İSO Meclis Üyeleri Cumhuriyetimizin Temellerinin Atıldığı Sivas’ta

  • Etkinlikler
sivas-gezisi-ekim2014-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, üyeleri bu yıl Kastamonu’dan sonra ikinci yurt içi gezisini Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas’a gerçekleştirdi.

Gezi kapsamında Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Meclisiyle ortak bir Meclis toplantısı yapan İSO Yönetin Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO Meclis Üyeleri aynı zamanda Sivas Organize Sanayi Bölgesi ve çeşitli sektörlerde üretim yapan çok sayıda fabrikayı da gezdi.

İSO heyetinden İSO Meclis Başkanvekilleri İsmail Gülle ve Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve, İSO Yönetim Kurulu üyeleri Ali Ulvi Orhan (Sayman Üye) Nahit Kemalbay, Sadık Ayhan Saruhan, Mehmet Ata Ceylan, Nurhan Kaya ile birlikte 60’a yakın İSO Meclis üyesi katıldı…

Sivas İş Dünyasından Ortak Toplantıya Büyük İlgi

Ortak Meclis toplantısında karşılıklı iş birlikleri ve deneyimlerin paylaşılması dileklerinde bulunuldu. Sivas iş dünyası, İstanbullu sanayicilerden kentlerine yatırım yapmaları için çağrıda bulundu.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Necati Şahin ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Osman Yıldırım ev sahipliğinde gerçekleşen ortak meclis toplantısına Sivas Valisi Alim Barut, AKP Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Sivas Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca da katıldı.

İki odanın ortak Meclis toplantısına Sivaslı iş adamlarının çok yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunun hıncahınç dolduğu toplantıda konuşan İSO yönetim kurulu başkanı Erdal Bahçıvan Sivas’ın Cumhuriyetimiz için taşıdığı tarihi kimlikten ve bunun öneminden söz etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın Mesajları

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan

Bahçıvan, “Sivas çok önemli bir şehir. Bugün Sivas’ta misafirperver, sıcak, ilgili ev sahipleri görmekteyiz. Birçok Sivaslı dostu tanıdım. Çocuk yaşımdan beri şunu gördüm: Sivaslı hangi işi yaparsa o işin hakkını vererek yapıyor. Ticaret ve sanayinin hakkını vererek yapıyor. Sivas’ta eğitime verilen önemi gördüm. Bugün İstanbul’da özellikle gıda sektörü olmak üzere hizmet sektöründe birçok iftihar edeceğimiz Sivaslı dostumuz var.

Dolayısıyla bugün burada bizimle de beraber olan İstanbul Meclis üyelerimiz aracılığıyla Sivaslı kardeşlerimizi çok iyi tanıdık. Bugün ve yarın burada buna Sivas’ın kendi topraklarında tanık olacağız” dedi. Sivas’ın tarihteki Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’in kuruluşu sırasındaki ulu önderin aldığı kararlar bakımından stratejik önemine değinen Erdal Bahçıvan, bu yaşananların hiçbirinin bir tesadüf olmadığını belirtti. 

Sivas’ın başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere olan göçünü anımsatan Bahçıvan sözlerine şöyle devam etti: “Fakat ne yazık ki geçen 50-60 sene Anadolu’daki birçok şehrimizde olduğu gibi Sivas’ı da bekli tarihinde yaşadıkları en talihsiz ve en hak etmediği süreç yaşamıştır. Birikimli insanını korumayı başaramamış, o insanlar İstanbul’a göç etmek zorunda kalmıştır” dedi.

Anadolu şehirlerinin bir şehir vizyonuna ve hedefine sahip olmadıklarından yakınan İSO Başkanı, fikir birliğine varılmayan hedeflerin değişen yöneticilerle de değiştiğini ve bu durumun şehirler açısından ciddi zaman ve kaynak kaybı yarattığını kaydetti. Kesintiye uğrayan, sonuca varamayan hedeflerin hayal kırıklığı yarattığını dile getiren Bahçıvan, “Ama bugün Sivas’ın artık geçmişten de alınan dersler ve tecrübelerle bir şehir vizyonuna sahip olduğunu görüyoruz. Bu noktada ben geleceğe dair umut doluyum” dedi.

