Etkinlikler
İSO Ev Sahipliğinde İsrail Ülke Günü & Yatırım ve Ticaret Fırsatları Semineri Düzenlendi
- 23.08.2022
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyanın önemli ekonomilerinden İsrail’deki yatırım ve iş fırsatlarını Türk sanayici ve iş insanlarına tanıtabilmenin yanında iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla İsrail Ülke Günü & Yatırım ve Ticaret Fırsatları Semineri düzenledi.
Video konferans yöntemiyle yapılan ve İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe T.C. Tel Aviv Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu Konsolosluk Şefi Ehud Moshe Eitam, T.C. Ticaret Bakanlığı Tel Aviv Ticaret Müşaviri Erkan Salur, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Matan Safran ve İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Uluslararası İlişkiler ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Zeev Lavie de katıldı. Etkinliği bölgedeki fırsatları değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da izleyerek sorularına yanıt aradı.
İsrail Ülke Günü & Yatırım ve Ticaret Fırsatları Semineri’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, iki ülke arasında 1996 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının karşılıklı ticareti hızla geliştirdiğini söyledi. Türkiye ve İsrail ekonomilerinin birbirini tamamladığının altını çizen Özhamaratlı, 2021 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 8,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Son yıllarda iki ülke arasında siyasi ilişkilerinde olumlu yönde seyrettiğini dile getiren Özhamaratlı, bu gelişmelerin, ikili ilişkilerin gelişmesi ve ticari potansiyelin daha da artması adına önemli olduğuna vurgu yaptı. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı özetle şunları söyledi:
“Ülkelerimiz arasında 14 Mart 1996 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması ile karşılıklı ticaretimiz hızla gelişmiştir. İsrail, Türkiye'nin 2021 yılı ihracatında 9, ithalatında ise 28. sırada yer almıştır. Türkiye de, İsrail'in 8. büyük ticari ortağı olup Türkiye ve İsrail ekonomilerinin birbirini tamamladığı görülmektedir. 2020 yılında 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmi 2021 yılında 8,4 milyar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi istikrarlı bir şekilde artmaya devam etse de potansiyelinin altındadır. İki ülke arasında son zamanlarda yaşanan gelişmeler sevindiricidir. Karşılıklı olarak Büyükelçilerin tekrar atanacak olmasıyla, ikili ilişkilerimizin kısa zamanda daha da gelişeceğine dair umudumuz tamdır. Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesi her iki ülke açısından olduğu kadar, bölgesel istikrar ve barış için de kritik bir öneme sahiptir.”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Tel Aviv Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci, Türkiye ve İsrail ikili ilişkilerinin köklü bir tarihe dayandığını söyledi. Yıllar içerisinde ilişkilerin inişli çıkışlı seyretmesine karşın, iki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı yapısından kaynaklı, ikili ticari ilişkilerin olumsu seviyelerde gerçekleştiğini belirtti. Ticari ilişkilere dair somut rakamlara yer veren Şekerci, 2018 öncesinde gerçekleşen 6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ticari hacmin, Covid pandemisi tedbirleri gölgesinde seyreden 2019 ve 2020 yıllarında bile düşüş göstermeden devam ettiğini ve tedbirlerin gevşediği 2021 yılında ise 8 milyar dolar seviyesine yükseldiğinin atını çizdi. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerinde olumlu seyretmeye başlamasının ticari iş birliklerine olumlu yönde seyredeceğini dile getiren Şekerci, günümüz şartlarında İsrail’in Türk sanayiciler açısından çok elverişli bir ortam sunduğunu söyledi.
Gerçekleşen panelin açılış konuşmacılarından olan İsrail İstanbul Başkonsolosluğu Konsolosluk Şefi Ehud Moshe Eitam, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari fırsatları artırmaya yönelik düzenlenen panel için öncelikle İSO’ya ve Tel Aviv’deki meslektaşlarına teşekkürlerini ilettiğini söyledi. İki ülke arasında yaşanan diplomatik normalleşme kapsamından yeniden bir arada olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Diplomatik ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesinin, iki ülke arasındaki ekonmik iş birliklerini de olumlu yönde etkileyeceğini dile getiren Eitam, 80 milyar dolar seviyelerinde devam eden ticaret hacmiyle, Türkiye’nin İsrail’in ticari ortaklar sıralamasında dördüncü sırada yer aldığına vurgu yaptı. Eitam ayrıca, iki ülkenin ekonomik rekabetten ziyade, birlikte çalışarak bölgedeki ekonomik etkinliklerini artırabileceğine inandığına değindi.
İsrail'de Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları hakkında bilgilendirmede bulunan T.C. Ticaret Bakanlığı Tel Aviv Ticaret Müşaviri Erkan Salur, İsrail’in Türkiye’den ithalat yapan ülkeler sıralamasında beşinci sırada yer aldığını söyledi. İki ülke arasında ticari anlamda çok kuvvetli bağlar olduğunun altını çizen Salur, demir-çelik, otomotiv, mobilya, mücevher, makine aksan parçaları ve gıda sektörlerinin ön plana çıktığın belirtti. İsrail’de yatırım fırsatlarını deneyimlemek isteyen her Türk firmasının yanında olduklarını belirten Salur, Ticaret Bakanlığı teşvikleri başta olmak üzere her türlü konuda destek olmaya hazır olduklarına vurgu yaptı.
Panelde söz alan İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, Ticaret Ataşesi Matan Safran, iki hafta önce hem İstanbul hem de Ankara’da kamu ve özel sektör temsilcileriyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. İki ülke arasındaki resmi ilişkilerin tekrardan olumlu yönde seyretmesini ekonominin tüm paydaşlarının heyecanla takip ettiğini belirten Safran, ileriki dönemde aradaki ticaret potansiyelini artırmak adına önlerinde çok büyük fırsatlar yer aldığını belirtti. İki ülkenin ekonomik yapılarını birbirini tamamlayıcı yapısına dikkat çeken Safran, artacak ekonomik iş birliklerinin iki ülke açısından da kazan-kazan durumu yaratacağına inandığını söyledi.
İsrail’deki yatırım fırsatları ve İsrail ekonomisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Uluslararası İlişkiler & İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Zeev Lavie, son yıllarda İsrail ülke nüfusunun giderek artmasından kaynaklı, tüketici yelpazesinin daha da genişlediğin söyledi. Bu artışa dayalı olarak özellikle tıbbi ürünler, inşaat, temel kullanım malzemeleri, elektronik ürünler başta olmak üzere ciddi talep artışlarını, yatırımcıları beklediğine dikkat çekti. İsrail’in son yıllarda attığı ekonomik reformlar sayesinde hem işsizlik hem de enflasyon konusunda OECD ülkeleri içerisinde çok iyi bir konumda olduklarını belirten Lavie, Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik iş birliklerinin artmasının bölge ve dünya ekonomisi açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından İsrail Ülke Günü & Yatırım Ticaret Fırsatları Semineri, DEİK Türkiye- İsrail İş Konseyi Başkanı Sinan Ak, Beko İsrail Ülke Müdürü Cihan Yaşın ve Karsan Otomotiv Uluslararası Satış Müdürü Halit Özgür Altınsoy’un konuşmacısı olduğu, İsrail’deki ticari deneyimlerini aktardıkları İsrail'de İş Yapan Firmaların Deneyimleri paneliyle devam etti. Düzenlenen panel katılımcılardan gelen soruların, konuşmacılar tarafından yanıtlanmasıyla son buldu.