Etkinlikler
İSO Başkanı Bahçıvan, İstanbul Anadolu Yakası OSB’de Sanayicilerle Buluşarak Sohbet Etti
- 09.04.2019
- Etkinlikler
Zaman zaman İstanbul’un farklı sanayi bölgelerinde ekonomi ile ilgili güncel konuları konuşmak ve sohbet etmek amacıyla sanayicilerle buluşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, son buluşmasını İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAYOSB) gerçekleştirdi. İAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çökmez’in ev sahipliğinde çok sayıda sanayicinin katıldığı kahvaltılı sohbet toplantısında İSO Başkanı Bahçıvan, gündemle ilgili değerlendirmeler yaptı ve sanayicilerin sorularını yanıtladı. Toplantının açılışını yaparken İSO Başkanı Bahçıvan’ı sanayi bölgelerinde konuk etmenin mutluluğunu yaşadıklarını, bu tür toplantılardan çok yararlandıklarını söyleyen İAYOSB Başkanı Çökmez, “Sanayicilerimizin sorunlarını ve beklentilerini ilk ağızdan dinleyelim istedik. İSO’nun OSB’mizde açtığı Tuzla şubesi için teşekkür ediyoruz. Tuzla şubesinde Odakule’den aldığımız hizmetleri ilk elden alabiliyoruz. Sayın Bahçıvan’ın yönetiminde biz OSB’ler kendimizi şanslı hissediyoruz” dedi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicilerle buluşmasında sanayicileri dinlemenin ve onların bilgi hazinesinden yararlanmanın çok önemli olduğunu söyledi. Bahçıvan, İSO olarak amaçlarının konunun içinde olan, işinin sahibi olan ve kendi sektörünü geleceğe taşıyabilecek sanayicilerin tabanını güçlendirmek olduğunu anlattı. Uzun zamandan beri Türkiye’nin tekrar üretim odaklı modele dönmesi gerektiğini savunduklarını belirten Bahçıvan, kaynakları doğru kullanmanın, en küçüğünden en büyüğüne sanayi firmalarının ve devletin hayata geçirmesi gereken bir konu olduğunu ifade etti.
Önümüzde finansal kaynaklar anlamında daha kısıtlı bir döneme girdiklerini dile getiren Bahçıvan, kaynakların bol olduğu dönemde bu kaynakları üretim odaklı kullanma fırsatını kullanamadıklarını kaydetti. Bahçıvan, üretim önündeki engelleri ortadan kaldırabilecek ve üretim yapma motivasyonunu ortaya koyacak iklimin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Sanayicinin gündemindeki en önemli konunun finansman olduğunun altını çizen Bahçıvan, üretimin ve sanayinin finansmanının rahatlatılması gerektiğini anlattı. İSO olarak savundukları kalkınma bankası modeli yönünde güçlü ışık aldıklarını ifade eden Bahçıvan, yatırımlar konusunda klasik bankacılık kaynaklarıyla değil tamamen sanayiye yönelik uzun vadeli kredi veren bir kalkınma bankasının hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu konunun çok ihmal edildiğine dikkat çeken Bahçıvan, kalkınma bankasının sermaye açısından güçlendirilmesi ve farklı inovatif finansman bacaklarıyla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin 1980’li yılların başında gündemine giren KDV’nin o dönem tüketim vergisi olarak sunulduğunu ama günümüz Türkiyesinde sanayicinin devlete aktardığı işletme sermayesine dönüştüğünü belirten Bahçıvan, peşin verginin de sanayiciyi zorlayan bir unsur olduğunu vurguladı. Sanayicinin bir vergi kaynağı olarak görülmesinin artık bitmesi gerektiğini dile getiren Bahçıvan, sanayicinin önü açıldığında yaratacağı ekonomik değer ile zaten alınan verginin üzerinde ülkeye katkı sağlayacağının altını çizdi.
Bahçıvan, sorunların kaynağı sanayici değilse çözümünün de sadece sanayiciden beklenilmemesi gerektiğini dile getirdi. Bu süreçte bankalara karşı en dik duruşu sergileyen kurum olduklarının altını çizen Bahçıvan, bankalarla ilişkilerini yumuşatacak modellere ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Finansman ayağının çözüldükten sonra diğer sorunların çözülebileceğini belirten Bahçıvan, otomotiv ve inşaata bağlı sektörlerin bu süreçte çok etkilendiğini ve bu sektörlere farklı bir bakış açısı geliştirilmesi gerektiğini ekledi.
Son dönemlerdeki odaklarının nitelikten uzaklaştığını ve yeniden nitelikle buluşmaları gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, en öncelikli kaynaklarının insan olduğunu söyledi. Mesleki eğitimdeki sorunlardan bahseden Bahçıvan, ara eleman konusunda büyük sıkıntılar çekildiğini dile getirdi. Genç nüfustaki işsizliğin çok yüksek olduğunu hatırlatan Bahçıvan, buna karşın ara eleman noktasında okulların görevini fabrikaların yaptığını ve fabrikaların adeta meslek liselerine dönüştüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nden bahseden Bahçıvan, 40 liseyi bilfiil sektörlerle eşleştirdiklerini ve buranın yönetimine girerek sanayinin ihtiyacı olan işgücünün yetiştirilmesi konusunda aktif olacaklarını anlattı.
Toplantıya katılan sanayiciler de söz alarak sektörleriyle ve firmalarıyla ilgili gündemlerini anlattı ve yaşadıkları sorunlarla ilgili çözüm önerilerini aktardı. Kendisine yönelik sorulan birçok soruyu yanıtlayan İSO Başkanı Bahçıvan, bu tür toplantıları tekrarlamak ve sanayiciler olarak sürekli bir bilgi alışverişi içinde olmanın önemine vurgu yaptı.