İstanbul Sanayi Odası’nın Düzenlediği “Endüstri İçin Tasarım Zirvesi”nde Tasarımın Geleceği Konuşuldu

  • Diğer Haberler

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hayata geçirdiği, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun destek verdiği, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) proje ortakları arasında yer aldığı İDEA4İSTANBUL (Idea For İstanbul) Projesi kapsamında, İTÜ’nün tarihi Taşkışla Kampüsü’nde “Endüstri İçin Tasarım Zirvesi: Geleceği Şekillendirmek” etkinliği gerçekleştirildi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun katıldığı zirveye İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Vehbi Canpolat, Celal Kaya ve İSTKA Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent de yer aldı.

Zirvenin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, gerçekleştirilen zirvenin İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi için kilometre taşlarından birini oluşturduğunu söyledi. Bahçıvan, “IDEA4ISTANBUL projesi için yola çıktığımızda hedefimiz, İstanbul ve çevresindeki sanayinin tasarım yetkinliğini geliştirmek, üretilen katma değeri artırmak ve tasarım ile sanayinin birlikte gelişip güçleneceği bir endüstriyel tasarım ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamaktı. Şimdi projemizin sonlarına yaklaşırken, gerçekleştirilen zirveyle, bahsettiğimiz ekosistemin önemini vurgulamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Endüstriyel tasarım ve sanayi arasındaki ilişkide AR-GE’nin kritik önemde olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, şunları söyledi:

“Endüstriyel tasarımın Ar-Ge süreçlerine entegrasyonu, sadece tüketiciye yönelik ürünlerde değil, işletmeler arası (B2B) ürünlerde de belirgin bir etki yaratmakta. Örneğin, endüstriyel ekipman üretiminde yapılan tasarım iyileştirmeleri, operasyonel verimliliği artırarak, maliyetleri düşürmekte ve müşteri memnuniyetini yükseltmekte. Bu, firmaların global pazarlarda rekabet avantajlarını korumalarına ve genişlemelerine olanak tanımakta. Endüstriyel tasarım yalnızca bir estetik disiplin değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik bir değer. Küresel pazarlarda rekabet etmek isteyen şirketlerin endüstriyel tasarımı stratejilerinin merkezine yerleştirmesi gerektiğine inanıyoruz.”


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

Türkiye’nin güçlü üniversiteleri ve inovatif şirketleri arasındaki iş birliğinin, yarının tasarım ve sanayi entegrasyonunu daha da derinleştireceğine ve ekosistemi güçlendireceğine dikkat çeken İSO Başkanı Bahçıvan, “İstanbul’da endüstriyel tasarım ekosistemini geliştirmeyi hedeflediğimiz IDEA4ISTANBUL Projemiz kapsamında bugüne dek, endüstriyel tasarım ve prototipleme merkezini hayata geçirmenin yanı sıra tasarımcılarımız ile sanayicilerimizi bir araya getirdiğimiz birçok etkinlik düzenledik. Profesyoneller için çeşitli eğitimler ve girişimciler için özel programlar organize ettik. Bu zirve ile de sanayimiz, üretim hayatımız ve ihracat dünyamız için tasarımcılarımız, girişimcilerimiz ve sanayicilerimizin birlikteliği ile geleceğin dünyasını şekillendirmek için çok değerli bir işe imza attık” diye konuştu.

Bu aşamaya gelinceye kadar olduğu gibi bundan sonra da sanayi ve tasarım eksenlerinin birlikteliğinin doğurduğu güce inanmanın ve destek olmanın, Türkiye’yi bir adım ileriye taşımak için öncelikli hedefleri olacağını dile getiren Bahçıvan, “Bunu başardığımız takdirde, üretim hayatımız ve ihracat dünyamızın ivedilikle ihtiyaç duyduğu; kaliteli, ileri teknoloji odaklı ve katma değeri yüksek ürünlere dayalı, dünya ile rekabet edebilir bir üretime ulaşmamız kolaylaşacaktır” dedi.

