Diğer Haberler
TOBB Müşterek Konsey Toplantısı Ticaret Bakanı Muş’un Katılımıyla Yapıldı
- 28.12.2021
- Diğer Haberler
TOBB Müşterek Konsey Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla, Ankara’da TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliliğinde gerçekleşen toplantıyı İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı olarak katılarak sanayinin gündemine ilişkin bir konuşma yaptı. İSO Konsey Üyeleri Fikret Kaya, Hüseyin Bozdağ, Erkan Özkan’ın da katıldığı toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bankaların son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdıklarını belirterek, "Feda reel sektörde, kar mali sektörde şeklinde bir paylaşım olamaz. Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz." dedi.
Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, kurum olarak ekonominin tüm kılcal damarlarına ulaştıklarını, böylece sahadaki durumu en iyi şekilde görüp, sorunları ve sıkıntıları tespit ettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türk lirasında yaşanan olağan dışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı desteklediklerini vurgulayarak, "Yüksek faiz yükünden kurtulmanın yanı sıra mali piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanmasının, ekonominin büyüme sürecine büyük destek olacağına inanıyoruz. Ayrıca kamuda bekleyen özel sektör alacaklarının ödenmesine yönelik olumlu ve somut adımlar başladığını da memnuniyetle takip ediyoruz." diye konuştu.
Tüm bu gelişmelerin, reel sektördeki moralleri yükselttiğini, çalışma şevklerini artırdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Elbette bazı konularda da sıkıntılar sürüyor. Özellikle bankalarımızın, Merkez Bankasından fonlama maliyetleri yüzde 14'e düşmesine rağmen son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdıklarını görüyoruz. Bazı bankaların yüzde 25-30'lar seviyesinde, hatta kredili mevduat hesaplarına 35 civarında kredi faizleri uyguladıklarını duyuyoruz. Ülkemiz ekonomisini büyütecek, üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artıracaksak, hepimiz elimizi taşın altına koymalı ve fedakarlık yapmalıyız. Feda reel sektörde, kar mali sektörde şeklinde bir paylaşım olamaz. Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz."
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Bakanlık olarak, ticari hayata ilişkin tüm süreçlerde iş dünyasıyla istişareye büyük önem verdiklerine işaret ederek, bu istişareler esnasında gelen talepleri hızla değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Muş, Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüksek büyüme oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, "Gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92'si net ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 yılında ekonomik büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ağırlık kazanmasıyla küresel ihracattaki payımız artmıştır." diye konuştu.
Bakan Muş, kendilerinin de Bakanlık olarak ihracatçılara destek olmak amacıyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarını vurguladı.
Muş, mal ihracatına yönelik mevcut destekleri sürdürerek bu yıl 7 bin 200'ün üzerinde firmaya destek ödemesi yaptıkları bilgisini vererek, "2022 yılı için ihracatçılarımıza ayırdığımız destek bütçesi 5,2 milyar liradır. İnşallah, pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız daha fazla faaliyet gerçekleştirecek, biz de onları daha çok destekleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Ekonomi ve üretim hayatımızın son aylarda bazı zorluklarla karşılaştığı bir süreçte sorunların istişare ve ortak akıl yoluyla çözülmeye önem verilmesi gerektiği bir dönemde olduğumuza vurgu yaparak şunları dile getirdi:
“Son iki aydır finansal istikrarsızlığın her geçen gün katlanarak arttığı bir dönemden geçtik. Daha geçen hafta başına kadar faiz, enflasyon, döviz kurları sarmalında yaşanan bu istikrarsızlık; maalesef son günlerde her ne kadar arzulanmasa da kaygı verici boyutlara dönüşmüş durumdaydı.
Kredi kaynaklarında yaşanan sıkıntıların yanında, bir de tedarik zincirlerinde giderek artan ve maliyeti körükleyen yüksek volatilite ile karşı karşıya kaldık. Bu durum, fiyat belirlemeyi zorlaştırmanın yanı sıra sipariş kabullerinden, sevkiyatların gerçekleşmesine kadar tüm süreçleri sekteye uğrattı.
Açıklanan yeni finansal araç ve ekonomik tedbirler; yeni ekonomi modelini desteklerken her zaman savunduğumuz finansal istikrarın da tekrar oluşmasına katkı yapmayı amaçlıyor. Ayrıca her zaman savuna geldiğimiz üretim ekonomisi çarklarının istikrarlı bir şekilde işlemesine destek vermesini de ümit ediyoruz”.