Etkinlikler
İSO ve BTSO, Ortak Yönetim Kurulu Toplantısında Bir Araya Geldi
- 03.01.2019
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulları, gerçekleştirdikleri ortak bir yönetim kurulu toplantısı ile Türkiye sanayisinin geleceği ve üretim ekonomisinin güçlendirilmesi için; teknolojiden eğitime, girişimcilikten AR-GE’ye kadar birçok alanda iki oda tarafından birlikte yapılabilecek ortak çalışmaları görüştü.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde İSO’nun İstanbul Odakule’deki merkezinde gerçekleşen toplantıya, İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan (Sayman), Bekir Yelken, Kemal Akar, İsmail Cenk Çimen, Vehbi Canpolat, Cemal Keleş ve Mustafa Tacir katıldı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın başkanlığındaki BTSO heyeti ise şu isimlerden oluştu: Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Gürses, Yönetim Kurulu Üyeleri Alparslan Şenocak, Irmak Aslan, Aytuğ Onur, Muhsin Koçaslan, Haşim Kılıç ve Meclis Başkanlık Divanı Üyesi Hakan Batmaz.
“Üretim Olmazsa Olmaz, Teknoloji Olmazsa Olmaz”
İki oda organlarından çok sayıda yöneticinin de katıldığı toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Oda olarak 2019 yılının bu ilk mesai gönünde ilk toplantımızı BTSO ile yapmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Daha önce başlattığımız bazı projelerin devamı için yapacağımız görüşmelerin faydalı olacağını ümit ediyorum” dedi. Bahçıvan, iki odanın sanayinin geleceğine yönelik işbirliği arayışlarını Marmara Bölgesi Havzası’nın dönüşümü adına önemli gördüklerini vurguladı. İki odanın yapacağı çalışmalar ve ortak projelerle bölgedeki sanayiyi daha rekabetçi ve güçlü bir hale getirebileceklerini belirten Bahçıvan, şunları söyledi:
“Güçlü Türkiye yolunda sanayimizin ve üretimimizin yeni yol haritasını belirlemede, Türkiye’nin en önemli iki odasının birlikteliği, bu doğrultuda ortak projelere odaklanmaları önemli. Türkiye’nin ‘üretim olmazsa olmaz, yüksek teknoloji olmazsa olmaz’ sürecine girdiği bu dönemde bu işbirliğinin çok verimli ve sonuç alıcı olacağına inanıyorum. Toplantımızın gerçek amacı, geleceğimiz için üretim mücadelesinin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu ortaya koymak. Büyük değişimi ortaya çıkaracak olan havzanın iki büyük odasıyız ve değişimi buradan başlatabiliriz. Bu toplantıların da bu dönüşümü başlatacak ışığı yakacağına inanıyorum.
“Stratejik İşbirliğimiz Türkiye’ye Güç Katacak”
Daha sonra söz alan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO liderliğinde yürütülen TEKNOSAB Projesinden KOBİ OSB Projesi’ne, Küresel Fuar Acentesi’nden Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezine; Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nden Model Fabrika projesine kadar 40’ı aşkın makro projenin detaylarını paylaştı. Başkan Burkay, Türkiye’nin sanayi ve üretiminin yol haritasını belirlemede Türkiye’nin en önemli iki odasının birlikteliğinin önemine dikkat çekti. Bu konuda 2015’te bir ortak çalışma grubu oluşturduklarını hatırlatan Burkay, bu birlikteliklerin ve çalışma gruplarının önemli adımlar olduğunu vurguladı. Burkay, özellikle Türkiye’nin üretimde yüksek teknoloji sürecine ve vizyonuna girdiği bu dönemde iki odanın birlikte oluşturacağı yol haritasının çok önemli olduğunu kaydetti. Burkay, “Değişimi Türkiye’nin bu en güçlü iki odasından başlatabiliriz. Çünkü biz, ülkemizin bütün ekonomi parametrelerine ivme kazandıran ve sanayideki büyük değişimi ortaya çıkaracak olan havzanın iki büyük odasıyız. 2019 yılının ilk mesai gününde gerçekleştirilen istişare toplantımız bölgemiz için büyük önem taşıyor. Bu nedenli bu işbirliği çalışmalarımızı çok önemsiyoruz. İSO ile birlikte attığımız stratejik hamlelerimiz, Türkiye’nin kalkınma hedeflerine güç katmaya devam edecek. Bu toplantılara da dönüşümü başlatacak ilk adımlar olarak bakıyoruz” dedi.
Kısa açılış konuşmalarının ardından iki odanın yapıları, hizmetleri ve yürütmekte oldukları çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı. İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan sunumda; Sanayi Kongresi, İSO Dijital Dönüşüm Ofisi, İSO Koza Girişim Hızlandırma Programı, İSO Akademi, Yerli Üretimi Teşvik Projesi, Avrupa İşletmeler Ağı, Çevre ve Enerji Çalışmaları, Mesleki Eğitimde Okul-Sanayi İşbirliği ve Arabuluculuk Merkezi hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Sunumların ardından iki oda arasında önümüzdeki dönemde farklı stratejik alanlarda işbirliği yapılması ve yeni aksiyon planının oluşturulması noktasında fikir alışverişinde bulunuldu.
2019 yılının ilk istişare toplantısının ardından önümüzdeki günlerde İSO ve BTSO heyetleri karşılıklı bir araya gelerek, yeni eylem planlarının hayata geçirilmesi için somut adımları atacak.