İSO, Bakanlardan Sanayide Yapısal Dönüşüm İstedi

  • Etkinlikler
iso-bakanlardan-yapisal-donusum

İstanbul Sanayi Odası Yönetimi, Ankara’da bugün 6 bakanlığa sanayinin sorunlarını aktardı.

İSO Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu, bugün başkentte 6 bakanlığa yaptığı ziyarette, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler seviyesini yakalayabilmesi için sanayide yapısal dönüşüme ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Görüşmelerde Türkiye’nin üretim ve ihracata dayalı bir büyüme modeline geçmesi gerektiğini vurgulayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bunun ise bilgi ve teknoloji içeriği daha yoğun, katma değeri daha yüksek bir sanayi yapısına geçiş ile mümkün olacağını dile getirdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu, ekonominin öncelikli sorunlarına ilişkin görüş ve önerilerini iletmek üzere bugün başkentte hükümetin 6 bakanını ziyaret etti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO heyeti, öncelikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tüm sektörleri kapsayan kapsamlı bir rapor sundu. Genel ekonomik sorunlar ve beklentileri içeren bir raporda ekonomide sanayinin giderek azalan payına dikkat çekildi. Ankara ziyaretinde ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile görüşen İSO heyeti her bakanlığın ilgi alanına giren sorunları ayrı ayrı rapor olarak iletti.

İSO Yönetimi ziyaretlerinde, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler seviyesini yakalayabilmesi için sanayide yapısal dönüşüme ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Görüşmelerde öncelikli olarak Türkiye Kalkınma Bankası’nın yatırımları ve sanayiyi destekleyecek bir yapıya kavuşturulması, banka teminat yaklaşımı, kaynak kullanımı destek fonu, kıdem tazminatı, enerji verimliliği ve kamu kurumlarınca talep edilen teminat mektupları gibi konular ele alındı. Ziyaretlerde ayrıca Merkez Bankası’nın bağımsızlığından sermaye piyasalarına, mesleki eğitimden teşvik uygulamalarına kadar Türk sanayicisini yakından ilgilendiren diğer pek çok konu hakkında da öneriler iletildi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan liderliğindeki ziyaretlerde, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler seviyesini yakalayabilmesi için üretim ve ihracata dayalı bir büyüme modeline geçmesi gerektiği, bunun ise bilgi ve teknoloji içeriği daha yoğun, katma değeri daha yüksek bir sanayi yapısına geçiş ile mümkün olacağı aktarıldı. Sanayiciler, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yüksek teknolojili firmaların yarattığı katma değer payının yüzde 2,8’de kalmasının bu konuda çok daha fazla çaba gösterilmesini zorunlu kıldığını dile getirdi.

Teminata yeni bakış gerekli

Sanayinin kaynak sorununa da değinilen görüşmelerde finans sisteminde teminat konusuna yeni bir bakış açısı getirilmesi gerektiğini vurgulayan İSO Yönetimi, sektörel risk algısı sebebiyle kredilerin geri çağrılması uygulamasına son verilmesini isterken, banka teminatlarının yüksekliği nedeniyle şirketlerin kredi ihtiyacını karşılayamadığını da aktardı.

İSO Yönetimi ayrıca Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintilerinin zor koşullarda dış kredi bulabilen sanayicinin aleyhine bir durum yarattığını da aktardı. Uygulamanın, Avrupa Birliği’nde haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle bulunmadığını belirten sanayiciler, rekabet gücünün korunması ve artırılması için, ithalatta, tüketim malı dışarıda bırakılarak, kapasite raporlarında belirtilen hammadde ve yatırım malı ithalatında KKDF’nin tamamen kaldırılmasını ve kapasite belgelerine bağlı olarak KKDF ödemeden ithalat yapabilme imkanı tanınması gerektiğini söyledi.