Sanayiciler ve Yenilenebilir Enerji Sektörü Temsilcileri, Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümlerini İstanbul Sanayi Odası’nda Konuştu

  • Diğer Haberler
gensed_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) iş birliğinde düzenlenen Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik katıldı. Güneş enerjisi sistemleri ile ilgili en güncel uygulamalar ve yasal düzenlemeler ile yeni nesil enerji depolama teknolojilerinin ele alındığı kapsamlı etkinliği çok sayıda sanayi ve enerji sektörüne mensup özel sektör ile STK temsilcisi ilgiyle yakından takip etti.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, seminerin açılışında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Vehbi Canpolat

“Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, yenilenebilir enerji kaynakları 2030 yılına kadar küresel elektrik üretiminin neredeyse yarısını oluştururken; rüzgâr ve güneşin payı %30'a yükselecek. Bu on yılın sonunda, güneş enerjisi şu anda en büyük yenilenebilir üretim kaynağı olan rüzgâr ve hidroelektrik enerjisini geride bırakarak en büyük yenilenebilir kaynak haline gelecek. Rüzgâr ve güneş enerjisi üretiminin artması beraberinde esnekliğe olan ihtiyacı da arttırmaktadır. Şebeke yatırımlarının ve sistem entegrasyon önlemlerinin dağıtımla aynı hızda ilerlemediği ülkelerde; yenilenebilir enerji kesinti gereksinimi sorunu artarak devam edecektir. Uzun vadeli depolama ve büyük ölçekli altyapı yatırımları çözüm olarak önerilmektedir.

Ülkemizde; Kasım 2022’deki mevzuat değişikliği ile birlikte elektrik depolama tesisi kuran tüzel kişilerin herhangi bir ön lisans yarışmasına girmeksizin depolama tesisiyle aynı kurulu güçte olmak koşuluyla rüzgâr ya da güneş enerjisi tesisi kurmasına ve piyasa fiyatı üzerinden satış yapmasına izin verilmiştir. Değişiklikle birlikte yakın zamanda ortaya çıkması muhtemel arz krizlerine karşı hızlı bir şekilde devreye girebilecek bir proje stoğu oluşturulması hedeflenmektedir. Sektör katılımcıları yeni modele büyük bir ilgi göstermiştir. Önümüzdeki yıllarda devreye girecek rüzgâr ve güneş kapasitesinin bu yatırım modeli üzerinden devreye girmesi beklenmektedir.”


GENSED Onursal Başkanı
Prof. Dr. Şener Oktik
Ender Yılmaz

GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik de açılışta yaptığı kısa konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Türkiye, neredeyse binin üzerinde delegasyonla bu konuda önemli bir yere sahip. Ancak hepimizin aklındaki temel soru şu: İklim değişikliğiyle nasıl mücadele edeceğiz? Bugün artık iklim krizi olarak adlandırdığımız bu durum, tüm dünyayı tehdit ediyor. Küresel ölçekte karbon salınımı 2024 yılı itibarıyla yıllık 40 gigaton seviyesine ulaşmış durumda. Ülkemizin de bu salınıma katkısı azımsanmayacak ölçüde; neredeyse dünyada 13. sıradayız.

Karbon salınımını azaltmak için pek çok yöntem mevcut. Bunlardan en önemlilerinden biri düşük karbonlu enerji üretim teknolojileridir. Yani enerji üretirken daha düşük karbon salınımına sahip çevrim teknolojilerini tercih etmeliyiz. Güneş ve rüzgâr enerjisi bu teknolojilerin başında geliyor. Bunun yanında biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını da dikkate almak gerekiyor. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, karbon emisyonlarını azaltmada kritik rol oynayacaktır. Ancak bir gerçek var: Bu dönüşümün gerçekleşebilmesi için ülkelerin aldığı kararlarla uyumlu hareket edilmesi gerekiyor. Maalesef ülkeler arasındaki farklar büyük. Düşük karbonlu enerji üretimi ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflerine uyum konusunda en başarılı ülke Fransa iken, Türkiye 35. sırada yer alıyor. Birçok ülke ise bu alanda sınıfta kalmış durumda.”

Açılış konuşmalarının ardından gün boyu iki oturum şeklinde süren "Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri" kapsamında, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve güneş enerjisi sanayinde yerlilik oranının artırılması konuları ele alındı. Etkinlikte, güneş enerjisinden doğrudan elektrik üretim teknolojilerinden panel ve inverter seçim kriterlerine, sanayi tesislerinde enerji depolama fırsatlarından mevzuattaki güncel düzenlemelere kadar geniş bir yelpazede sunum ve paneller gerçekleştirildi. Enerji depolama teknolojileri ve iş modellerinin yanı sıra, güneş enerjisi yatırımlarının finansmanı, karbon piyasasına katılım ve sanayi tesislerinde verimli enerji yönetimi gibi kritik başlıklar da sektör temsilcileri tarafından değerlendirildi.