
Toplantıda İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, Ali Eren, Nurhan Kaya, Serdar Urfalılar ile TBB Yönetim Kurulu’ndan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye Vakıflar Bankası Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Burgan Bank Genel Müdürü Ali Murat Dinç ve Turkland Bank Genel Müdürü Dinçer Alpman da yer aldı.