Etkinlikler
İş ve Sanayi Dünyası Temsilcilerini Buluşturan Sahur Programı…
- 18.05.2019
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar tarafından düzenlenen ve sanayi ile iş dünyasının önde gelen isimlerini buluşturan geleneksel “Sahur Programı” 18 Mayıs 2019 tarihinde Bridge restoranda yapıldı. Ev sahibi olarak toplantının açılışını yapan Kemal Akar ve Serdar Urfalılar katılımcılara teşekkür ederek bu tür toplantıları önümüzdeki yıllarda da yapacaklarını söyledi.
Programa İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yanı sıra İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi eski Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Enis Gültekin, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ve Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler katılarak ekonomiye ve gündeme ilişkin görüşlerini paylaşırken konuklardan gelen sorulara da yanıt verdiler.
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Bekir Yelken, Cemal Keleş, Vehbi Canpolat, Mustafa Tacir, İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Karabel’in de katıldığı toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, içinde bulundukları dönemde yapmaları gereken en önemli şeyin kaynakları doğru kullanmak olduğunu söyledi. Sanayiciler olarak zorlu zamanlarda ülkesine inanç ve yatırım noktasında bütün diğer sektörlerden önde olduklarına dikkat çeken Bahçıvan, topluma örnek olan bir camia olduklarını ifade etti.
Üretim ile çalışan kesim arasındaki uyumsuzluğun, gençlerin üretim sektöründen uzak kalmasının ve gençlerin sanayi dışındaki alanlarda bir gelecek aramalarının çok önemli sorun olduğunu ve Türkiye’nin bunu çözmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, “Üretmekten itibar kazanan bir topluma dönüşmemiz gerekiyor. Zanaat sahibi olmak yerine güvenlikçi olmak ve vale olmak gibi tercihler son dönemde öne çıktı. Meslek liselerine yönelik yaptığımız çalışmalar karanlıkta bir ışık olacaktır. Meslek liselerinin itibarının artırılması ve sanayinin aradığı gençlerin yetiştirilmesine yönelik projeyi adım adım hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu konuda ilk uygulamaları hayata geçirmeye başladık. 40’a yakın okulun bilfiil yönetimine girmeye başladık. Birçok meslek lisemizde sınıfların yüzde 70’i boş. Meslek liselerinin ailelere yönelik cazibesinin artırılması gerekiyor. Güçlü destekler ve teşvikler gerekiyor. Meslek lisesine giden gençlerimize burs verilmesi, aile desteği, meslek liseleri mezunlarının askerden ve vergiden muaf tutulması gibi, bu süreci aranan eleman yetiştiren bir sürece dönüştürmemiz gerekiyor. Önümüzdeki süreçte geçmişten çıkardığımız derslerle bu konuda güzel gelişmeler olacak” dedi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise gelen bir soruya şöyle yanıt verdi: “Meslek liseleri ile ilgili geçtiğimiz yıllarda hamilik projesi oluşturmuştuk. Bu sene de Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü ile bu proje genişledi. 56 meslek lisesinde hamilik yapıyoruz. OSB’ler de artık bu konunun içine giriyor. Bir taraftan işçi bulamadığımız bir ortam var öte yandan meslek liselerinde her altı çocuktan bir tanesi mezunu olduğu meslekte çalışıyor. Buradaki çocukları işletmelerimize kazandırma konusunda cesaretlendirelim. Ele almamız gereken diğer bir konu şu ki; sosyal yardım politikamızı da gözden geçirmemiz lazım.”
Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Enis Gültekin ise şunları söyledi: “İhracatın yüzde 27’sinde imzamız var. 11 bin 500 ihracatçımıza ulaştık. Bu sayı daha da çoğalacak. Göreve nasıl geldiğiniz değil nasıl gittiğiniz önemli. Umuyorum ki bu noktada iyi bir iz bırakacağız.”
Soru-yanıt ağırlıklı interaktif bir şekilde gerçekleşen toplantının ardından misafirler hep birlikte sahurların yaprak vedalaştı...