Diğer Haberler
TÜBİTAK’ın Bilimsel Yayınlarını İstanbul’daki 4 Bin 44 Okul ile Buluşturacak Protokol, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın Katıldığı Törenle İmzalandı
- 25.12.2023
- Diğer Haberler
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. İstanbul Valiliği, TÜBİTAK ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile yürütülecek olan “Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” projesinin tanıtım toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla gerçekleştirildi.
Küçükçekmece PAGEV Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen törende İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’de katıldı.
Tanıtılan proje ile İstanbul'daki tüm okulların kütüphanelerinin, TÜBİTAK yayınları ile buluşturulması hedeflendiği projenin tanıtım toplantısında Küçükçekmece'de inşa edilecek Bilim Merkezi için İstanbul Valiliği ve TÜBİTAK arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor projesinin tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi:
"Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile yarışmalara katılan gençlerimizi geleceğin dünyasına hazırlıyor, bilim ve teknoloji yolculuğunda onların yanında yer alıyoruz. 2023'de 44 teknoloji yarışmamıza, 337 bin takımda 1 Milyon gencimizin katılımı, dünyada eşi benzeri olmayan bir toplumsal seferberlik ruhunun Türkiye'de doğduğunu gösteriyor. Türkiye'nin dört bir yanında, 81 şehrimizin tümünde kurduğumuz 125 Dene-yap Teknoloji Atölyesi'nde, 16 bin ortaokul ve lise öğrencimize; Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama, Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Yapay zeka, Siber güvenlik gibi yenilikçi teknoloji alanlarında 36 ay süreli ücretsiz eğitimleri sunuyoruz. Bilim merkezleriyle çocuklarımızı, gençlerimizi bilimle buluşturuyor denemeye ve keşfetmeye teşvik ediyor, onlara bilim tutkusu aşılıyoruz. Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elâzığ, Üsküdar, Antalya, Gaziantep ve Trabzon olmak üzere 9 büyük ölçekli bilim merkezimizde hizmet sağlıyoruz. Çalışmaları devam eden Altındağ, Şanlıurfa, Düzce, Denizli, Samsun, Yozgat, Esenler Bilim Merkezleri ile bu sayıyı 16'ya çıkaracağız. Merkezlerimizde bugüne kadar yaklaşık 9 milyon 700 bin ziyaretçimizi ağırladık" diye konuştu.
Son 5 yılda, lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik burs ve destek programları kapsamında, 70 binden fazla gence toplam 3 Milyar 100 Milyon lira burs sağlandığını belirten Bakan Kacır sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bugüne kadar yayımladığımız bin 157 eserde, 28 milyonu aşan baskı adedine ulaştık. Sadece bu yıl, 40'ı yeni olmak üzere toplamda 173 kitapta, 2 milyonu aşan basım adedine eriştik. Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamında çalışan bilim insanlarımızın katkılarıyla, Kutup Bilimleri Ansiklopedisi'ni yayınladık ve açık erişim olarak tüm dünyanın hizmetine sunduk. TÜBİTAK Popüler Bilim Dergilerimizle, 50 yıldan fazla süredir bilim toplumu olma yolunda katkı sağlıyoruz. Bilim dergilerimiz her ay 300 bin vatandaşımıza erişiyor. Bugün de bu anlamlı proje ile Cumhuriyetimizin 100. Yılında; 517 bin 350 popüler bilim kitabını ve on binlerce dergiyi, İstanbul'daki 4 bin 44 okulumuza armağan ediyoruz."
Tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Valisi Davut Gül özetle şunları söyledi:
“Bugün, tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. Cumhuriyetimizin yüzyılını geride bıraktık. İkinci yüzyılın Türkiye Yüzyılı olacağı bir yüzyılı olacağı hedefimiz var. Bunu sizlerle birlikte yapacağız. En büyük zenginliğimiz, beşeri kaynağımız. Çocuklarımızın iyi yetişmesi lazım. Şu an İstanbul’umuzdaki bütün okullarımızdaki kitap sayımız 6 milyon 500 bin. Üç ay içerisinde Cumhuriyet tarihindeki kitap sayısı kadar 6 milyon 500 bin kitabı okullarımızın tamamına vermiş olacağız.”
İstanbul’un bir bilim şehri olması istediklerini ve bu nedenle projenin TÜBİTAK ile yapıldığını belirten Vali Gül, “İstanbul’un bir bilim şehri olsun istiyoruz. 500 bin kitabımızı aldık, 6 milyon kitabı da üç ay içerisinde sizlere teslim etmiş olacağız. Bütün ilçelerde bilim merkezimiz olacak, ilkinin protokolünü bugün yapacağız. Projemiz ile yüzyıllık kitabı üç ayda vereceğiz, TÜBİTAK kitaplarını vereceğiz ve her ilçemizde bilim merkezlerimiz olacak. Desteklerinden dolayı sayın Bakanımıza, TÜBİTAK Başkanımıza, protokolümüze ve her birinize teşekkür ediyorum, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerinde bulundu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da toplantıda şunları söyledi:
“İstanbul’da bilim ve teknoloji farkındalığını oluşturmak için çabalıyoruz. Aynı zamanda birçok ilçede olduğu gibi, bilim merkezlerimizde atölyeler oluşturarak geleceğimize yatırım yapıyoruz. Küçükçekmece’de bir ilk gerçekleştiriyor olacağız. Hem atölye çalışmalarımızla hem sergilerimizle birlikte özelde bir bilim merkezimiz olacak ve bunlarla da sınırlı kalmayacak. Birçok programımızda bu protokol kapsamında iş birliğimizi geliştireceğiz. Bu sadece bir adım, önemli bir sürecin başlangıcı. İl Milli Eğitim Müdürümüzle de görüştük ve İstanbul’un TÜBİTAK projelerinde, öğretmen eğitiminde ve bilim olimpiyatlarında iş birliği yapacağız. Bu iş birliğinin bir parçası olmak beni şanslı ve sorumlu hissettiriyor. Bu çalışma, diğer iller için de model ve örnek olacaktır. TÜBİTAK olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.”