Etkinlikler
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan Karbon Zirvesi’nde Küresel İklim Değişikliğini Anlattı
- 05.04.2014
- Etkinlikler
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 3 - 5 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen "İstanbul Karbon Zirvesi”nin açılış konuşmasını yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan, sanayi sektörü penceresinden küresel iklim değişikliğini anlattı.
İstanbul Sanayi Odası’nın da desteklediği "İstanbul Karbon Zirvesi” 3 - 5 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Zirveye katılan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan, sanayi sektörü ve küresel iklim değişikliği hakkında bir açılış konuşması yaptı.
Mehmet Ata Ceylan; insanlığı tehdit eden iklim değişikliğine kolektif çözüm bulma arayışlarında, ülkelerin sosyoekonomik yapısı nedeniyle adeta bir strateji savaşı yaşandığını belirterek, bunun en büyük nedeninin maliyet olduğunu dile getirdi.
2015 yılında imzalanması ve 2020’de yürürlüğe girmesi beklenen yeni iklim anlaşması kapsamında Ülkemizin de azaltım politikaları geliştirmesi gerekeceğinin altını çizen Ceylan, karbon maliyetleri konusunda yaşanan belirsizliklerin sanayicilerimizin ileriye dönük yatırım kararlarını etkilediğini belirterek şunları söyledi:
“Büyük bir dönüşüm süreci gerektiren yeşil ekonomiye uyum için sanayimiz ekonomik teşviklerle desteklenmeli, enerjimizi yenilenebilir ve yerli kaynaklardan daha fazla temin etmeye yönelik adımlar atılmalı, kamusal çabalarla iklim politikaları diğer politikalarla entegre edebilmeli.”
Ceylan, atılacak adımlarda ortak, eşit ve adil bir sorumluluk paylaşımı ile sanayimizin de üzerine düşeni yerine getireceğini belirterek sözlerini tamamladı.
İstanbul Karbon Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Doç Dr. Etem Karakaya ise konuşmasında konuyla ilgili uluslararası ve ulusal boyutta yaşanan gelişmelerin tüm yönleriyle ele alınmasını hedeflediklerini, 3 gün sürecek zirvenin araştırmacılar, karar vericiler ve yatırımcılar için önemli bir fırsat olacağını, Zirvenin her yıl yapılarak geleneksel hale gelmesine çalışacaklarını belirtti.
Kendisinin de bir iklim bilimci olduğunu ifade eden İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Ayazağa kampüsünü “yeşil kampüs” haline getirmek için çok önemli adımlar attıklarını, bu bakımdan Zirvenin İTÜ Ayazağa kampüsünde gerçekleştirilmesinden gurur duyduğunu ve önümüzdeki yıllarda da Zirveye ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi de ülke olarak iklim değişikliği ile mücadelede üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, 1990 yılında yaklaşık 45 milyon ton karbon tutan ormanlarımızın 2012 yılında 61 milyon ton karbondioksit eşdeğeri tuttuğunu ve iklimle mücadelede etkin rol oynadığını ifade etti.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından organize edilen ve üç gün süren uluslararası Kongrede; İklim Değişikliği Politikaları, Karbon Ticareti ve Finansmanı, Temiz Enerji ve Temiz Teknolojileri, Çevresel Sürdürülebilirlik konuları kapsamında sunumlar gerçekleştirildi.