Etkinlikler
Bahçıvan, Genç Girişimcilere Seslendi: “Girişimciliğin Odağında Üretim Bilinci ve Ruhu Olmalı”
- 30.09.2014
- Etkinlikler
TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu (GGK) 2014 Toplantısı Odakule Meclis Salonu’nda 30 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirildi.
Genç girişimcileri, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki diğer girişimcilerle bir araya getirerek, gençler arası iletişim ve iş ilişkilerini geliştirip güçlendirmeyi hedefleyen toplantı oldukça verimli bir iletişim platformuna dönüştü.
TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi Başkanı Ümit Kiler’in ev sahipliğinde yapılan toplantının açılış konuşmasını İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.
Yenilik ve yaratıcı olma konusuna vurgu yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Bir taraftan 2023 hedefleri, diğer yandan küreselleşme ve dünyada yaşanan acımasız ekonomik mücadele çerçevesinde Türkiye, yalnızca rekabet gücünü artıran değil, aynı zamanda sürekli yenilik yaratan bir ülke olmalıdır” dedi. Öncelikli hedefin; girişimcilik, küresel yetenek ve inovasyona önem verilmesi olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, ekonomiyi canlandırmada, yeni iş olanakları yaratmada, ürün, hizmet ve süreçlerde yenilikler getirmek açısından vizyon sahibi girişimci insanların büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
İSO Başkanı kendi neslinin dünyaya açık bir Türkiye’nin ilk nesli olabileceğini belirterek, “Türkiye 80 öncesi ve 80 sonrası pratik hayatta, iletişimde, seyahatte, yurtdışına çıkmak konusunda o kadar farklı bir dönüşüm yaşadı ki bu hakikaten gerçek bir varlık devrimiydi. Ve biz o dönemi bilfiil yaşayan, gözlemleyen şanslı bir nesildik. Sizler daha da şanslı bir kuşaksınız, bu süreç o günden bugüne çok hızlı bir şekilde gelişerek bugünkü düzeyine kavuştu. Şimdiki kuşaklar çok daha şanslı olmakla birlikte sabırsızlık ve her şeyi kısa sürede tüketmek isteği gibi olumsuzluklarla da karşı karşıya” dedi.
Genç nesilleri her şeyi çabucak tüketmekle eleştiren Bahçıvan bir çocukluk anısını anlatarak genç girişimcilere önemli mesajlar verdi. Çocukluğunda okullar kapandığı zaman Laleli’de ve Tophane’de Amerikan pazarlarından satın aldıkları matchbox oyuncak arabaları örnek göstererek “O zaman küçük arabalar vardı, senede bir veya iki tane alabilirdik ve o beni en az altı ay, sekiz ay mutlu ederdi. Bize bir misafir geldiğinde onunla oynayarak keyif alırdık. Şimdi bir oyuncağın ömrü en fazla üç gün, dört gün. Çocukluktan itibaren maalesef her şeyi çok çabuk tüketiyoruz. Bilgiyi de çabuk tüketiyoruz, oyuncağı da çabuk tüketiyoruz ne yazık ki dostları da çabuk tüketiyoruz” dedi.
Türkiye'nin, gençlerimizin artık tüketmekten değil, üretmekten ve girişimci olmaktan itibar alan bir toplum haline gelmesi gerektiğine işaret eden Bahçıvan, rekabetin giderek arttığı bir dünyada; odağında üretimin olduğu bir girişimcilik bilinci ve ruhunun ülkemizde geliştirilmesinin altını çizdi.
Girişimciliğin ekonomik büyümede önemli bir dinamik olduğunu vurgulayan Erdal Bahçıvan “Son dönemlerde hem kamunun hem de sivil toplum kuruluşlarının girişimciliği destekleyen uygulamaları gün geçtikte artmaktadır. Çatı kuruluşumuz TOBB’un da üyesi bulunduğu bir Girişimcilik Konseyi kurulmuş olması, bir ‘Girişimcilik Strateji Ve Eylem Planı’ hazırlanması bu anlamda önemli adımlardır. Odamızın koordinatörlüğünü yapmakta olduğu İstanbul Genç Girişimciler Kurulu’nun çalışmalarını önemsiyoruz” dedi.
Girişimciliği Tabana Yaymalıyız
İstanbul Girişimcilik ve İnkubasyon Merkezi Projesi başlıklı bir sunum yapan TOBB İstanbul GGK İcra Komitesi Başkanı Ümit Kiler, göreve geldiği ilk günden bu yana girişimciliğin tabana yayılması hususunda yoğun çalışma içinde olduklarını kaydetti. İstanbul genelinde yirmiye yakın üniversitede yaptıkları protokol kapsamında girişimcilik üzerine sunum ve toplantılar yaptıklarını belirtti. Yaptıkları çalışmalarla genç girişimci adaylarını ve girişimcileri bir araya getirdiklerini söyleyen Kiler, liselere yönelik çalışmalar yaptıklarını ve bu kapsamda fikir üretme kampları ve global girişimcilik haftaları düzenlediklerini kaydetti. İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Sanayi Odası ile birlikte İSTKA Projesinin çalışmalarına başladıklarını belirten Ümit Kiler bu hususta İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’a katkılarından dolayı teşekkürlerini bildirdi.
Üniversite öğrencileriyle GGK’nin tanıtım filmini çekme çalışmalarına başladıklarını söyleyen Ümit Kiler ileriki dönemlerde birçok çalışmaya daha imza atacaklarını kaydetti. Girişimciliğin ilkokuldan başlaması gerektiğine dikkat Çeken Kiler, “Dört yıldır üst üste liselerde program yapıyoruz. Bu ülke kalkınmak istiyorsa girişimciliğin artırılması gerek. Şu anda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte üniversitelerle ve liselerle çalışıyoruz. Bu ileride ortaokullara yayılacak. Bunun çalışmalarına başlayacağız” dedi.
Türkiye’nin tanıtım ve markalaşması konusuna da değinen Kiler, Türkiye’nin yeni logosunu anımsatarak, “Sloganımız ‘gücü keşfet’tir. Bu gücün yeniden keşfedilmesi gerek. Biz Genç Girişimciler Kurulu olarak gücün farkındayız. Bu yolda farkındalığı artırarak gücümüze güç kazandıracağız” şeklinde konuştu.