İSO, Güneydoğu Asya’nın Yükselen Ülkesi Tayland’daki Yatırım Fırsatlarını Anlattı

  • Etkinlikler
tayland-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Güneydoğu Asya’nın yükselen ekonomik güçlerinden biri olan Tayland’daki yatırım ve ülke ile işbirliği fırsatlarını değerlendirebilmek için “Tayland Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar” etkinliği düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Taylan’da yatırım yapmak isteyen sanayici ve iş insanlarının yanı sıra ülkedeki potansiyeli yakından tanımak ve öğrenmek isteyen dinleyiciler de yoğun ilgi gösterdi.

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, Türkiye ve Tayland ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi. 2013 yılının Temmuz ayında, Tayland Başbakanı’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaret esnasında, Türkiye ile Tayland arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmasına yönelik çalışmalara başlandığını belirten Dalgakıran, 2015 yılında ise söz konusu STA’nın, mal ticareti alanında yoğunlaşmasının kararlaştırıldığını ifade etti. Dalgakıran, hizmetler ve yatırım gibi diğer konuların ise anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından müzakere edilebileceği konusunda mutabık kalındığını aktardı. 19 Temmuz 2017 tarihinde Ankara’da bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Tayland Ticaret Bakanı Apiradi Tantraporn’un Türkiye ve Tayland arasında STA müzakerelerinin resmen başlatıldığını ilan ettiğini dile getiren Dalgakıran, ticaretin serbestleştirilmesi ile iki ülkenin de ihracatının yüzde 40’lara varan oranlarda artmasının beklendiğini ifade etti.

İSO, Güneydoğu Asya’nın Yükselen Ülkesi Tayland’daki Yatırım Fırsatlarını Anlattı 01

Türkiye’nin Tayland’a olan ihracatında en çok artması beklenen ürünlerin giyim eşyaları, tekstil ürünleri, makineler, motorlu taşıtlar ve diğer taşıma ekipmanları olduğunu aktaran Dalgakıran, Tayland’ın Türkiye’ye olan ihracatında en çok artması beklenen ürünlerin ise işlenmiş pirinç, lastik mamuller ve motorlu taşıtlar olduğunu söyledi. Halihazırda, Türkiye ve Tayland arasındaki ticaret hacminin 2016 yılı itibariyle 1.6 milyar doları geçtiğini belirten Dalgakıran, bu rakamın giderek artmasının sevindirici olmakla beraber mevcut ticaretin hala beklenenin altında olduğunu vurguladı.

İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran
İSO Başkan Yardımcısı
Adnan Dalgakıran

Dalgakıran, mevcut hacmin, 163 milyon dolarının ihracat iken 1.48 milyar dolarının ise ithalat olduğunu aktararak ikili ticaret ilişkilerinde Tayland lehine ciddi bir fazlalık bulunduğunun altını çizdi. Sanayicilerin ve Tayland’a ihracat potansiyeli yüksek ürünler üreten firmaların azami gayret göstermesi gerektiğine işaret eden Dalgakıran, firmaların gayretlerinin yanında STA sürecinin de hızlandırılarak sanayicinin pazara ulaşımının kolaylaştırılmasının en birinci öncelikleri olması gerektiğini dile getirdi.


Tayland Krallığı Ankara
Büyükelçiliği Maslahatgüzarı
Charkrienorrathip Sevıkul

Tayland Krallığı Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Charkrienorrathip Sevıkul de toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ve Tayland’ın her zaman iyi dost olduğunu söyledi. 2018 yılının iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 60. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Sevıkul, iki ülkenin birbirine benzer özellikleri taşıdığını ifade etti. Tayland’ın ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) üyesi olduğunu dile getiren Sevıkul, Tayland’ın bölgeye yatırım yapmak için önemli bir merkez olduğunu aktardı. Sevıkul, aradaki mesafe değişmese de bu gibi etkinliklerle Türkiye ve Talyand’ı bir araya getirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Bangkok Eski Ticaret Müşaviri Nesrin Gündoğan Üzer
Bangkok Eski Ticaret Müşaviri
Nesrin Gündoğan Üzer

Ardından Tayland Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Bangkok Eski Ticaret Müşaviri Nesrin Gündoğan Üzer, Tayland’ın 236 milyar dolar ihracat yaparken 222 milyar dolar ithalat ile dış fazla veren bir ülke olduğunu söyledi. Ülkenin en çok motorlu araç, parça ve aksamları, otomotiv veri işleme makineleri ihraç ettiğini belirten Üzer, en çok ham petrol, makine ve parçaları, elektrikli makine ve kimyasallar ithal ettiğini aktardı. Tayland’ın en çok ihracat yaptığı ülkelerin Çin, Japonya, ABD, Hong Kong ve Vietnam olduğuna değinen Üzer, en çok ithalat yaptığı ülkelerin de Çin, Japonya, ABD, Malezya ve Tayvan olduğunu dile getirdi.

Tayland Ticaret Merkezi İstanbul Direktörü Niwat Hansaward
Tayland Ticaret Merkezi
İstanbul Direktörü
Niwat Hansaward

Panelde kürsüye gelen Tayland Ticaret Merkezi İstanbul Direktörü Niwat Hansaward ise Türkiye ve Tayland arasındaki dış ticaret hacminin düşük olduğunu ve bundan dolayı mutlu olmadıklarını söyledi. Türkiye’nin Tayland için önemli ülke birlikte olduğunu vurgulayan Hansaward, birlikte çalışmak istediklerini aktardı. Serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini hatırlatan Hansaward, ticaret hacminin iki katına çıkması gerektiğini dile getirdi. Türk makine ve makine aksamı gibi ürünlerinin hem kaliteli hem de fiyatının uygun olduğuna işaret eden Hansaward, Taylandlı iş insanlarını Türkiye’yi incelemeleri için davet ettiklerini anlattı.

Sonrasında İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın yönettiği Tayland’da Yatırım ve İş birliği Deneyimleri başlıklı panelde Tayland Fahri Ticaret Danışmanı ve Karex Polimer ve Petrokimya Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çakar, Kordsa Teknik Tekstil CEO’su Ali Çalışkan ve Arçelik Kurutucu ve Elektrik Motorları Ürün Direktörü Alp Karahasanoğlu, Tayland’da yaşadıkları deneyimleri dinleyicilere aktardı. Ardından dinleyicilerden gelen sorular panel katılımcıları tarafından cevaplandı.

İSO, Güneydoğu Asya’nın Yükselen Ülkesi Tayland’daki Yatırım Fırsatlarını Anlattı 02