Diğer Haberler
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yeni Yönetimi İSO Başkanı Bahçıvan’ı Ziyaret Etti
- 22.11.2016
- Diğer Haberler
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) yeni yönetimi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. TASD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Gürsoy başkanlığındaki TASD heyetinde Başkan Yardımcısı İmdat Çalışkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Muharrem Erdoğan ve Faruk Özalp ile Genel Sekreter Muhammed Yahşi yer aldı.
Ziyaret sırasında göreve geldiklerinden beri sektör dernekleriyle yakın çalışma içinde olmayı hedeflediklerinin altını çizen İSO Başkanı Bahçıvan, “Sizleri ne kadar dinlersek o kadar güçlü bir vizyon oluşturabiliriz. Bizim İSO olarak derneklerin önüne geçmek gibi bir düşüncemiz yok. Sizden gelen bilgileri bir şemsiye örgüt olarak sanayimizin yararı için kullanmak istiyoruz. Ayakkabı sektörünün yeni bir yatırım dönemine ihtiyacı var. Sektör büyüdü ve ihracatı arttı. Artık yeni ve büyük yatırımlar için bu çerçevede bir teşvik modeli ortaya koymalısınız” şeklinde konuştu.
Bahçıvan ziyarette, Türkiye ekonomisinin konjonktür olarak zor günlerden geçtiğini de söyleyerek böyle bir dönemde Türk sanayisinin yakaladığı başarının dünyada örneği olmadığını söyledi. Sanayicilerin gönül aşkıyla tüm zorluklara rağmen çalıştıklarını ve üretmeye devam ettiklerini dile getiren Bahçıvan, tek dertleri iş ve aş yaratmak olan sanayiciler için en önemli amacın zorluklara karşı üretimin aksamaması olduğunun altını çizdi.
TASD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Gürsoy da ayakkabı sanayicileri olarak ülke yararına sürekli olarak çalıştıklarını ve bu dönemde üretimlerinde gerileme olmayan az sayıda sektörü temsil ettiklerini söyledi. Gürsoy, İSO’dan işbirliği ve destek beklediklerini dile getirdi. Bunun üzerine Bahçıvan, sektör ile ilgili olarak ortak yapılabilecek işbirliklerinden bahsetti. Bahçıvan, ayakkabı sektörü ile ilgili toplantılar ve seminerler düzenleyebileceklerini ayrıca yurt dışına yönelik ÜR-GE projelerinde işbirliği yapabileceklerini dile getirdi. Eğitim konusunda ortak atılabilecek adımlara da değinen Bahçıvan, belli sektörlere yakın meslek liselerine hamilik yaptıklarını, o okulda okuyan öğrencilere staj yaptırdıklarını ve bu konuda TASD ile ortak adım atılabileceğini belirtti. Üniversitelerdeki teknokentler ile çok yakın çalıştıklarını kaydeden Bahçıvan, teknokentlerin ayakkabı sanayicileri ile iletişim kurmalarını sağlayabileceklerini de ifade etti.
Üniversitelerin artık sanayiye kapalı olmadığına dikkat çeken Bahçıvan, akademisyenlerin eskiden üniversitelerin dört duvarı arasında “bilim sadece bilim içindir” anlayışıyla hareket ettiğini hatırlattı. Bahçıvan, bugün ise üniversitelerin sanayiye ve rekabete daha açık hale geldiklerine işaret ederek bu heyecanı daha iyi kullanmaları gerektiğini vurguladı.
TASD Başkanı Süleyman Gürsoy, dünyanın en büyük üreticilerinden biri olmalarına karşın ayakkabı sanayisini atölyecilikten çıkaramadıklarını söyledi. 165 milyar dolarlık dünya ticaretinden sadece 750 milyon dolar pay alabildikleri bilgisini veren Gürsoy, bu payı artırmaları gerektiğini dile getirdi. Gürsoy, sektördeki fabrikalarda hala akademisyen ve mühendis göremediklerini ve bunun eksikliğini hissettiklerini; büyük bir fabrikaya gidildiğinde alaylı ustaların karşılarına çıktığını dile getirdi. Sektörde artık eğitim ve teknolojinin devreye girmesi gerektiği bir döneme girdiklerine işaret eden Gürsoy, İSO’nun bu konuda desteğini istediklerini ve işbirliğine açık olduklarını ifade etti. Gürsoy, en büyük sorunlarını merdiven altı üretim olarak tanımladı. Birçok sektörde yaşanan ihracat gerilemesine karşın kendi sektörlerinde artış olduğunu dile getiren Gürsoy, artık İkitelli’nin ayakkabı sanayicisine yetersiz geldiğini vurgulayarak en büyük ihtiyaçlarının OSB olduğunu kaydetti.
İSO Başkanı Bahçıvan sektörün diğer temsilcilerini de dinledikten sonra, İSO olarak ayakkabı sanayicilerine eğitim başta olmak üzere her türlü desteği vereceklerini vurguladı.