T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İSO İş Birliğinde Düzenlenen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı Programları Bilgi Günü Online Olarak Gerçekleştirildi

  • Diğer Haberler
teknoloji_manset_02

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliğinde düzenlenen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı Programları Bilgi Günü etkinliği online olarak gerçekleştirildi. İSO Genel Sekreteri Haktan Akın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Erten katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli, katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretiminin artırılmasını amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın tanıtımının da yapıldığı etkinliği çok sayıda ilgili sektör temsilcisi ilgiyle takip etti.


İSO Genel Sekreteri Haktan Akın

Etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan İSO Genel Sekreteri Haktan Akın, şunları söyledi:

“Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Türkiye’de katma değerli üretimin artırılması, küresel rekabet gücünün teknoloji ile kazanılması amacıyla belirlenen sektör ve ürün gruplarına özel olarak açılmış bir program. Programın, firmalarımıza belirlenmiş olan orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerde AR-GE’den yatırıma uçtan uca destek sağlıyor olmasını çok kıymetli buluyoruz. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı Programı (YTAK) kapsamında da yatırımcıların uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimi sağlanıyor. 1 Ağustos itibariyle açılan ve Hamle programının altıncı çağrısı olan “Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı” kapsamında döngüsel ekonomi ve iklim teknolojilerinden malzeme teknolojilerine, elektronik ve makine teknolojilerinden afet teknolojilerine birçok sahada yeni yatırımlar destekleniyor.”


T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Stratejik Araştırmalar ve
Verimlilik Genel Müdürü
Abdullah Başar

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar da etkinlikteki konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Ülkemiz, teknolojiyi ithal eden satın alan bu ülke konumunda. Milli teknoloji hamlesini, teknolojiyi üreten, geliştiren bir ülke konumuna gelmek olarak kısaca ifade edilebiliriz. Bakanlık olarak faaliyetlerimizi, desteklerimizi bu vizyona uygun olarak tasarlıyoruz ve uyguluyoruz. Bu faaliyetler içinde teşvik ve destekler önemli bir yer tutuyor. Bu teşvik ve destekleri, katma değerli üretimi yüksek teknolojili ürünleri önceliklendirerek tasarlamaya ve bu yönde uygulamaya çalışıyoruz. Amacımız güçlü bir AR-GE ve üretim ekosistemi inşa etmek. Ülkemizi katma değerli üretimde yüksek teknoloji ürünlerde kendine yeten bir ülke haline getirmek. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi de bu amaçla 2019 yılında başlatıldı. Bugüne kadar beş çağrı çıktık. Makine, mobilite üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ve dijital dönüşüm altında 173 proje şu an başarılı bir şekilde devam ediyor, destekleniyor. Bu altıncı çağrımız olan yükselen yenilikçi teknolojiler çağrısında da teknoloji odaklı projeleri çağın gerekliliklerine uygun yüksek teknoloji çağının ruhuna uygun projeleri destekliyoruz. Çağrımıza ek listelerimiz bulunuyor. Sekiz üründen oluşan bir ürün listemiz var. 358 teknoloji alanından oluşan yine bir listemiz var. Ek olarak 34 kritik ham maddeden oluşan bir listemiz var.”

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Erten’in yaptığı Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı Programı sunumlarıyla devam etti. Yapılan detaylı sunumların ardından katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla etkinlik sona erdi.