IDEA4ISTANBUL Projesi kapsamında kurdukları İSO Endüstriyel Tasarım Merkezi’nin operasyonel hale gelmesi için de bugüne dek yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten İSO Başkanı Bahçıvan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İkitelli’de faaliyet göstermekte olan merkezimiz İstanbul Teknik Üniversitemiz ile oluşturduğumuz iş birliği ve ortaklık kapsamında bundan böyle İTÜ’nün Maslak kampüsünde, İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 Teknopark bünyesinde faaliyet gösterecek. Böylece merkezimiz, firmalarımızın yanı sıra öğretim üyelerimize ve belki daha da önemlisi yetişen yeni tasarımcılarımıza da hizmet verecek. Üniversite ile sanayinin birlikte katma değerli projeler üretmesine katkıda bulunacak.”


İTÜ Rektörü
Prof. Dr. İsmail Koyuncu

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, endüstri ve tasarım ilişkisinin, ortaya konulan ürünün imaj ve algısında belirleyici olduğu kadar; sektörel rekabet ortamında avantajlı konuma yerleşmesinde de etkili olduğunu söyledi. Koyuncu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Çünkü bir ürüne marka kimliğini kazandıran şeylerin başında, hiç kuşkusuz nitelikli tasarım gelmektedir. Bu sebeple, mühendislik alanlarında, ülkemizin azimle ortaya koyduğu teknolojik atılımların; dünya çapında yaygınlık kazanması için başarılı endüstriyel tasarımlara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. İşlevsellik ile estetiği en verimli şekilde buluşturmayı başaran tasarım uygulamaları, şüphesiz ülkemize katma değer ve ekonomik kazanç olarak geri dönecektir. Dolayısıyla kullanıcı ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi son derece önemlidir. Çünkü, üründen yana beklentileri ve ihtiyaçları, estetik ve ergonomik çözümlerle karşılamak, endüstriyel tasarımın bir gereğidir. Bu gereğin yerine getirilebilmesi için, kullanıcının taleplerine kulak kabartılması ve gündelik hayatın nabzının tutulması gerekmektedir.”

İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nin İTÜ Ayazağa kampüsüne taşınması ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Koyuncu, şunları söyledi:

“İSO Başkanımız Erdal Bahçıvan’a bu desteği için çok teşekkür ediyorum. Üniversite Sanayi iş birliğine yeni bir boyut kazandıracağını düşündüğümüz bu iş birliği hem akademik camia hem de sanayimiz için çok kıymetli iş birlikleri doğuracaktır. Ayrıca, üniversite sanayi iş birliğini artırmaya yönelik yeni çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. İSO’nun İTÜ içinde bir irtibat noktası olması, üniversitemiz bünyesinde sanal TTO gibi uygulamalar önümüzdeki dönemde yoğunlaşacağımız konular arasındadır. Amacımız çok daha etkin ve proaktif çalışan bir üniversite-sanayi iş birliğini hayata geçirmektir.”

Gün boyu süren zirvede konuşmacılar ve panelistler endüstriyel tasarım hakkında değerlendirmelerde bulundu. Etkinlikte, Türkiye'den ve yurtdışından endüstriyel tasarım alanında önde gelen isimler konuşma yaparken, düzenlenen panellerde endüstriyel tasarım ve sanayi hakkında güncel konular tartışıldı. Ayrıca etkinlik kapsamında katılımcılar iş ağlarını genişletme fırsatı bularak; sektör uzmanlarından KOBİ temsilcilerine, girişimcilerden tasarımcılara kadar birçok isimle gün boyu süren ikili iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi. Tasarım ve sanayi ekosistemi içinde yer alan sanayi temsilcilerinin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve tasarımcıların bir araya geldiği etkinlikte 500’e yakın katılımcı yer aldı.