Etkinlikler
İSO ve GENSED İş Birliğinde Düzenlenen Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda Gerçekleşti
- 04.05.2023
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) iş birliğinde düzenlenen Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleşti. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ev sahipliğinde gerçekleşen seminere GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir katıldı.
Çok sayıda iş dünyası temsilcisinin, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji alanındaki güncel gelişmeler hakkında en güncel bilgileri almak için izlediği seminerde GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan moderatörlüğünde Güneş Enerjisi Oturumu, Enerji Depolama Oturumu ve Finans ve Mevzuat Oturumu konu başlıklarında gün boyu süren paneller düzenlendi.
Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Vehbi Canpolat şunları söyledi:
“Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde, OECD ülkeleri arasında son yirmi yılda enerji talebinin en hızlı arttığı ülkeyiz. Enerji talebimiz artarken 2053 için Net Sıfır hedefi veren ülkemizin, karbon emisyonlarının sebebi sayılan fosil kaynaklı enerji tüketimini azaltması gerektiği aşikar.
Hem iklim değişikliği ile mücadelede hem de dışa bağımlılığın azaltılması noktasında yenilenebilir enerjinin payının artması gerekmektedir. Türkiye zengin yenilenebilir enerji potansiyeli sayesinde enerji bağımsızlığına ulaşmada önemli bir avantaja sahip. Bugün ele alacağımız güneş enerjisinden örnek vermek gerekirse, ülkemiz tüm Avrupa’da İber Yarımadasından sonra en iyi güneşlenme verilerine sahip. Şimdi sormamız gereken soru, bu potansiyeli yeterince kullanabiliyor muyuz?”
Bu konuşmanın ardından, açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir de şöyle dedi:
“Dünya olarak önemli bir dönüşümün içerisindeyiz. Yakın bir gelecekte elektrikli araçlar hepimizin hayatına girecek ve bu araçların elektriği nereden temin edilecek? Fosil yakıtlarla bunu sağlayamazsınız çünkü o zaman karbon emisyonunu azaltamamış olacaksınız. Bu noktada güneş, rüzgar ve yenilebilir enerji hayatımıza daha çok girecek, bunu düşünmemiz gerekiyor.
3-5 yıl sonra bu alana yönelik finansal imkanlarla birlikte neredeyse her evin çatısında güneşten elektrik üretip, üretilen bu elektrikle araçları şarj edebilecek noktaya doğru gideceğiz. Dönüşümün bu şekilde ilerlemesini umuyoruz. Dünyada karbon emisyonunun yüzde 75’i enerjiden kaynaklı işte bu nedenle elektriğin yeşil dönüşümü çok önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor.”
Açılış konuşmalarının ardından seminer, düzenlenen panellerle devam etti. Ardından katılımcıların, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji alanındaki gelişmelere yönelik sorularını konuşmacılara yönelttiği soru-cevap bölümüyle devam etti. Konuşmacıların gelen soruları yanıtlamasıyla etkinlik sona erdi. Gün boyu süren panellerde şu isimler konuşmacı olarak yer aldı:
SMART Güneş Teknolojileri Kıdemli İş Geliştirme Yöneticisi Melih Topuz, SMA Satış Müdürü Ufuk Keser, İSOTEC Enerji Ceo’su Erkan Öztürk, SUNVİTAL Enerji Genel Koordinatör Yardımcısı a.Serkan Ulaşan, YEO İş Geliştirme ve Satış Direktörü Sami Serin, POMEGA Enerji Güç Üretimi Ekip Lideri Hakan Öztürk, REAP Battery AR-GE Müdürü Barış Arıcı, KONTEK Enerji İş Geliştirme Direktörü Çağlar Erdoğan, YEYKAD Kurucu Üyesi, Sürdürülebilirlik Finans Danışmanı Seyran Hatipoğlu, Yenilenebilir Enerji Finans Danışmanı Başar Yılmaz.