Etkinlikler
İSO-İTÜ Çekirdek Sürdürülebilirlik Programı Kapsamında Girişimler için Sürdürülebilirlik Webinarı Yapıldı
- 01.06.2021
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent, sürdürülebilirlik kavramını girişimlere daha nitelikli bir şekilde tanıtabilmek amacıyla İSO-İTÜ Çekirdek Sürdürülebilirlik Programı Girişimler için Sürdürülebilirlik Webinarı düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş’ın katıldığı etkinlik video konferans üzerinden canlı yayınlandı. Etkinlikte sürdürülebilirlik kavramını girişimlerine entegre etmek isteyen çok sayıda girişimci izledi.
Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe İSO olarak 2021 yılını sürdürülebilirlik yılı ilan ettiklerini söyledi. İSO ve ARI Teknokent’in bir ekosistem içinde güçlerini birleştirdiğinde girişimcilerin de yarının sanayicisi olabildiğini belirten Tepe, İTÜ Çekirdek’in Türkiye’nin en büyük girişimcilik ekosistemi olduğunu anlattı. 2015 yılından beri İSO KOZA programıyla birlikte sanayicilik yolunda olan girişimcilere her konuda mentorluk yaptıklarını dile getiren Tepe, bütün bu girişimlerin ekonomiye dönüşmesi için ciddi yolculuktan geçmeleri gerektiğini ifade etti. Tepe, girişimcilerin belki tek başına belli bir noktada pes edeceklerini ama İSO gibi güçlü yol arkadaşı olduğunda başarı hikayelerine dönüşebildiklerini kaydetti.
İTÜ Big Bang Start-up Yarışması etkinliği finalinde, 2015’ten itibaren seçtikleri girişimlere her yıl “Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”nü verdiklerini hatırlatan Tepe bugüne dek toplam 17 girişime 1.350.000 TL finansal destek sağladıklarını açıkladı. Girişimcilere yol ve fener olmanın önemli olduğuna değinen Tepe, para desteğinin de çok değerli olduğunu anlattı.
Dünyanın ısısının arttığını ve ekolojik değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Tepe, iklim değişikliğine yol açan sera gazı salınımında sanayinin büyük etkisi olduğunu belirtti. Yaşadığımız dünya için üretmemiz gerektiğinin altını çizen Tepe, insanı üretimin odağına koymak zorunda olduklarını ifade etti. Sürdürülebilirlik kavramının başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada üretimin şeklini belirlemiş olduğunu aktaran Tepe, biraz daha geç kalırlarsa sürdürülebilirlik değil ayakta kalma konusunu konuşuyor olacaklarını söyledi.
Üretimin ekonomiyi belirlediğini ama sağlıklı ekonominin de ancak sürdürülebilir ürünlerle sağlanabileceğini dile getiren Tepe, İSO olarak 2021 yılında girişimcileri sürdürülebilirlik başlığı altında özel olarak destekleyeceklerini anlattı. Girişimcilere her türlü desteği vereceklerinin altını çizen Tepe, girişimcilerinde sanayi yolculuklarında başarılar diledi ve İSO’nun her zaman yanlarında olacağını kaydetti.
Ardından İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş etkinlikte bir konuşma yaptı. Dikbaş, İTÜ Çekirdek’te yetişen çok fazla girişimci olduğunu ve Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin lideri olduklarını söyledi. Her yıl 10 binden fazla girişimciyi kabul ettiklerinin bilgisini veren Dikbaş, sürdürülebilir kalkınma kavramının geleceğe ait çok önemli konuları içerdiğini dile getirdi. Girişimcileri geleceğe hazırlamanın gerekliliğine işaret eden Dikbaş, bu konuda her türlü girişimin, hareketin ve projenin arkasında olduklarını kaydetti.
ARI Teknokent’te eğitimlerin önemli bir bileşen olduğunu vurgulayan Dikbaş, İSO ile ortak eğitim vereceklerini anlattı. İSO’nun mentorlarıyla çalışmanın önemine değinen Dikbaş, projelerin sanayinin içinden gelen uzmanlarla tartışılmasının projeye sağlanan en önemli katma değer olduğunun altını çizdi. Dikbaş, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe başta olmak üzere destek veren yetkililere ve İSO’ya teşekkür etti.
S360 Kurucusu ve Genel Müdürü Kerem Okumuş ise Yeni Dünya Düzeninde Sürdürülebilirlik başlıklı bir sunum yaptı. Dünyanın çok karmaşık sorunların içinde olduğunu belirten Okumuş, iklim krizi ve bağlantılı toplumsal sorunlar karşısında çözüm bulabilecek son nesil olduklarını söyledi. Başarısız olurlarsa sorunları çözecek başka nesil olmadığını vurgulayan Okumuş, artan yoksulluk ve eşitsizliğin dünyayı geri dönülemez bir tahribata sürüklediğini kaydetti. Ya çözümü bulacaklarını ya da yıkıma doğru ilerleyeceklerini dile getiren Okumuş, hangisini seçeceklerini benimseyecekleri büyüme modelinin belirleyeceğini anlattı. Kapitalizmin sorunlarını yine kapitalizmin ürünleriyle çözeceklerini aktaran Okumuş, adil ve kapsayıcı büyüme modellerinin deneneceğinin ifade etti.
Ardından S360 Stratejik Liderlik ve Öğrenme Tasarımları alanlarında Sürdürülebilirlik Danışmanı Eren Öztürk ile S360 İş Stratejisi ve İnovasyon Yönetimi alanlarında Sürdürülebilirlik Danışmanı Erman Fenerci Girişimler İçin Sürdürülebilirlik’e Giriş başlıklı bir seminer verdi. Seminerin ardından dinleyicilerden gelen sorular seminer katılımcıları tarafından yanıtlandı.