Diğer Haberler
KOSGEB ve BTK arasında Stratejik Ürün Destek Programı Protokolü İmzalandı
- 29.11.2017
- Diğer Haberler
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından hazırlanan Stratejik Ürün Destek Programı’nın tanıtım toplantısı ve protokol imza töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla yapıldı. Törende KOSGEB ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından imzalanan protokolle KOBİ'lerin özellikle bilişim altyapısına yönelik yerli ürün üretimi artırılacak. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ev sahipliğinde Ankara The Green Park Hotel’de yapılan etkinliğe İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı da katıldı. Stratejik Ürün Destek Programı ithalatı yüksek stratejik ürün niteliğindeki ara malların KOBİ’ler tarafından uygun kalite ve standartta üretiminin yapılmasını amaçlıyor. Bu program ile bu tür ürünler yerlileştirilecek ve üretimde daha yüksek oranda yerli girdi kullanımı teşvik edilecek. Böylece cari açığın azaltılmasına da katkı yaratılacak.
Yapılan protokol töreninde bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü konuşmasında KOBİ’lerin bilgiyle donatılması, AR-GE ve inovasyonu merkeze koymaları için her türlü teşvik ve desteği verdiklerini söyledi. AR-GE ve inovasyon olmadan üretilen ürünlerin tarihin gerisinde kalacağını belirten Özlü, ithalata karşı yerli üretim seferberliği başlattıklarını hatırlattı.
Bakan Özlü şöyle devam etti:
“Kendi işletmelerimizle, KOBİ’lerimizle, finansmanımızla, insan kaynağımızla, kendi damgamızla kendi ürünlerimizi üreteceğiz. İthal ettiğimiz bin ürünü bunu yapabilecek bin KOBİ ile eşleştirmek için çalışıyoruz. Tasarlama, geliştirme ve piyasaya sürme masraflarının tamamını ya da bir kısmını biz karşılayacağız. İthalat azalacak, yerli üretim artacak. 2023’te en güçlü 10 ekonomiden biri olacaksak katkı sağlayacak unsurları harekete geçirmeliyiz. Hiç şüphesiz en önemli konulardan biri cari açığı azaltmaktır. Bu konuda ara malı ithalatı sorunu karşımıza çıkıyor. KOBİ’lerin Hızır’ı olan KOSGEB ile bu programlar yoluyla cari açık problemini azaltan KOBİ’lere destek olacağız. İthalat miktarı yüksek stratejik ara malların yerli üretimini teşvik edeceğiz. İmalat sanayisinde yerli girdi artırılacak, yerli imalat desteklenecek. Stratejik Ürün Destek Programı ile ithalatı yüksek olan ürünlerin yerlileştirilmesini ve millileştirilmesini sağlıyoruz. Teknolojiyi tabana yayarak yerli ürün kullanımını destekliyoruz. İnanıyoruz ki bütün engeller, kararlılığımız karşısında engel olmaktan çıkacak.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da törende yaptığı konuşmada 2020'ye kadar milli bir haberleşme şebekesi kurmayı planladıklarını belirterek, "Hedefimiz 5G ve ötesi teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesini sağlamak ve ticari olarak 5G'yi dünyada hizmete sunan ilk ülkelerden olmak" dedi.
Hükümetin son yıllarda attığı adımlarla Türkiye'nin kendinden emin, güçlü, değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran, geleceğe küresel oyuncu olarak ilerleyen bir ülkeye dönüştüğünü vurgulayan Arslan, yerli sanayi ve iletişim altyapısız küresel bir oyuncu olunamayacağını dile getirdi.
Bakan Arslan, KOSGEB ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından imzalanan protokolle KOBİ'lerin özellikle bilişim altyapısına yönelik yerli ürün üretiminin artırılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"KOSGEB'in 5 milyon liraya kadar KOBİ'lere sağlayacağı destekle özellikle siber güvenliğin akıllı ulaşım altyapılarını, haberleşme ağlarından uydulara kadar birçok kritik altyapının ara ürünlerini Türkiye'de üretebilir hale geleceğiz. AR-GE'ye daha fazla kaynak aktarmamız gerekiyor. Ortaya çıkan özgün ürün ve projelerin kat kat geri dönüşü olacaktır. Ülkemizin petrolden sonra en fazla ithalat yaptığı bu alanda KOBİ'lerimiz daha az çekinerek AR-GE yapabilecek, uluslararası marka üreten konuma yükselebilecek."
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da Türkiye'de yerli ve milli üretimin desteklenmesine yönelik çalışmaların kurumlar arasında da iş birliğine dönüşebilmesi amacıyla KOSGEB ile protokol imzaladıklarını söyledi.
Türkiye'nin son dönemde her alanda yerlileşme ve millileşme konusunda seferberlik başlattığını hatırlatan Sayan, bu alandaki çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi.
Sayan, 5G'yi yerli ve milli altyapıyla kurabilmek için tüm imkanların seferber edildiğini vurgulayarak, "KOSGEB ile elektronik haberleşme sektörü özelinde de yerli ve milli üretim ekosisteminin geliştirilmesi noktasında atılacak adımları belirlemiş olduk. 5G için hazırlık yapacak tüm yerli ve milli firmalar bugün burada. Bir olacağız, diri olacağız, hep birlikte başarıya ulaşacağız" diye konuştu.