Etkinlikler
İSO Başkanı Bahçıvan: “Dijitalleşme, Artık Kalkınma Stratejimizin Merkezinde Olmalı”
- 21.03.2019
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk sanayisinin dijital dönüşümüne yaptıkları güçlü ve verimli katkıyı düzenlediği “İSO Dijital Dönüşüm Ofisi Lansmanı ve Sanayide Dijital Dönüşümün Kilometre Taşları” paneli ile sürdürdü.
İstanbul Kalkınma Ajansı katkılarıyla ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde düzenlenen, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile çok sayıda sanayi firması temsilcisinin katıldığı etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuzhan Aygören moderatörlüğünde Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faruk Sarı görüşlerini paylaştı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayiciler açısından dijitalleşme sürecinin endüstrilerdeki bütün üretim şekillerini de değiştirdiğini ve üretim sistemlerinin yeniden oluştuğuna tanıklık ettiklerini söyledi. Bu değişimin sanayinin sadece üretim hatlarına da indirgenmemesi gerektiğini belirten Bahçıvan, sanayide dijitalleşme derken artık bir şirketin bütün çalışma ve süreçlerinin dijitalleşmesinin akıllara gelmesi gerektiğini kaydetti. Bahçıvan, bu yeni dönemin kendi kendini düzenleyebilen otonom üretim sistemlerini vaat ettiğini dile getirdi.
Üretimdeki değişim sürecinde, fabrikaların bu değişimin odağında olduğunu vurgulayan Bahçıvan, cep telefonlarının akıllanması gibi fabrikaların da akıllandığını ifade etti. Türkiye’de henüz ilk örneklerini gördükleri, gelişmiş ülkelerde ise hızla yaygınlaşan “Akıllı Fabrika”nın bir kavram olarak literatürde de yerini aldığını anlatan Bahçıvan, diğer taraftan yapay zeka ve derin öğrenmenin geleceğin dünyasının en önemli rekabet alanlarından biri olmaya aday olduğuna işaret etti.
Bu büyük dönüşüm ve değişim süreçleri göz önünde bulundurulduğunda, dijitalin yarattığı yeni üretim ekosistemi perspektifinin altını çizen Bahçıvan, bu bağlamda Türkiye’nin de şekillenmekte olan yeni nesil sanayi anlayışını benimsemesi ve bu doğrultuda bir dönüşüme kendini hazırlaması gerektiğine değindi.
Bahçıvan şöyle devam etti:
“Bugün burada, dijital dönüşümü hedefleyen tüm KOBİ’lerimizi İSO’dan Dijital Dönüşüm Danışmanlığı almaya davet ettiğimizi bir kez daha yenilemek istiyorum. Sanayi şirketlerimizin dijitalleşmesi yolunda verdiğimiz ikinci hizmete değinecek olursam; bu alanda ürün/hizmet sunan yerli tedarikçilerin tespit edilmesi ve bu yerli firmalar ile işbirliklerinin oluşturulmasıdır. Bu çerçevede İSO olarak dijital dönüşümün sanayi uygulamaları alanlarında faaliyet gösteren teknoloji firmalarımızı İSO’nun Teknoloji İş Ortağı olmaya davet ediyoruz. Bütün bu gelişmeler ve yaptığımız çalışmalar çerçevesinde şunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum: Dijital devrime dayanan yeni sanayileşme perspektifi, artık kalkınma stratejimizin merkezinde yer almalıdır. Teknolojide tüketici değil, üretici konumda olmamız kaçınılmaz. Başkalarının geliştirdiği teknolojiye bağımlı olarak kalkınan bir ülke modeli olmadığını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.“
Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ise açılışta yaptığı konuşmada dijitalleşme ekosisteminin iyileştirilmesi ve arayüzlerin kurulması için sanayi dijital dönüşüm platformunu kurduklarını söyledi. Katma değeri yüksek ve uluslararası değer zincirlerinden daha çok pay alan Türk sanayisi hedefiyle Dijital Türkiye Yol Haritası’nı yayınladıklarını da belirten Yeniçeri, dijital teknoloji tedarikçilerinin ve işletmelerin en büyük beklentisinin finansman olduğunu anlattı. Yeniçeri, kalkınma ajanslarının üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve 3 milyar TL’ye yakın destek sağladığını ifade etti. İşletmelerin ürünlerin ticarileşmesi ve dönüşüm yolculuklarında yardımcı olmak için destekler vereceklerini dile getiren Yeniçeri, veri iletişim altyapısının çok önemli olduğunu ve dijital dönüşümün önkoşulu olduğunu belirtti. Yeniçeri, OSB’ler ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde bu konuda tedbirler aldıklarını anlattı.
