Diğer Haberler
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, İSO Başkanı Bahçıvan’ı Ziyaret Etti
- 09.10.2019
- Diğer Haberler
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) yönetimi İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram’ın başkanlığındaki heyette Başkan Yardımcısı Erdoğan Baydemir, Yönetim Kurulu üyeleri Ömer Faruk Canavar, Harun Kütükde, İsmail Akgün Güvenç, Ayhan Özsoy ve Yılmaz Söyler ile Denetleme Kurulu Üyesi Ahmet Cem Parlak yer aldı.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, ziyaret sırasında TETSİAD’ın çalışmaları ve gelecekteki projeleri hakkında bilgi veren heyete, Türkiye’nin artık kaynaklarını heba etme ve verimsiz kullanma lüksü olmadığını özellikle global rekabette güçlü bir çıkış yaratabilmek için ülkemizin tüm kaynaklarını verimli kullanmak gerektiğini söyledi. Bu anlamda sektörel derneklerle de çok yakından ilgilendiklerini, çünkü sahayı en iyi bilen ve bu anlamda İSO’yu besleyen bir kaynak olarak gördüklerini vurgulayarak TETSİAD’ın çalışmalarını da yakından izlediklerini ve sektöre her türlü desteği vermek istediklerini dile getirdi.
Heyet tarafından sektör olarak özellikle tekstil tasarım bölümlerine öğrenci bulunamadığından söz edilmesi üzerine Bahçıvan, İSO’nun büyük önem verdiği ve son yılların en önemli projesi olarak gördüğü meslek liseleri ile ilgili çalışmalarından bahsetti. İSO’nun bir yıldır 40 meslek lisesine hamilik yaptığını hatırlatan Bahçıvan, TETSİAD yönetiminden ev tekstili ile ilgili bir okul ile eşleşmelerini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuya büyük bir ciddiyetle odaklandığından bahseden Bahçıvan, bunu bir fırsat olarak gördüklerini ve tekstil sektörünün de bu anlamda bu süreci iyi takip ederek katılması gerektiğini ve en verimli şekilde kullanmaları gerektiğini ekledi. Bahçıvan, “Ben bu konuyu 24 saat yaşıyorum. Meslek liselerine eski saygınlığını kazandıracaksak, yeniden kaliteli bir istihdam kaynağı haline getireceksek, bunu bu dönemde başaracağız. Sanayiciler olarak elimizden geleni yamalıyız” dedi.
Toplantıda TETSİAD hakkında bilgi veren Hasan Hüseyin Bayram da TETSİAD’ın bir çatı örgüt olduğunu perdeden havluya, bornozdan duvar kağıdına, döşemelik kumaştan ev tekstiline kadar pek çok alanda üretimi olan bir üye yelpazesi olan dernek olduklarını söyledi. 1020 üyeleri olduğunu ve üyelerin yarısının İstanbul’da, 300 tanesinin de Bursa’da olduğunu, bunun dışında Denizli’den Trabzon’a kadar Türkiye7nin dört bir yanını kapsayan bir üye profili bulunduğunu anlattı. 1991 yılında kurulduklarını ve bugüne kadar ev tekstili fuarı gibi pek çok nitelikli iş yaptıklarına değinen Bayram, fuara en çok ihtiyaç duyan sektör olduklarını, buna karşın İstanbul’da fuar alanlarının kendilerine yetmediğini dile getirdi. Bayram 26 yıldır fuar düzenlediklerini ve Almanya’daki Heimtextil fuarına 70 şirket ile katılacaklarını ifade eti.
Dernek üyelerinin 3 milyar dolarlık kayıtlı ihracatı olduğunu, Laleli’yi de eklediklerinde bu rakamın 5 milyar dolara yaklaştığını belirten Bayram, kilogram başına ihracat değerlerinin 8.5 dolar ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı. Bayram, “Dünyanın en büyük dokuma ve brode makine parkına sahip ülkelerinden biriyiz. Teknik bilgimiz var ama derneğimiz çatısı altında olan şirketlerin kapasite kullanım yüzde 70’ler civarındayken, şu anda sektörde genel kapasitemizin yüzde 50’sini kullanabiliyoruz. En büyük avantajımız, sektörümüzün bu durgunluk dönemine borçsuz yakalanmış olması” şeklinde konuştu.
Sektörün güncel sorunlarının ve konularının da konuşulduğu toplantıda özellikle uluslararası rekabet konusunda Türkiye’nin gücünün artırılması ve yaşanan sorunlar için neler yapılabileceği üzerinde duruldu. Sektörün makine parkının da büyüdüğü halde özellikle ithalata dayalı olmasının aşılması gerektiği dile getirilirken, terbiye ve iplik makinesi alanında Türkiye’nin dünyada çok önemli bir yerde olduğu dile getirildi. 2020 Nisan’ında yapılacak ev tekstli fuarı ile ilgi bilgi verilen ziyarette, bu fuarın sektörün dünyadaki gücünü göstermesi açısından önemli olduğu vurgulandı.