Etkinlikler
İSO Meslek Komiteleri, Çevre Bakanlığı Yetkilileri ile İstişare Toplantısında Buluştu
- 22.12.2017
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. 22 Aralık 2017 tarihinde Odakule’de yapılan ve İSO Çevre İhtisas Kurulu Başkanı da olan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün başkanlığındaki Bakanlık heyeti konuk edildi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar ve Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Akar’ın da yer aldığı toplantıya yoğun ilgi ve katılım gösteren Meslek Komiteleri Üyeleri Bakanlık yetkilileri ile güncel konuları konuşma imkanı buldu.
Çevre konuları ile ilgili karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya, İSO olarak çevre ve enerji konularını öncelikli olarak ele aldıklarını söyledi. Hem Çevre ve Şehircilik hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sanayicilerle yakın zamanda yapılan toplantılara iştirak etmesinin kendilerini sevindirdiğini aktaran Kaya, çevre ve enerjinin birbirinden kopmayan iki parça olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz aylarda Enerji Verimliliği Ödülleri verdiklerini hatırlatan Kaya, bundan sonra hem çevre hem de enerji ödüllerini her yıl vereceklerini ifade etti. İSO olarak sorumlu sanayici, sorunsuz çevre ilkesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Kaya, karbon emisyonu ile ilgili öncü projeler yürüttüklerini belirtti.
Akıllı binaların gelişmesi gibi örnekler ile bir yandan çevre korunurken öte yandan enerji ihtiyacımızın daha verimli karşılanacağını aktaran Kaya, enerji konusunu İSO olarak devamlı gündemde tuttuklarının altını çizdi. Kaya, Aralık ayında Çevre Bakanlığı ile yoğun çalışmalar yaptıklarını belirterek toplantıya ilgiyle aktif katılım gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teşekkür etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Bakanlık olarak mevzuat düzenlemeleri yaptıklarını ve bu süreçte İSO gibi kurumlar ile bilgi alışverişi ve değer paylaşımından çok beslendiklerini söyledi. Öztürk, mevzuat uygulanırken de değerlendirmeye açık olduklarını ve paydaşlardan görüş beklediklerini belirtti. Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Öztürk, enerji üretiminde verimlilik ve kalite artırıcı yollar konusunda faaliyetleri olduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak sürdürülebilir şehirleşme konseptinde önemli adımlar attıklarını vurgulayan Öztürk, çevre ve şehirciliğin bir araya getirilmesi ve daha yaşanılabilir şehirlerin oluşturulması için uluslararası normlarda çalıştıklarını ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasında sıfır atık politikası yürüttüklerini belirten Öztürk, sanayicilerin de bu yaklaşımı benimsemelerini istedi. Öztürk, Türkiye’de atık sanayi ve çevre sanayi sektörlerinin gelişmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. Küresel ısınmanın etkisi ile Türkiye ve bölgesindeki suyun çok kıymete bineceğini dile getiren Öztürk, bundan dolayı arıtılmış suyun kullanımı konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Atilla Erenler, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Alkan, Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Varır, Hava Yönetimi Daire Başkanı Betül Küçükay, Endüstriyel Tasarımlar Daire Başkanı Cihan Tatar, ÇED İzleme ve Çevre Denetim Daire Başkanı İbrahim Özdemir, Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yrd. Mehmet Sabri Kaplan, İÇŞİM Çevre Denetim Şube Müdürü Ertan Yıldırım ve İÇŞİM ÇED Şube Müdürü Mine Şeker katıldı.
Toplantıya Katılan Meslek Komiteleri
1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı Sanayii
12.Grup Deri ve Deri Mamulleri Sanayii
15. Grup Orman Ürünleri Sanayi
16. Grup Basım, Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayii
17. Grup Temel Kimya Sanayii
18. Grup Boya, Vernik, Reçine ve Çeşitli Kimya Sanayii
25. Grup Bağlantı Elemanları, Tel ve Tel Ürünleri Sanayi
26. Grup Demir Dışı Metaller ve Kuyumculuk Sanayii
30. Metal Ev ve İşyeri Gereçleri Sanayii
31. Grup Elektrik, Elektronik ve Bilişim Sanayii
33. Grup Aydınlatma Donanımları Sanayii
37. Grup Otomotiv Ana ve Yan Sanayii
40. Grup Ahşap Mobilya Sanayii
41. Grup Metal Yapı ve Yapı Parçaları Sanayii
42. Grup Metal Aletler, Hırdavat ve Isı Cihazları Sanayii
43. Grup Hazır Beton, Beton Ürünleri, Toprak ve Mermer Sanayii