Etkinlikler
Dünya Standartlar Günü Uluslararası Standardizasyon Zirvesi Yapıldı
- 14.10.2022
- Etkinlikler
Dünya Standartlar Günü Uluslararası Standardizasyon Zirvesi, sürdürülebilirlik temasıyla, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde, Türkiye Standartlar Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin’in ev sahipliğinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla yapıldı.
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı zirvede, aynı zamanda İSO Meclis Üyesi de olan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan da bulundu.
Ülkemizde standardizasyon bilincinin yaygınlaşması ve uygunluk değerlendirme sektörünün gelişmesine önemli katkılar sağlaması amacıyla düzenlenen zirvede konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknolojinin hızlı şekilde değiştiği, geliştiği bir dönemi yaşadıklarını belirterek, bu alanlarda söz sahibi olmanın yolunun yenilikçi ürün ve hizmetlere yönelik standartların belirlenmesinde de öncülük etmekten geçtiğini söyledi. Bakan Varank konuşmasında özetle şu konulara değindi:
“Bu sebeple, ülkemizin standartlara sadece uyan değil, standartları bizzat belirleyen ya da belirlenmesinde aktif katkı sunan tarafta olması oldukça çok önemli. Bu açıdan bakınca, Türk Standartları Enstitüsü’nün ne kadar kritik bir görevi yerine getirdiğini de daha kolay bir şekilde idrak etmiş oluyoruz. TSE, bir yandan geliştirdiği standartlarla sanayicilerimizin global pazarlara erişmesini sağlıyor. Diğer yandan da ihtiyaç duyulan tüm belgelendirme, muayene-gözetim, test-laboratuvar ve eğitim hizmetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Bugün TSE, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında biriktirdiği tecrübesiyle hem bölge ülkelerine hem de İslam dünyasına öncülük, liderlik ediyor.
Tabii bizim nihai amacımız, TSE’yi uluslararası camiada daha fazla tercih edilen öncü bir kuruluş haline getirmek. Çünkü biliyoruz ki TSE ne kadar güçlü olursa sanayicilerimiz de küresel pazarlarda o kadar güçlü, rekabetçi olur. Bu doğrultuda uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer almak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bizim bu çabalarımız elbette önemli, ama paydaşlarımızdan da bizimle birlikte aktif katkı sağlamalarını bekliyoruz. O nedenle buradan tekrar, sanayicilerimizi ve konusunda uzman paydaşlarımızı Milli Teknik Komitelerimize yani diğer adıyla Ayna Komitelere daha fazla katılıp daha fazla sorumluluk almaları yönünde hatırlatma yapmak istiyorum. Standartları belirleyen ülkelerden olmak için hem komite sayımızı hem de uluslararası komitelerdeki temsil oranımızı artırmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum.”
Zirveyi düzenleyen TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de açılış konuşmasında şöyle dedi:
“Uluslararası belgelendirme kuruluşlarının gözetiminde, TSE tarafından verilen belgeler Avrupa'da ve tüm dünyada tanınmaktadır. Sanayicilerimizin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ülkemiz genelinde kurulan 11 farklı ilde, 17 farklı yerleşkede 23 deney ve 3 kalibrasyon laboratuvarımızla ulusal ve uluslararası akreditasyon çerçevesinde hizmet sunuyoruz. Ankara'da 97 bin metrekarelik alanda inşası devam eden Kalite Kampüsü ile bu kapasitemiz daha da büyümüş olacak.”
Düzenlenen zirve yapılan açılış konuşmalarının ardından, “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Uluslararası Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirme” ve “Türkiye’de Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” panelleriyle devam etti. “Türkiye’de Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” panelinde İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu, İSO’nun son yıllarda bu alanda yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı ve gelen soruları yanıtladı.