Etkinlikler
İSO, Tekstil ve Gıda Sektörleri İçin Kore Ülke Günü Etkinliği Düzenledi
- 28.09.2021
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Asya’nın en önemli ekonomilerinden Kore Cumhuriyeti’ndeki tekstil ve gıda sektörlerine yönelik bir Ülke Günü etkinliği düzenledi. Video konferans yöntemiyle İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın ev sahipliğinde yapılan Kore Pazarında Tekstil ve Gıda Sektörlerindeki Fırsatlar etkinliğine Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sung kyu Woo da katıldı. Etkinliğe özellikle tekstil ve gıda sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda sanayici ve iş insanı ilgi gösterdi.
Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, 1960 başlarında savaştan çıkmış bir tarım ülkesi olan Kore Cumhuriyeti’nin 1962'de başlatılan ihracat amaçlı kalkınma planı çerçevesinde Uzak Doğu’da sosyal ve ekonomik açıdan sağladığı gelişme ile örnek gösterilecek bir ülke olduğunu söyledi. Uzun yıllardan beri düzenli bir büyüme gösteren Kore’nin, bugün dünyanın önemli sanayileşmiş ülkeleri arasında yer aldığını dile getiren Canpolat, Türkiye’nin Kore Savaşı'nda, Kore Cumhuriyeti’ne verdiği destekle başlayan iki ülke ilişkilerinin her geçen gün derinleşen diplomatik ve ekonomik ilişkilerle iş birliğine dönüştüğünü kaydetti.
Türkiye’nin Kore ile olan ticari ilişkilerine bakıldığında, iki ülkenin ekonomilerinin uluslararası sisteme entegre olmasıyla 90’lı yılların sonundan itibaren ivme kazanmaya başladığını ve 2000’li yılların başından itibaren hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Canpolat, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında taraflar arasındaki mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin “Çerçeve Anlaşma” ve “Mal Ticareti Anlaşması”nın 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Canpolat, 1 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla “Hizmet Ticareti Anlaşması” ve “Yatırım Anlaşması”nın yürürlüğe girmesi ile birlikte söz konusu STA’nın, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine imkân verecek bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekti.
Türkiye’nin Asya–Pasifik Bölgesi’nde imzaladığı ilk serbest ticaret anlaşması olan Türkiye-Kore STA’sı kapsamında, Kore’ye sanayi ürünleri ihracatlarında gümrük vergilerinin tamamından, 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle muaf hale geldiklerini anlatan Canpolat, 2023 yılında da tarım ürünlerinde tarife indirimlerinin yürürlüğe girmesiyle ticari ilişkilerin daha da gelişeceğinin öngörüldüğünü belirtti. İki ülke arasında 2020 yılında yaklaşık 6.8 milyar dolarlık bir ticaret hacim olduğunu anlatan Canpolat, 1.1 milyar dolar ihracat yaparken Kore’den yaklaşık 5.7 milyar dolarlık ithalat yaptıklarını söyledi. Canpolat, iki ülke arasındaki ticaret hacmi büyük olmakla birlikte, bu hacmin büyük bir çoğunluğunun Kore’den yaptıkları ithalattan kaynaklandığını ekledi.
Canpolat şöyle devam etti:
“Ticari verilerin, her iki ülkenin potansiyelinin altında olduğu ve Serbest Ticaret Anlaşması da göz önüne alındığında söz konusu rakamın kısa sürede daha yukarı seviyelere çıkarmayı hedeflememiz gerektiği açıktır. Tarım ve gıda ürünlerinde 2020 yılı ithalatı 32,5 milyar dolar ve kendi kendine yeterlilik oranı yüzde 45 seviyelerinde olan, aynı zamanda tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ise yaklaşık 15 milyar dolar ithalat hacmi olan Kore pazarı bu alanlarda sanayicilerimiz için önemli fırsatlar sunmaktadır.”
Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sung kyu Woo, Kore’nin savaşın yıkıntıları arasından yükseldiğini söyledi. Fakir bir toplum iken sanayi ülkesi haline geldiklerini dile getiren Woo, buna ulaşmak için ihracat odaklı politikalara ve insan kaynağına yatırım yaptıklarını aktardı. 1960’lı yıllarda tekstil ile büyüme yakaladıklarını ve 70 ve 80’li yıllarda elektronik, otomobil, petrokimya, çelik ve gemi üretimi ile bunu devam ettirdiklerini dile getiren Woo, bugün ise teknoloji sektöründe akıllı telefon, yapay zekaya dayalı makineler ve dijital bankacılık gibi alanlarda güçlü hale geldiklerini anlattı.
Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasındaki iş birliğinin 1957’den bu yana kurumsal alana taşındığını ifade eden Woo, Türk firmalarının gıda ve tekstilde oldukça rekabetçi olduğunu ekledi. Seminer ile daha önce tecrübe edilmemiş alanlarda iş birliği fırsatları doğacağını söyleyen Woo, ekonomik faaliyetlerin karşılıklı olarak gelişmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.
Sonrasında Kore Pazarında Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panelde Ticaret Bakanlığı Seul Ticaret Müşaviri Münir Oğuz, Kore ekonomisi ile ilgili bir sunum yaptı. Kore ekonomisinin 1.63 trilyon dolar ve kişi başına GSYİH’nin 32 bin dolar olduğunu belirten Oğuz, ihracatta 2018’deki 604 milyar dolarlık rekorun bu yıl kırılmasının beklendiğini kaydetti. Kore’nin en çok Çin, ABD ve Vietnam’a ihracat yaparken en çok ithalatı ise Çin, ABD ve Japonya’ya yaptığını anlatan Oğuz, Kore’nin dünyanın onuncu, Asya’nın ise dördüncü büyük ekonomisi olduğunu ekledi. Bloomberg’in her yıl yayınladığı en yenilikçi ekonomiler listesinde Kore’nin 2021’de sekizinci kez üst üste birinci sırada yer aldığını hatırlatan Oğuz, gıda ve tekstil sektörlerinde hangi alanlarda ihracat potansiyeli olduğunu aktardı.
Ardından moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Kore’de İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı panelde Rella Gıda San. ve Tic. A.Ş. CEO’su Teoman Durukan, Rella Gıda San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Jackie Suh, Dimes Gıda San. ve Tic. A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Gözde Günay, Camp Tekstil San. ve Tic. A.Ş. İşletme Müdürü Serhat Can ve Emelda Deri Konf. Tur. İnş. San. ve Dış Tic. A.Ş. İhracat Müdürü Tamer Savcılıoğlu Kore pazarında yaşadıkları deneyimi dinleyicilerle paylaştı. Konuşmaların ardından dinleyicilerden gelen sorular, panelistler tarafından yanıtlandı.