“OSB’deki Şirketlerini Çok Etkileyiciydi..”

Sivas’ın lojistik merkezi olma yönündeki çalışmalarını değerlendiren Erdal Bahçıvan, “Sivas, lojistik yatırımlarıyla Türkiye’nin en önemli lojistik merkezi olacak. Ortaya koyduğu hedef bence çok önemlidir ki bu hedeften çıkmış artık realiteye doğru gidiyor” şeklinde konuştu. Sivas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yaptığı gözlemlere istinaden konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Özellikle de OSB’de zaman kısıtlılığından daha da fazlasını gezmek isterdik ama gezdiğimiz her tesis büyüğü de en küçüğü de girişimcilik adına vizyon adına tüm arkadaşlarım adına bunu söyleyebilirim ki bizi şaşırttı. Biz Sivas’ta bu boyutta vizyona sahip bu boyutta bir kapasiteye sahip firmalar beklemiyorduk. Bu yatırımları yapıp bu noktaya gelen değerli sanayicilerimizi kutluyorum” dedi. “Başarı hikayelerinden ders aldığımız kadar başarısızlık hikayelerinden de ders almamız gerekiyor. İnsanlık tarihi maalesef başarı hikayeleri kadar başarısızlık hikayeleriyle de dolu” diyen Erdal Bahçıvan, alınan derslerin yarınlara taşınması gerektiğini kaydetti.

Erdal Bahçıvan konuşmasına şöyle devam etti:

İSO Meclis Üyeleri Cumhuriyetimizin Temellerinin Atıldığı Sivas’ta 01“Sivas’ın bir başka şansı da Cumhuriyet üniversitesi. 40 senelik tecrübesiyle Türkiye’mizin Anadolu’da bulunan ek köklü üniversitelerinden biri. Biz İSO olarak görevi aldığımız günden beri kendimizi yoğun bir şekilde üniversite sanayi-iş birliğine adadık. İSO olarak İstanbul’daki beş tane üniversitesiyle yoğun bir iş birliği içerisindeyiz. Ne yazık ki Türkiye’de üniversite ve sanayi arasında derin bir soğukluk var. Yani bu sadece Sivas için geçerli değil, İstanbul için de Ankara için de tüm Türkiye için geçerli. Ama bizlerin birbirimize yakın olmaktan başka çaremiz yok. Biz üniversiteler ile sanayiyi birlikte nasıl düşünebiliriz noktasında metodoloji arayışı içindeyiz. Hele Sivas gibi bu kadar yoğun bir tecrübesi olan adını da Cumhuriyet’ten alan üniversitemizin ben ileriki yılarda Sivas’ın gelişimine çok daha aktif olarak ortak olacağının inancı içerisindeyim. Eğer bizim üzerimize bir görev düşerse İstanbul’da yapmış olduğumuz bu çalışmalarda bilgi birikimlerinin ve yol haritalarının hem Sivas Ticaret ve Sanayi Odamızla hem de üniversitemizle paylaşmak bizim için bir zevk olacaktır.”

Sivas’ın Gelecek Vizyonu Ne Olmalı?

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için ileri teknolojiyi hedefleyen bilimle sanayiyi birleştiren bir yapının şart olduğunu belirten İSO Başkanı, ülkemizin kendi teknolojini üretmesi gerektiğini vurgulayarak “Eğer Sivas’ı geleceğe taşıyacaksak klasik sanayi metotlarıyla değil, bunu ileri teknoloji, inovasyon ve AR-GE’den destek alan bir fikir yapısıyla başarmak mümkün”.

