Diğer Haberler
SAHA İstanbul’un 3. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi
- 18.05.2019
- Diğer Haberler
Türkiye’nin en büyük, Avrupa Kümeler Birliği’nin ikinci en büyük sanayi kümelenmesi olan Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul), 18 Mayıs 2019’da 3. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, THY Teknik, BAYKAR, BMC, KALE Grubu, KORDSA, TAİS, HAVELSAN, PETLAS, TÜMOSAN, STM gibi Türkiye’nin savunma ve havacılık sektöründe yer alan dev şirketlerinin yanı sıra yüzlerce KOBİ’yi ve 11 üniversiteyi çatısı altında bulunduran SAHA İstanbul’un 391 üyesi bulunuyor.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Genel Kurul, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır’ın katılımıyla yapıldı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın da katıldığı SAHA İstanbul’un 3. Olağan Genel Kurulu, aynı zamanda savunma, havacılık ve uzay sanayinin zirvesinin de buluşması oldu.
Olağan Genel Kurul’da konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, buradaki sanayicilerin sanayinin tüm alanları için çok öncü ve örnek bir model oluşturduğunu söyledi. Varank, milletin istikbali ve istiklali için yaptıkları çalışmalar için sanayicilere teşekkür etti. Savunma sanayinin bugün bir devlet politikası olarak üzerine titredikleri ve gözbebekleri olan bir sektör olduğunu belirten Varank, milli teknoloji hamlesini gerçekleştirecek altyapının büyük ölçüde hazırlandığını ve faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. Üniversiteler, teknokentler, şirketler ve mühendislerden oluşan altyapı ile geleceğe güçlü şekilde hazırlandıklarını anlatan Varank, SAHA İstanbul kümelenmesi sayesinde birçok ürünün yerli ve milli bir şekilde üretilmeye ve ihraç edilmeye başlandığını dile getirdi.
Bakanlık olarak bu alanda birçok destekleri olduğuna dikkat çeken Varank, KOBİGEL gelişim destek programı ile küçük ve orta ölçekteki şirketleri destekleyerek, bu alanda var olmalarını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Çok yakın zamanda açıklayacakları uçtan uca yerlileştirme programı ile birçok kritik üründe üretime geçeceklerinin bilgisini veren Varank, bu sektörde her aşamada yerli üretimin yanında olacaklarını dile getirdi. Bakanlık olarak diğer kaynak ve deneyimlerini de yerli ve milli savunma sanayinin hizmetine sunacaklarını ifade eden Varank, bu kadim coğrafyada güçlü olmanın bir mecburiyet olduğuna dikkat çekti.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise yerli ve milli savunma sanayinin itici gücü olmak üzere 2015 yılında kurulan bir dernek olarak Marmara bölgesini hedef aldıklarını fakat her geçen gün Türkiye geneline yayılan bir konuma geldiklerini söyledi. 27 üye ile kurulan SAHA İstanbul’un bugün Türkiye’nin her bölgesinden 400’e yakın üye ile yoluna devam ettiğini belirten Bayraktar, üyelerinin yüzde 60’ının İstanbul’da ve yüzde 80’inin KOBİ ölçeğinde olduğunu kaydetti. Bayraktar, SAHA İstanbul’un bu kadar hızlı büyümesinin, bu alanda duyulan kümelenme ihtiyacının ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. Bunun nedeninin ortaya konan irade olduğuna dikkat çeken Bayraktar yerli ve milli üretime yönelik iradenin çok güçlü olmasa bugün semalarımızda İHA’ların olmayacağını ifade etti. Bugün en ileri teknolojileri kendi mühendisleriyle geliştirebileceklerini kanıtladıklarına dikkat çeken Bayraktar, bu kümelenme ve savunma sanayindeki başarının birçok sektöre de örnek olduğunu anlattı. Bu sürecin bir nevi milli teknoloji hamlesini tetikleyen bir süreç olarak kendini gösterdiğine işaret eden Bayraktar, Cumhuriyetin ilk yıllarında var olan bu ruhun yani milli teknoloji hamlesinin son 15 yılda yeniden şahlandığını söyledi.
Bu hamlenin yurt dışından ithal edilen Sanayi 4.0’a bir itiraz olduğuna işaret eden Bayraktar, bunun yıllarca parası verildiği halde alınamayan silahlara da bir itiraz olduğunun altını çizdi. Bayraktar bugün bu araçları Ukrayna gibi teknoloji gelişirmiş bir ülkeye ihraç edebildiklerine dikkat çekti. Denizcilik tarihimizde ilk kez MİLGEM’i geliştirdiklerini örnek veren Bayraktar, SAHA İstanbul olarak elde edilen alt teknolojiler için katkı sunmaya çalıştıklarını ve savunma sanayinin bugün çok derinlikli ve nitelikli mühendislerin çalıştığı bir sektör haline geldiğini ekledi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise İstanbul gibi çok güçlü bir ekosistemin savunma sanayinin içinde yer alamamasını hep yadsıdığını söyledi. Bunun için yapılan çalışmaları hep teşvik ettiklerini belirten Demir, ortaya koydukları bu fikrin arkasında durarak inisiyatif alan firmaları kutladı. SAHA İstanbul’un bir model olduğuna işaret eden Demir, savunma sanayinin çok önemli bir kavram olduğunu dile getirerek dışarıya mahkum oldukları herhangi bir konuda tehdit edilmeye de mahkum olacaklarına dikkat çekti. Sürdürülebilir savunma sanayinin önemine dikkat çeken Demir, bunun ortaya konarak bir kümelenme ile desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bugün SAHA İstanbul’un bunu başardığını kaydeden Demir, bunun örnek alınması gereken bir model olduğunu ve yurt sathına yayılmayan bir savunma sanayinin de anlamı olmayacağını ifade etti.
Haluk Bayraktar’ın yeniden başkan seçildiği genel kurul sonucunda yeni yönetim kurulu, savunma ve havacılık sektöründeki ana yüklenicilerden, KOBİ’lere, yazılım firmalarından araştırma merkezlerine kadar geniş bir yelpazede oluştu. SAHA İstanbul’un savunma sanayine üretim yapabilecek potansiyele sahip farklı büyüklüklerdeki firmaları aynı amaç etrafında toplama vizyonu yönetim kuruluna da yansıdı. SAHA İstanbul, Yönetim Kurulu’nda da ana yükleniciler ile KOBİ’leri buluşturdu.