İSO Dijital Dönüşüm Ofisi’nin tüm bu çalışmalara tamamlayıcı olacağına değinen Yeniçeri, İSO’nun üye firmalara dijitalleşme yolculuklarında yol göstereceğini söyledi. Yeniçeri, firmalara yol haritası çıkarmanın yanında eğitim ve seminerlerle nitelikli insan kaynağı sağlanacağını vurguladı.
Ardından İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan, İSO Sanayide Dijital dönüşüm Ofisi Programı hakkında bir sunum yaptı. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve BloombergHT “Girişimcilik Dünyası” programının sunucusu ve yapımcısı Oğuzhan Aygören moderatörlüğünde Sanayide Dijital Dönüşümün Kilometre Taşları başlıklı panel düzenlendi. Panele GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve İSO Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faruk Sarı katıldı.
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık panelde yaptığı konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “Dijitalleşme, şirketlerin bu dönemde odaklanması gereken en önemli konulardan biri. Şirketler için seçenek değil gerekli bir değişim. Çalık Digital ile biz de Türkiye’de ve bölge coğrafyalarda, ‘Dijital Dönüşüm İş Ortağı’ olarak hem kamuya hem de özel sektöre hizmet vermek istiyoruz. Çalık Digital ve İSO Dijital ekiplerinin birlikte çalışacağı iş birliği kapsamında, İSO’ya üye sanayi kuruluşlarına dijitalleşme yol haritalarının belirlenmesi için destek sağlanması amacıyla bu projeyi geliştirdik. İSO Başkanı Sayın Bahçıvan’a da teşekkür etmek istiyorum. Son derece vizyoner bir proje başlattılar, biz de işin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Panelde Dijital dönüşümün şirketler için üretkenlik ve inovasyon alanında büyük kazanımların önünü açacağını vurgulayan GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, “3 milyar insanın bağlandığı tüketici internetinde yüz milyarlarca dolara varan gelir ve verimliliğe tanık olduk. 2020 yılında öngörülen 50 milyar nesnenin ve 9 milyar insanın bağlı olduğu Endüstriyel İnternette ise bu değerin trilyonlarca dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin rekabet gücü yüksek ekonomiler arasında yer alabilmesi için endüstrilerdeki bu gelişmeleri yakından takip etmesi ve hızlı adımlar atması gerekiyor” dedi.
İSO Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faruk Sarı, İSO’nun attığı dijitalleşme yönündeki adımlar ile önemli bir açığı kapattığını söyledi. Tüm bu adımların aslında rekabetçilik ve verimlilik amaçları için atıldığını dile getiren Sarı, faaliyet gösterdikleri savunma sanayisinde AR-GE çalışmaları yaptıklarını anlattı. Devletin bu sektörde önemli teşvikleri olduğunu kaydeden Sarı, sektörde bir ölçek ekonomisi sorunu olduğunu belirterek savunma sanayisinde geliştirilen AR-GE ürünlerinin sivil tarafa da aktarılmasının kritik olduğunu ve bu sayede verimliliğin sağlanabileceğini de ekledi.
Panelin ardından dinleyicilerden genel sorular panel katılımcıları tarafından yanıtlandı.