Ali Eren: “Yassı Çelik İthalatında Gümrük Vergileri Kaldırılsın”

  • Etkinlikler
yassi-celik-kullanicilari-02

Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, “Yassı mamüle uygulanan gümrük vergisi; cari açık ve enflasyon yükseltici, piyasa bozucu, sektörler arası servet transferine yol açan bir yapısal bozukluktur. 15 bin ihracat mücahidi bu yükü kaldıramaz. Gümrük vergisinin yassı çelik mamullerinden kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Türkiye’de 14 milyon ton yassı çelik tüketimi, 10 milyon ton üretim mevcut ve bu üretimin 2 milyon tonunun ihrac edildiğini kaydeden Ali Eren, “Dolayısı ile Türkiye’de 6 milyon ton yassı çelik ithalatına ihtiyaç var. Gümrük vergisinin kalkması, metal ihracatını artıracak, enflasyon ve cari açık azalacaktır” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu sözcüsü olarak yassı çelik ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde açıklama yaptı.

Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli rol oynayan çelik boru, beyaz eşya, demir ve demir dışı metaller, kazan ve basınçlı kap, makine, gemi yapım, soğuk haddeleme, galvanizleme ve ambalaj gibi ham maddesi yassı çelik olan sektörler yassı çelik ithalatında uygulanan gümrük vergilerine karşı güç birliği yaptı. Yassı çelikte gümrük vergilerine karşı güç birliği platformu kuruldu.

Söz konusu sektörlerin önde gelen temsilcileri ile ilgili dernek ve kurumların bir araya geldiği Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu; ham madde maliyetlerini artırdığı ve bu sektörlerin ihracatını sekteye uğrattığı gerekçesiyle gümrük vergilerinin kaldırılması talebinde bulundu.

Ham maddesi yassı çelik olan sektörlerin sorunları hakkında bilgi veren Ali Eren, “Yassı çelik ithalatına uygulanan gümrük vergileri ham maddesi yassı çelik olan sektörler için sorun yaratıyor. Türkiye ihracatından önemli pay alan pek çok sektör Türkiye’de yassı çelik üretiminin yeterli olmaması sebebiyle ihtiyacını yurt dışından karşılamak zorunda kalıyor. İthal ürünlere uygulanan vergiler maliyetlerimizi yükselterek sektörlerimizin rekabetçi olmasını engelliyor” dedi.

“Rekabet gücümüz azalıyor”

Ali Eren: “Yassı Çelik İthalatında Gümrük Vergileri Kaldırılsın”Türkiye’de yassı çelik ürünleri ithalatına, yassı çelik cinslerine göre yüzde 9-10 oranlarında gümrük vergisi uygulandığını söyleyen Ali Eren, “Uygulanmakta olan gümrük vergileri nedeniyle iç piyasada yassı çelik fiyatları dünya piyasalarına göre yaklaşık yüzde 10 daha yüksek. Yassı çelik ürünlerine uygulanan vergilerle yerli üreticiler de fiyatlarını aynı nispette artırdığından iç piyasadan alınan ham madde fiyatları da yükseliyor. Maliyetlerimizde direkt olarak yüzde 10 artışa neden olan bu durum nedeniyle rekabet gücümüz azalıyor. Eğer bir koruma yapılacaksa ham madde ve yarı mamul ithalatına karşı değil nihai mamul ithalatına karşı yapılmalı” diye konuştu.

“15 bin ihracat mücahidi bu yükü kaldıramaz”

Yassı mamule uygulanan gümrük vergisinin; cari açık ve enflasyon yükseltici, piyasa bozucu, sektörler arası servet transferine yol açan bir yapısal bozukluk olduğuna vurgu yapan Ali Eren, 15 bin ihracat mücahidinin bu yükü kaldıramayacağını bu nedenle de gümrük vergisinin yassı çelik mamullerinden kaldırılmasını talep etti.

Türkiye’de 14 milyon ton yassı çelik tüketimi, 10 milyon ton üretim mevcut ve bu üretimin 2 milyon tonunun ihraç edildiğini kaydeden Ali Eren, “Dolayısıyla Türkiye’de 6 milyon ton yassı çelik ithalatına ihtiyaç var. Gümrük vergisinin kalkması, metal ihracatını artıracak, enflasyon ve cari açık azalacaktır” dedi.

“Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu” şu üyelerden oluşuyor; İstanbul Sanayi Odası (İSO), Kocaeli Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Kayseri Sanayi Odası, Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Ankara Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB)