Diğer Haberler
MEB ve İSO, Kaynakçı Eğitimi İçin 5 Mükemmeliyet Merkezi Kuracak
- 27.11.2020
- Diğer Haberler
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Kaynakçılık Programları ile ilgili istişare toplantısı yapıldı. İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın da bulunduğu toplantısına MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varım Numanoğlu, Strateji Dairesi Başkanı Fatih Leblebici, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da katıldı.
Bakanlığın ilgili daire başkanlarının yer aldığı ve kaynakçılık eğitimindeki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındığı toplantıya İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri, sektör temsilcileri de görüş ve önerileriyle katkıda bulundu, Sanayi temsilcileri yaptıkları değerlendirmede uygun ücret imkanlarına rağmen kaynakçılık alanında öğrencilerin bu alanı tercih etmedikleri, piyasada nitelikli mezun bulmakta zorluk yaşandığı ifade etti. Ayrıca bu alanda okulların altyapı ve müfredat eksikleri olduğu vurgulandı.
MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, sanayicileri dinledikten sonra yaptığı değerlendirmede son iki yılda mesleki eğitimin güçlendirilmesi konusunda çok önemli mesafe alındığını dile getirerek otomotiv, denizcilik, ulaşım, enerji, uçak ve havacılık ve savunma sanayi gibi çok farklı alanlarda kaynakçılığın çok büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da kaynakçılık alanında insan kaynağını istenen düzeyde karşılama noktasında üyelerden gelen talepler üzerine yaptıkları toplantıda konuyu Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ayrıntıları ile değerlendirme imkanı bulduklarını ve kaynakçılık ile ilgili ihtiyaç duyulan adımları birlikte belirlediklerini söyledi.
Yapılan istişareler sonucunda İstanbul’da kaynakçılık mesleki eğitimi üzerine 5 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde mükemmeliyet merkezi kurulması kararı alındı.
Bu çerçevede MEB tarafından, bu okulların altyapı ve eğitsel ihtiyacını karşılamak üzere 10 milyon lira ödenek desteği sağlanması kararlaştırıldı.
Kaynakçılık alanında müfredat güncellenerek, öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinin hızla tamamlanması karara bağlandı.
Kaynakçılığı daha cazip hale getirmek için öğrencilerin bu alanı tercih etmesi durumunda burs verilmesi ve mezunların istihdamında da öncelik sağlanması konularında mutabakata varıldı. Ayrıca, seçilecek beş Mesleki ve teknik Anadolu lisesinde kaynakçılık konusunda mesleki eğitim merkezleri de kurulabileceği toplantıda ele alındı.