Diğer Haberler
Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayicileri İstişare Toplantısı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’n Katılımıyla Yapıldı
- 30.12.2024
- Diğer Haberler
Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayicileri İstişare Toplantısı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı olan Murat Çökmez’in yoğun çabaları ile gerçekleyen ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı toplantıya Marmara Bölgesi’nde kurulu olan organize sanayi bölgelerinin yöneticileri ile bu OSB’lerde faaliyet gösteren çok sayıda sanayici katıldı. Toplantıda İSO yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Akar ile Vehbi Canpolat da bulundu.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Dr. Çetin Ali Dönmez ve Oruç Baba İnan ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın’ın da katıldığı istişare toplantısında yaptığı açılış konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır özetle şunları söyledi:
"Son 22 yılda sanayide büyük kazanımlar elde ettik. Otomotiv üretimimiz yıllık 357 binden 1 milyon 468 bine yükseldi ve Türkiye, Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticileri arasında yer aldı. Beyaz eşya üretimimiz 6 milyon 700 binden 32 milyon 400 bine ulaştı, ihracatımız ise 672 milyon dolardan 5,5 milyar dolara yükseldi. Bu rakamlarla, Türkiye beyaz eşya sektöründe Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük üreticisi konumuna geldi. Çelik üretiminde Avrupa’da ilk ikide yer alırken, demir-çelik ihracatımız 3,5 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktı. Kimya sektöründe ise ihracatımız 2,7 milyar dolardan 30 milyar dolara ulaştı. OECD ülkeleri arasında Türkiye, son 22 yılda sanayi üretimini en fazla artıran ülke olmayı başardı. Bu başarılar, güçlü altyapımız ve kararlı sanayi politikalarımızın bir sonucudur."
Sanayimizin rekabet gücünü artıracak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir kılacak destek enstrümanlarımızı sürekli güncelliyoruz. Özellikle dijital dönüşüm sürecinde firmalarımıza rehberlik etmek amacıyla model fabrikalarımız önemli bir rol üstleniyor. İlkini 2018’de Ankara’da faaliyete aldığımız yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerimizin sayısını bugün 10’a çıkardık. Bu merkezlerin 15’e çıkarılması için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bunun yanı sıra, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğinde, KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm projelerine 300 milyon avro finansman desteği sunuyoruz. Dijital dönüşüm projeleriyle firmalarımızı geleceğe hazırlarken, küresel rekabet gücümüzü artırmayı ve sanayimizi sürdürülebilir üretim anlayışıyla güçlendirmeyi hedefliyoruz."
Toplantıda açılış konuşması yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da özetle şu ifadeleri kullandı:
“Dünyada sanayinin ve sanayi politikalarının tarihsel bir dönüşümden geçtiği artık genel bir kabul görmüş durumda. Çin’in yükselişi, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve giderek daha sık yaşanan arz şokları, tedariğin maliyeti kadar güvenliğini ve sürdürülebilirliğini de öne çıkardı. Bu durum karşısında gelişmiş ülkeler, stratejik ürünlerde 'içeride üretim', 'yakında üretim' ve 'dost ülkelerden tedarik' gibi yaklaşımları benimseyerek üretimi yeniden şekillendiriyor. Aynı zamanda, dijitalleşme ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmeler, üretim süreçlerindeki ağırlığını her geçen gün artırıyor. Türkiye olarak, sanayimizin geleceğe dönük yatırım iştahını teşvik ederek, yüksek ve kalıcı verimlilik artışı sağlayacak politikaları hayata geçirmeye devam etmeliyiz."
"Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), sanayinin yerleşiklik kazanması ve üretimin düzenli bir şekilde gerçekleşmesi açısından kritik bir rol üstleniyor. Türkiye genelinde sanayi yerleşimlerinin %60’ı OSB, endüstri bölgesi ve serbest bölge gibi planlı alanlarda yer alırken, %40’ı yerleşik olmayan alanlarda faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede, dijital ve yeşil dönüşüm altyapısına sahip, 'endüstriyel kent' modeliyle tasarlanmış yeni nesil OSB’lerin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. İstanbul Sanayi Odası olarak, sanayi arazilerinin özel sektöre uzun süreli kiralama yöntemiyle tahsis edilmesini sağlayacak 'Emlak Sanayi' modelinin, yeni yatırımlara yönelik arazi maliyetlerini azaltacağına inanıyoruz."
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın da yaptığı kısa konuşmasında şunları söyledi:
“Ülkemiz, Doğu, Batı ve Kuzey-Güney arasında doğal bir köprü işlevi görerek, önemli pazarlara giden etkili ve uygun maliyetli bir çıkış merkezi olmaktadır. Tüm sektörlerde üretim yapılabilmesini sağlayan altyapıları ve tahsis edilebilir uygun yatırım alanlarının varlığı, organize sanayi bölgeleri ve imalat yatırımcılarına eşsiz bir yatırım ortamı sunmaktadır. Marmara Bölgesi sanayicisinin bugüne kadar yanında olduğumuz gibi, gelişen teknolojiye uyum sağlayan, ürettikleri hizmet ve kalite politikasından ödün vermeyen tüm girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Bakan Yardımcıları Dr. Çetin Ali Dönmez ve Oruç Baba İnan’ın sanayicilerden gelen soruları yanıtladığı soru-cevap bölümü ile devam etti. Toplantıda Marmara Bölgesi’nde yer alan organize sanayi bölgelerinin mevcut durumu ve yaşanan güncel sorunlara karşı çözüm önerilerini ele alınmasının ardından toplantı sona erdi.