Yeni nesillerin yoğun tüketici tarafını eleştiren Erdal Bahçıvan, ürettiğinden değer elde eden nesiller oluşturulması gerektiğini kaydederek “Bu konuda son dönemlerde başta Sayın cumhurbaşkanımız ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımızın tekrar Türkiye’nin üretici tarafına önem arz edecek söylemleri oldu ve bu görüş artık bir milli boyut kazandı. Ortaya konan düşünce en azından teşhis ve tespit noktasında birleştiğimiz bir noktadır.”

İSO ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın kardeş oda olmanın karşılıklı arzuları olduğunu kaydeden Bahçıvan “Zaten gönüllerimiz kardeş ama bunu kurumsal hale getirmek amacıyla en azından simgesel bir protokol yapacağız” dedi.

Bahçıvan son olarak, Sivas’taki göç konusuna işaret ederek, şu anda emeklilik çağına gelmiş Sivaslıları memleketine dönüp yatırım yapma konusunda Sivaslı emeklilere çağrıda bulundu.

Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin: “Sivas Ortak Akılla Büyüyecek”

Sivas Ak Parti Milletvekili Hilmi Bilgin
Sivas Ak Parti Milletvekili Hilmi Bilgin

İstanbul ve Sivaslı sanayicilerin buluşmasına politikacılar da tanıklık etti. Bunlardan biri de Ak Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin’di. Türkiye’nin büyümesi için hükümet olarak çok çalıştıklarını ifade eden Bilgin “Eğer hükümet olarak Türkiye’nin önüne büyük bir hedef koyduysak en güvencemiz sanayicimize olan güvenimizdir. Biz bu hedefin arkasındayız. Tüketen bir toplumdan üreten bir topluma geçme konusuna vurgu yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın tespitine katıldığını ifade eden Bilgin, “Sivasımız inşallah ortak akılla büyüyecek” dedi.

Sivas Valisi Alim Barut: “Hayal Edilmeden Hiçbir Şey Olmaz”

Sivas Vailisi Alim Barut
Sivas Vailisi Alim Barut

Sivas Valisi Alim Barut da Ortak Meclis toplantısında sanayicileri yalnız bırakmadı. İstanbul Sanayi Odası Başkanı ve meclis üyelerinin Sivas’ı ziyaretlerinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade eden Sivas Valisi Alim Barut “Sanayi ve gelecek planlarımıza katkıda bulunmanızı talep ediyoruz” dedi. Sivas’ın tarihi, ulaşım ve toprak bütünlüğünden bahseden Vali Barut, Sivas’ın insan potansiyeline dikkat çekerek “Sivas hak ettiği yerde değil. İnanıyorum ki Sivas’ın geleceği parlaktır. Bütün yatırımlara baktığımız zaman hayal edilmeden hiçbir şeyin olmadığını göreceksiniz” şeklinde konuştu.

Yıldırım: “Sivas’a Tersine Göçü Başlatacağız”

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Osman Yıldırım
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Osman Yıldırım

Daha sonra kürsüye Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Osman Yıldırım çıktı. Sivas ve Sivas sanayisi ile ilgili bir sunum yaptı. Yıldırım İSO meclis üyelerinin yüzde 10’unun Sivaslı olduğunu belirterek Sivas’ın bir Cumhuriyet, kültür ve maden şehri olduğunu söyledi. Sivas’ın sanayide geldiği noktayı özetleyen Yıldırım, göç konusuna değinerek “Amasya’da elma çok var oradan elma gidiyor. Bizde de adam çok var bizden de adam gidiyor” diyerek, İstanbul’a göç eden Sivaslıların çokluğuna işaret etti. Göçün bir Sivas’ın en büyük sorunun olduğunu dile getiren Yıldırım, “Göç devam ediyor ama bir yavaşlama söz konusu. Amacımız göçü tamamen durdurmak. Tersine göçü teşvik etmek. Bugün Sivas’taki iş yeri sayısı 8500 civarında. Cumhuriyet Üniversite’sinin öğrenci sayısı 44 bin, öğretim elemanı sayısı ise 16 bin civarında. Sivas’ta 20 bin kadar girişimci bulunuyor. Ancak bunun sadece yüzde 10’u imalat sektörünü kapsıyor. 2001 yılında Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde sadece 36 firma vardı. Bugün ise 130 tane firma var. 78 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayrıca konut satışında da artış söz konusu. Önemli madenlerde Antalya’dan sonra ikinci sıradayız. Sivas’a bu nedenle maden şehri de diyebiliriz. Büyükbaş hayvan sayısında altıncı sıradayız” dedi. Lojistik merkezi projesinden bahseden bahseden Yıldırım, bu konu üzerine “Gidemediğin yer senin değildir” sözünü anımsattı.

