Etkinlikler
İSO Üyesi Sanayiciler Diyarbakır ve Şanlıurfa’da Yatırım İncelemeleri Yaptı
- 17.12.2019
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) üyelerinin Anadolu’ya yönelik yatırım düşüncelerine yardımcı ve yol gösterici olmak amacıyla düzenlediği Diyarbakır ve Şanlıurfa gezisine 17-18-19 ve 20. Grup Komiteleri üyeleri katıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı başkanlığındaki heyette Ramazan Şerif Fırat, Hasan Sabri Köstüklü, Mehmet Demezoğlu, Raffi Tellalyan, Mustafa Akçay, Mehmet Celal Emirmahmutoğlu, Salih Çetinkaya, Kadir Can Kozan, Suat Öztürk, İsmail Hakkı Kısacık ve Eşref Çetin yer aldı.
Gezinin ilk gününü Diyarbakır’da geçiren heyet ilk olarak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yönetimiyle bir araya geldi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı, tekstil ve hazır giyimciler ile çorap üreticileri olarak Diyarbakır’da yatırım imkanlarını araştırmak için bulunduklarını ve yapacakları istişare ve incelemeler sonrasında hayırlı düşüncelerle Diyarbakır’dan ayrılacaklarına inandıklarını söyledi.
Özhamaratlı şöyle devam etti:
“Bizler İstanbullu sanayiciler olarak artık İstanbul’a sığamıyoruz. Anadolumuzun uygun yerlerine yatırımlarımızı kaydırma arayışlarımız var. Diyarbakır’da bunun için birçok imkanın olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde buradaki firmaların da bir İstanbul bağlarının olması gerekiyor. Bunları istişare etmek için buradayız. Bizler için yatırım için en önemli faktörlerden biri sürdürülebilir olması, bir diğer faktör de işgücü. Bunun için İSO olarak İstanbul’daki meslek liseleri ile ilgili yaptığımız çok önemli çalışmalar var. Özellikle MEB ile yaptığımız protokol sonrasındaki çalışmalarımızdan son derece verimli sonuçlar elde ediyoruz. Bu deneyimlerimizi Diyarbakır’daki işgücü piyasasını güçlendirmek için buraya da aktarmak isteriz.”
Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya da İSO heyetini Diyarbakır’da misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını ve bu ziyaretin Diyarbakır için hayırlı yatırımlara vesile olmasını dilediğini söyledi. Kaya, Diyarbakır iş dünyası olarak kente yatırım çekmek için her türlü sinerjiyi oluşturmaya hazır olduklarını vurguladı.
Kaya şunları söyledi:
“Bu ziyaretin İSO ile çalışmalarımızın önünü açacak bir ziyaret olur umudundayım. Yalnız burada kentimizle ilgili yanlış bir algının düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısa bir süre önce burada birçok büyükelçiyi konuk ettik. Çünkü bu elçiliklerin siteleri genellikle çatışma bölgesi olarak gösteriyor Diyarbakır’ı. Oysa algı ile kentin gerçeği birbiri ile örtüşmüyor. Kentimizin böyle bir sorunu yok. Bunu kenti dolaşarak da kendilerine anlattık. Siz yatırımcılar için aynısıyım söylemek istiyorum. Özellikle yatırımcılarımız için bir güvenlik sorununun olmadığının altını özellikleri çizmek istiyorum.”
DTSO’da yapılan toplantının ardından İSO heyeti Diyarbakır’da altyapısı oluşturulmakta olan Tekstil İhtisas Sanayi Bölgesi’ni gezdi, yöneticilerinden yatırım koşulları ve arazi tahsisleri konusunda bilgi aldı. Heyet daha sonra Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Burada iki fabrikada incelemelerde bulunan heyet daha sonra Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı ile de buluşarak bir süre sohbet etti ve yatırım imkanları hakkında bilgi aldı.
İSO heyetinin ikinci günü Şanlıurfa’daki temas ve ziyaretlerle geçti. İlk olarak Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetimiyle bir araya gelindi. ŞUTB Başkanı Mehmet Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette özellikle pamuk üretiminde yaşanan güncel sorunlar hakkında sohbet edildi. ŞUTB Başkanı Kaya, sulamanın artması ile birlikte çok önemli bir üretim ve kalite artışı yaşanacağını söyledi. İSO Başkan Yardımcısı irfan Özhamaratlı, pamuk konusunda devletten üreticiye, sanayiciden tüm kesimlere kadar her kesimin kendi üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini anlattı. Özhamaratlı “Çünkü bu üretim Türkiyemizin bir değeri ve hepimizin buna sahip çıkarak bu değerin çok daha kaliteli ve sürdürülebilir bir üretim sürecine dönüştürülmesi gerekir” dedi.
ŞUTB yönetiminin İSO heyetine yönelik olarak hazırladığı pamuk üretimi ile ilgili sunumun ardından heyet ŞUTSO'ya gitti. İSO heyetini karşılayan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek “İki ay önce müşterek bir meclis toplantısında bir araya gelerek birçok konudaki istişarede bulunduğumuz İSO tekstil ve hazır giyim üyelerinin bugün burada yatırım imkanlarını incelemek ve yatırımlarını buraya da getirmek için yapacakların istişareler için çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz Şanlıurfa’da sizlerin bütün imkanları sunmaya hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Zaten burada amaç ülkenin geleceğini tesis etmektir. Biz burada Türkiye’yi bir bütün olarak düşünerek ülkemizin geleceğini birlikte tesis etmek istiyoruz. Bu bağlamda buradaki yatırımlar da Türkiye’nin refahını artıracak yatırımlar olacaktır. Bu burada yapılması gereken bütün imkanları yaratarak her türlü yatırım gelmesi için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.
İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı da yaptığı konuşmada, İstanbul’daki tekstil, hazır giyim ve çorap sanayicilerimiz ile birlikte iki ayın ardından bugün de yatırım imkanlarını biraz daha derinlemesine incelemek için Şanlıurfa’da bulunmaktan duydukları mutluluğu ifade etti. Özhamaratlı, bugün özellikle odaklanacakları noktanın yatırım imkanları olduğunu söyleyerek “Şirketlerimizin ilk adımı atmaları için gerekli olan adımları Şanlıurfa’da atılabileceğini düşünüyorum. Bu ilk adımların özellikle büyük yatırımlara vesile olacağına kuşku duymuyorum. Biz bugün Türkiye olarak çok kuvvetli olan pamuğumuzu 20 dolara satabiliyoruz. Eğer güçlü ve marka değeri olan yatırımlarla bu değerimizin 50 dolara dahi satabilecek bir noktaya gelebiliriz” dedi.
ŞUTSO’daki toplantı daha sonra 6. Bölge teşviklerinden yararlanan kentteki yatırım ve teşvik imkanları hakkında yapılan sunum ve bilgilendirme ile devam etti. Sonrasında İSO üyesi sanayiciler yatırım yapılabilecek sanayi bölgelerini gezerek incelemelerde bulundu.