Etkinlikler
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İSO ve İTO İş Birliğiyle Gerçekleştirilecek Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu Projesi’nin Tanıtım Toplantısı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in Katılımıyla Yapıldı
- 22.07.2022
- Etkinlikler
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle gerçekleştirilecek Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu Projesi’nin tanıtım toplantısı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla yapıldı.
Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Sadri Şensoy ile İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın da yer aldığı törene İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, İstanbul’un birçok meslek lisesinden öğretmenler, öğrenciler, İSO ve İTO üyesi iş insanları da katıldı.
Protokol toplantısında konuşanı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’de geçmişe doğru bakınca, son 20 yılda sadece mesleki eğitim alanında değil, eğitimde okullaşma ve evrenselleşme dönemi yaşandığını ve geçmiş dönemin yanlış eğitim politikalarının hasarlarının tedavi edildiğini söyledi. Okul öncesi eğitimden yüksek öğrenime kadar eğitimin önündeki tüm anti demokratik engellerin ortadan kaldırıldığının altını çizen Bakan Özer, 2012 yılından itibaren bakanlık olarak mesleki eğitim alanında çok büyük emek sarf ettiklerini ve bu başarı hikayesinin bir parçası olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Mesleki eğitim alanında elde edilen başarıda emeği olan İTO Başkanı Avdagiç ve İSO Başkanı Bahçıvan’a teşekkürlerini ileten Bakan Özer, okul ve iş dünyası iş birliğinin mesleki eğitimde nitelikli gençlerin yetişmesinde çok büyük katkısı olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki en büyük genç nüfusa sahip olduğunun altını çizen Bakan Özer, küresel alanda rekabet edebilmenin yolunun nitelikli eğitim alan gençlerin istihdam edilmesinden geçtiğine dikkat çekti. Bakan Özer son olarak, yürütülen çalışmalar sayesinde hem meslek liselerinin hem de mesleki eğitim merkezlerinin birer üretim merkezlerine dönüştüğünü belirtti ve artık mesleki eğitim öğrencilerinin dünyaya ihracat yaptığını söyledi.
Toplantıda bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Öğrencilerimiz becerisi ve ilgi alanı doğrultusunda istihdam edilecek” dedi. Bahçıvan, Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu ile mesleki eğitimde öğrenciler ve öğretmenler için çok önemli bir fırsatı daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Türk sanayisinin rekabetçi yapısını geliştirebilmesi ve koruyabilmesi için nitelikli işgücünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Erdal Bahçıvan “Bu konuda MEB ile birlikte 2019 yılından bu yana yürütmekte olduğumuz Mesleki Eğitim İş birliği Projesi artık tüm Türkiye’de bilinen bir marka haline geldi. Bu iş birliğimiz, mesleki eğitim çalışmalarında hem ölçeği hem de niteliği artırdı. Eminim ki, bu platform da mesleki eğitimin her alanında olduğu gibi istihdam konusunda da Türkiye’ye model oluşturacak bir zemin hazırlayacak” dedi.
Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu ile hem öğrencilerin aradıkları işe hem de işletmelerin aradıkları nitelikte elemana yani aranan elemanlara çevrim içi sistem kanalıyla çok daha çevik bir şekilde erişebileceğinin altını çizen Bahçıvan, “Temennimiz, en ince detayına kadar öğrencilerimiz ve sanayimizin yararına olacak şekilde tasarlanan bu sistemle her bir öğrencimizin becerileri ve ilgi alanları doğrultusunda en uygun işletmede istihdam edilmesini sağlamak. İstanbul Sanayi Odası olarak, başta Bakanlığımız olmak üzere tüm paydaşlarımız nezdinde takdir gören İSO Mesleki Eğitim İş birliği Projesi Takip Sistemi ile mesleki eğitim alanındaki çalışmalarımızı dijital alanda yönetmek konusunda ciddi anlamda tecrübe edindik. Burada edindiğimiz deneyimin, bu yeni platformda da bize önemli ölçüde fayda sağlayacağına inanıyorum. Nitelikli Okul, Nitelikli Mezun, Nitelikli İstihdam vizyonumuzun önemli bir adımı olarak gördüğümüz platformun hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Toplantıda konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'un üretim ve ticaret merkezi olmanın yanı sıra 2 milyon 922 bin öğrencisiyle de çok büyük bir eğitim merkezi olduğunu söyledi. Yerlikaya sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası'nda bulunan 22 bin 640 bin üyenin her biri başarı hikayesi. Ama sizleri bu meslek odaları çatısında ve çeşitli platformda bir araya getirdiğimiz zaman Ankara'mıza, devletimize, hükümetimize, bakanlık yetkililerimize söylediğimiz şey, 'genç nüfusa sahibiz ama nitelik iş gücüyle ilgili eksiklerimiz var' diyoruz ve zaman zaman birbirimizi işaret parmağıyla konuşuyorduk. Ta ki üç yıl öncesine kadar. Reel sektör, iş dünyasıyla Ankara'nın hükümetimizin, devletimizin özellikle de Milli Eğitim Bakanlığımızın aynı duruşta bir araya geldiği an iş biraz değil tamamı farklı boyuta geldi. Üç yıldan beri öyle bir değişim, dönüşüm öyle güzel işlere imza attık, öyle başarılar elde ettik ki bugün aslında bunun son halkasıyla ilgili güzel bir imzaya da tanıklık ediyoruz.”
İTO Başkanı Avdagiç de toplantıda yaptığı konuşmada Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu’nun işverenlerin ihtiyaç duydukları çalışanların özelliklerini, mesleki ve teknik okullara ve merkezlere ilan edebilmelerini sağlayacağını kaydetti. Avdagiç, şunları söyledi:
“Ülkemizde ilk kez bu kadar kapsamlı bir istihdam eşleştirme platformu hayata geçiriliyor. Hazırlanacak yazılım, hem okulların ve öğrencilerin, hem de işletmelerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek nitelikte olacak.”
Mesleki eğitim konusunda bakanlık ile birlikte ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Avdagiç, bu kapsamda müfredatın güncellendiğini belirtti. İş dünyasının isteklerine kulak verilip işin içine dahil edildiği bu süreci, ‘Üreten Okul - Üreten Türkiye’ diye tanımlayan Avdagiç, Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu’nun da ikinci önemli eşik olacağını kaydetti.