Sivas’ın 2023 hedeflerini anlatan Hacı Osman Yıldırım, “Daha bu konu konuşulmadan 2023 hedeflerini ilk gündeme taşıyan biz olduk. Birinci OSB’nin ardından ikincisini, üçüncüsünü ve dördüncüsünü açtık. Sivas’taki tesisler ve fabrikalar yüksek kaliteye sahip üretimde rekabet edebilir şartlarda olan şirketlerdir” dedi. TOBB ETÜ adlı yeni üniversitenin açılması için YÖK’e başvuruda bulunduklarını kaydeden Yıldırım, hızlı tren projesinin tamamlanacağını ancak coğrafya koşulları nedeniyle gecikmenin yaşandığını sözlerine ekledi. “2022 kış olimpiyatları Sivas’ta olsun dedik. Bunun için Yıldız Dağı’nda faaliyetlere başladık. Karın en uzun süre kaldığı bu bölgemizde tesisleri inşa etmeye başladık” şeklinde konuşan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Osman Yıldırım 100 milyona yakın ağaç dikerek bir sosyal sorumluluk projesi yaptıklarını kaydetti. İstanbullu sanayicileri gerçekleştirdikleri altyapının da avantajıyla Sivas’a yatırım yapmaya davet eden Yıldırım, İSO yönetim kurulu üyelerini, meclis üyelerini, genel sekreterlik ve İSO çalışanlarını Sivas’ta ağırlamaktan sevinç duyduklarını sözlerine ekledi.

İsmail Gülle: “Sivas Gelişiyor Ama Yavaş Gelişiyor”

İSO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle
İSO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle

Bir Sivaslı olarak Sivas’ta yapılan yatırımları ve mevcut sanayisini eleştiren İSO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle, Sivas’ın var olan potansiyeline dikkat çekti. İSO’nun bu yıl 62. yılını kutladığını söyleyen Gülle, Sivaslı sanayicilerin İSO’dan öğrenecek çok şeyleri olduğunun altını çizdi. Hedeflenenlerin bir kısmının gerçekleştiğini görmenin kendisini mutlu ettiğini söyleyen Gülle şunları söyledi:

“Sivas gelişiyor ama yavaş gelişiyor” dedi. Doyduğu yerden doğduğu yere geldiğini aktaran İsmail Gülle İSO meclisinde bulunmanın bir ayrıcalık olduğunu ifade ederek “Bir hedef koyarsanız Allah size o hedefe ulaşmanız konusunda yardım eder. Ancak Sivas o hedefleri tutturma açısından çok geride. Bugün gördüğümüz fabrikalardan gurur duyduk. Ama daha iyilerini de gördük. Sivas’ta daha iyileri yapılabilir.”

Vedat Mirmahmutoğulları: “Ar-Ge’ye Ayrılan Kaynak Az”

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları

AR-GE konusunun önemine değinen Tarım Bakanlığı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’de AR-GE’ye ayrılan kaynağın az oluğunu vurgulayarak “Kendi teknolojimizi kendimiz üretmeksek kimse bize huzur vermez” dedi. AR-GE konusunda çıkarttıkları kanundan bahseden Mirmahmutoğulları, AR-GE geliştirenlere gelirinin yüzde 50’sinin verildiğini, eğer vefat ederse bile aynı yüzdenin mirasçıları arasında bölüşüleceğini kaydetti.

