Diğer Haberler
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İ-SEK) ve Akıllı Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Stratejisi Konferansı Yaptı
- 18.12.2020
- Diğer Haberler
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sağlık sektörüne yönelik olarak; İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İ-SEK) ve Akıllı Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Stratejisi hakkında video konferans üzerinden bir toplantı düzenledi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı. Toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, sektördeki sağlık ürün ve teknolojilerine ilişkin gelecek öngörülerini kapsayan bir sunum yaptı.
İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İ-SEK) ve TÜBİTAK’tan yöneticilerin de katıldığı toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Kacır, temel imalat sektörlerinde yerlilik ve millilik oranlarını artırmayı Bakanlığın en önemli hedefi haline getirdiklerini söyledi. Kacır şöyle devam etti:
“Bunun için tıpkı savunma sanayisinde olduğu gibi bazı temel sektörlerimizde ve sağlık sektörü üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bu konuda uçtan uca AR-GE desteklerini veriyoruz. Özelikle makine üzerinde duruyoruz. Geçen yıl 20 projeye destek verdik. Burada hem ithalatımızı azaltacağız ve hem de ihracatımızı arttıracağız. Elektrik elektronik, tıbbi cihaz, kimya sektörlerini de kapsayacak şekilde ve bu sektörlerimizdeki yerlilik ve millilik oranlarını artırmak için bu destekleri artıracağız. Önümüzdeki haftalarda bu konuyla ilgili bir çağrı programı yayınlayacağız. Sektörler buna hazırlık yapsın istiyoruz. Umudumuz bütün sektörlerde yerlileşme ve millileşme sürecini koordine ederek, tıpkı savunma sanayimiz gibi sonuçlar elde etmek istiyoruz” dedi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da açılışta bir konuşma yaparak özellikle yaşadığımız Covid-19 pandemisi döneminde sağlık yatırımlarının bir ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini söyleyerek, yapılan toplantının ve Bakanlığın bu konudaki vizyonunun önemine dikkat çekti. Bahçıvan şöyle dedi:
“Sağlık alanında da tıpkı savunma sanayisi örneğindeki model uygulanabilir. Beş altı yıl önce başta Sayın Hasan Büyükdede’nin büyük çabaları ile İstanbul’un sanayi ve üretim gücünün de devreye girmesiyle farklı firmaların bu alanda çok ciddi başarı yakaladıklarını gördük. Bugün ihracatı en çok artan sektörlerin başında savunma sanayinin gelmesinin en önemli nedeni, İstanbul’daki kümelenmedir. Böylece birçok sektörün sektöre yönelik üretim yetenekleri ortaya çıktı.
Savunma sanayisindeki bu stratejik yaklaşım, sağlıkta da yaratılabilir. Birçok farklı sektörümüzün bu konuya el atmasını sağlamanın, geleceğimiz için çok önemli buluyoruz. Önümüzdeki dönemde, imalat sektörü açısından sağlığın yükselen bir sektör olacağını ve bu anlamda İstanbul sanayisinin altyapısının da tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi buna uygun olduğunu görüyoruz.
Nasıl ki savunma sanayisinde bu başarı, kurulan bir “Başkanlık ofisi” ile elde edildiyse; sağlık sektörü için de tıpkı savunma sanayisindeki gibi bir başkanlık kurabilsek çok hızlı yol alabiliriz. Bu konudaki destek ve inancımızı sağlıkta da ortaya koymalıyız. Ben ülkemiz adına yapılacak en kıymetli çalışmalardan bir tanesini sağlık sektörümüzün önünü açmak olacağına inanıyorum. İSO olarak bu noktada üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”
Yapılan bu konuşmaların ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili sunum yaptı ve bu konuda Bakanlığın geleceğe dönüm çalışmalarına ilişkin bilgilendirme yapıldı.