Etkinlikler
İSO, Güneydoğu Asya’nın Yükselen Gücü Vietnam İçin Ülke Günü Düzenledi
- 22.03.2018
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Güneydoğu Asya’nın yükselen ekonomik gücü Vietnam’daki işbirliği ve yatırım fırsatlarını Türk sanayicilerine tanıtmak amacıyla Vietnam Ülke Günü ve Türkiye için Fırsatlar etkinliği düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pham Anh Tuan’ın yanı sıra çok sayıda sanayici ve iş insanı da katıldı. Gün boyunca yapılan sunumlarda Vietnam ekonomisi ve ülkenin barındırdığı potansiyel, mercek altına alındı.
Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, Vietnam’ın Güneydoğu Asya’nın hızla büyüyen pazarlarından biri olduğunu söyledi. Türkiye ve Vietnam ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirten Saruhan, bu bakımdan birçok alanda ortak çalışmalar yürütebileceklerini ve ortak yatırımlarla üçüncü ülke pazarlarına birlikte girilebileceklerini ifade etti.
Türkiye ve Vietnam arasındaki diplomatik ilişkilerin 7 Haziran 1978’de kurulduğunu ve bu yıl itibarıyla diplomatik ilişkilerinin tesisinin 40’ıncı yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlatan Saruhan, iki ülke arasında süregelen dostane alaka ve yaklaşımların ticaret alanında da artarak devam etmesini arzuladıklarını kaydetti. Başbakan Binali Yıldırım’ın 23-24 Ağustos 2017 tarihlerinde Vietnam’a yaptığı ziyaretin Türkiye’den Vietnam’a Başbakan düzeyindeki ilk resmi ziyaret olduğu bilgisini veren Saruhan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 17-19 Mart 2015 tarihlerindeki Vietnam ziyaretinin de 17 yıl aradan sonra Vietnam’a Dışişleri Bakanı düzeyinde yapılan ilk ikili resmi ziyaret olduğunu belirtti. Saruhan, bu ziyaretlerin ikili ilişkilere ivme kazandırarak dost ve kardeş Vietnam halkıyla kendilerini daha da yakınlaştırdığını belirtti.
Türkiye ve Vietnam arasındaki ticaret hacminin 2017 yılı itibarıyla 3.2 milyar doları geçtiğini aktaran Saruhan, bu rakamın giderek artmasının sevindirici olmakla beraber mevcut ticaret hacminin hala beklenenin altında olduğunu vurguladı. Saruhan, mevcut hacmin 237 milyon dolarının Türkiye’nin ihracatı, 3 milyar doların ise Türkiye’nin ithalatı olduğu bilgisini verdi. Vietnam’a kabuklu meyveler, baharatlar, süt ve krema, pamuklu mensucat ve ilaç ihraç ederken; Vietnam’dan telsiz telefon cihazları, otomatik bilgi işlem makineleri, sentetik filament iplikleri, bu ipliklerden dokunmuş mensucat ve pamuk ipliği ithal ettiklerini aktaran Saruhan, ticari ilişkilerde Vietnam lehine ciddi bir fazlalık bulunduğunu ve sanayicilerimizin ve özellikle Vietnam’a ihracat potansiyeli yüksek ürünler üreten firmaların azami gayret göstermesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Vietnam ziyaretinde dile getirdiği, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda somut adımların atılmasının her iki ülke için de faydalı olacağını belirten Saruhan, vizelerin kaldırılması hususunun da hem ticareti artıracak hem de turizme ivme kazandırarak Türk halkı ile Vietnam halkının karşılıklı ziyaretlerle birbirlerini tanımalarına vesile olacağını sözlerine ekledi.
Sonrasında kürsüye gelen Vietnam Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pham Anh Tuan, Vietnam’ın 30 yıl önce uygulamaya koyduğu reform programı ile yıllık yüzde 6,5 büyüme ortalaması yakaladığını söyledi. Vietnam’ın dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu ve son yıllarda pek çok serbest ticaret anlaşmasına imza atarak ticaret hacmini büyüttüğünü belirten Tuan, Türkiye’nin Vietnam’ın da üyesi olduğu ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ile yakın işbirliği yaptığını ve Sektörel Diyalog Ortağı statüsü kazandığını anlattı.
Vietnam ile Türkiye arasındaki ticari rakamların gelecek adına iyimser olduğunu aktaran Tuan, Türkiye’nin ticaret hacmi olarak Vietnam’ın Orta Doğu bölgesindeki ikinci partnerleri olduğunu dile getirdi. 17 Türk yatırımcının Vietnam’a toplam 700 milyon dolarlık yatırım yaptığı bilgisini veren Tuan, Türk yatırımcıların önümüzdeki dönemde Vietnam’da bir Türk sanayi bölgesi kurmayı planladıklarını ifade etti.
Sonrasında Vietnam Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı panelde Ekonomi Bakanlığı Eski Hanoi Ticaret Müşaviri Nedim Eliuz ve Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Le Phu Cuong, Vietnam ekonomisi ile ilgili sunumlar yaptı. Nedim Eliuz, Vietnam’ın istikrarlı şekilde yüzde 6 ile 7 arasında büyüme kaydettiğini söyledi. Ülkedeki enflasyonun 2014’te itibaren düşüşe geçtiği bilgisini veren Eliuz, ülkenin 2017 yılında 213 milyar dolar ihracat yaptığını belirtti. İhracat kalemlerinin telefon ve parçaları, tekstil, bilgisayar ve elektronik ürünler, ayakkabı, makine ve parçaları olduğunu aktaran Eliuz, dünya ticaretinin ve ekonomik faaliyetlerin Asya’ya kayması nedeniyle ülkenin büyük potansiyel barındırdığını dile getirdi.
Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Le Phu Cuong ise Vietnam’ın yoksulluğu azaltmada bir başarı hikayesi olduğunu ve Dünya Bankası’na göre yoksul ülke iken düşük orta gelirli ülke seviyesine yükseldiklerini söyledi. Çok dışa açık bir dış ticaret politikaları olduğuna değinen Cuong, Vietnam’a gelen yabancı yatırımcıların çoğunluğunun yerel ortağa gerek duymadan yüzde yüz kendi sermayeleriyle yatırım yaptığını vurguladı. Cuong, işgücü maliyetlerinin oldukça rekabetçi olduğunu dile getirerek İstanbul’daki 3. Havalimanı inşaatında da pek çok Vietnamlı işçinin çalıştığını ifade etti.
Daha sonra İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın moderatörlüğünü yaptığı Vietnam’da Yatırım ve İşbirliği Deneyimleri başlıklı panelde aynı zamanda DEİK Türkiye-Vietnam İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı olan MNA Temsilcilik ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Necati Abacıoğlu yaşadığı tecrübeleri dinleyicilere aktardı ve onlardan gelen soruları yanıtladı.