Türkiye’de 1926’da İsviçre’den alınan Medeni Kanun’una istinaden miras yoluyla arazilerin bölünmesine sebep olduğunu ancak bu yanlıştan İsviçre’nin döndüğünü ve Türkiye’nin uzun bir süre boyunca bu kanuna göre yaşadığını söyleyerek arazilerin bölünüp küçük parsellere ayrılmasını eleştirdi. Bu durumun tarım açısından olumsuz olduğunu kaydeden Mirmahmutoğulları, kısa bir süre öne bu kanunu değiştirdiklerini belirtti. Tarımsal sanayinin daha çok yaygınlaştırılmasını konusuna vurgu yapan, Mirmahmutoğulları, katma değer ve stratejik yatırım üzerinde durdu.

Prof. Dr. Faruk Kocacık “Mesleki Bölümler Açıyoruz”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık

Üniversite-sanayi işbirliği konusunda büyük çaba harcadıklarını söyleyen Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık İSO’nun İstanbul’daki 5 üniversite ile yaptığı iş birliği konusundaki deneyimlerinden faydalanmak istediklerini kaydetti. Üniversite olarak teknolojinin gelişmesi için birçok çalışma yaptıklarını anlatan Kocacık, sanayicimizle iş birliği yaparak ihtiyaç duyulan meslekler için bölümler açıyoruz dedi. Bu konuda özellikle Sivas sanayisinin ihtiyaçlarını gözettiklerini bildiren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Cumhuriyet Üniversitesi hakkında da çeşitli bilgiler verdi.

Sivas Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca
Sivas Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca

Sivas Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, sanayici olmanın iş adamı olmanın bu ülkede oldukça zor olduğunu kaydederek “Bu başarı için sizleri kutluyorum” dedi. Avrupa ülkelerine göre henüz yeni serbest piyasa ekonomisine geçtiğimizi belirten Karaca, bu gecikmenin çağı yakalamak açısından yarattığı zorluğa değindi. Tüm bunlara rağmen Türk müteşebbislerin ortaya koyduğu başarının takdire şayan olduğunu kaydederek, yatırımların hep batıya yapıldığına işaret etti. Kara yeni yapılan yatırımların doğu ile batı arasındaki farkı kapatması gerektiğini sözlerine ekledi.

“İhracatı 1 Buçuk Milyar Dolara Çıkartalım”

İSO Meclis Üyesi Hüseyen Bozdağ
İSO Meclis Üyesi Hüseyen Bozdağ

İSO meclis üyesi Hüseyin Bozdağ, “Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece” şeklindeki mısralarını hatırlatarak, Aşık Veysel’in Sivaslı bir halk ozanı olduğunu hatırlattı. Uzun zamandan beri Sivas’a gelmediğini ifade eden Bozdağ, “Sevgili Başkanım denizi buraya getirmişsiniz. Değer katmışsınız 1 milyar dolar ihracat için endişeniz olmasın. Hatta ihracatı 1 buçuk milyar dolara çıkartalım. Bu konuda endişe duymayın” dedi.

“Hepimiz Anadolu’nun Bir Tarafından Gelmiş Kişileriz”

İSO Meclis Üyesi Ali Kösedağ
İSO Meclis Üyesi Ali Kösedağ

İSO meclis üyesi Ali Kösedağ, “Değerli dostlarım bugün burada bir mutluluğu yaşıyoruz. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım TOBB toplantısında İstanbul Sanayi Odası’nın Sivas’a gelmesinden dolayı mutluluk duyacaklarını ifade etmişlerdi. İSO Türkiye’nin her ilinde bekleniyor. Ancak Sayın Erdal Başkan hemen ilk fırsatta gelmemiz gerektiğini söyledi. İSO olarak Sivas’ı şenlendirdiniz, hoş geldiniz. Burada çok anılarımız var. İSO deyince İstanbullular akla geliyor. Ama hepimiz Anadolu’nun bir tarafından gelmiş kişileriz” dedi.