İSO-Vodafone Dijital Dönüşüm KOBİ Buluşması Gerçekleştirildi

  • Etkinlikler
vodagone-bulusmasi-02

İSO-Vodafone Dijital Dönüşüm Kobi Buluşması, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy’un katılımıyla yapıldı. Video konferans olarak yapılan etkinliği dijital dönüşüm yolculuğu ile ilgilenen çok sayıda KOBİ temsilcisi de izledi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dijital dönüşümün sadece üretimde verimliliği artırarak rekabetçiliği desteklemekle kalmadığını, bunun yanı sıra AR-GE ve inovasyonla birlikte yüksek katma değerli ürün ve hizmet üretmenin de yolunu açtığını söyledi. Günümüz koşullarında her sektörün iş modellerini yeniden yorumlamasının bir ihtiyaç olarak öne çıktığını belirten Bahçıvan, şirketlerin geleneksel düşünüş biçimlerini geride bırakmaları, inovasyona ağırlık vermeleri, değişimi ve dönüşümü kucaklayabilecek açıklığa sahip olmaları gerektiğine değindi.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Covid-19 salgını ile, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olağanüstü bir dönem yaşadıklarını aktaran Bahçıvan, çalışma hayatından eğitime, sosyal hayattan tüketim alışkanlıklarına kadar birçok alanda köklü değişimler ile karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Öte yandan pandeminin hali hazırda mevcut olan dijital teknolojilerin hayatımıza girişini hızlandırdığına dikkat çeken Bahçıvan, dijitalleşmenin daha önce olmadığı kadar gündemimize girdiğini ifade etti. Bahçıvan, başta elektronik ticaret olmak üzere, uzaktan eğitim ve birçok hizmette dijitalleşme ile bu süreci nasıl hızla benimsediklerini gördüklerini dile getirdi.

Üretim süreçleri, lojistik ve tedarik zincirlerinin şaşırtıcı hızda dijitalleşirken, uzaktan çalışmanın hayatımıza güçlü bir şekilde girdiğini söyleyen Bahçıvan, müşteri ilişkileri ve yönetiminde de dijital yöntemlerin giderek yaygınlaştığını belirtti. Bu sürecin elbette işletmelerin bilişim altyapılarını ve çalışanların dijital yetkinliklerini de geliştirmelerini gerektiğine işaret eden Bahçıvan, bu noktada dijital dönüşüm sürecini başarılı bir şekilde ilerletmek için, teknolojinin gücünü, değişimi benimseyen bir organizasyon kültürü ile bir araya getirmek gerektiğini vurguladı.

Bahçıvan, firmaların yöneticilerine de önemli bir görev düştüğünü zira ancak doğru dijital dönüşüm stratejileri geliştiren ve değişime, gelişime açık olan KOBİ’lerin, gelecek için doğru yatırımlar yapabildiğini ekledi. Bahçıvan, teknoloji ve dijital dönüşüm söz konusu olduğunda firmaların, “değişimin sürekli hareket eden bir hedef” olduğunun bilincinde olması, sürekli olarak gelişen, değişen ve güncellenmesi gereken stratejilerin ortaya koyması gerektiğini anlattı.

Konuya, yaşadığımız çağda artık bir vazgeçilmez olan “sürdürülebilirlik” boyutuyla baktığımızda da dijital dönüşümün taşıdığı önemi görebildiklerini kaydeden Bahçıvan, çünkü sürdürülebilirlik bağlamındaki dönüşümün iklim değişikliğinin yarattığı koşullar çerçevesinde üretimin devamlılığı için bir gereklilik halini aldığını vurguladı. Bahçıvan, küresel düzeyde yaşanan bu dönüşümün uluslararası ticarette yeni sistemlerin ortaya çıkmasına sebep olurken, dijitalleşmenin bu süreci besleyen kritik bir faktör olarak ön plana çıktığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin 2019 yıl sonunda ortaya koyduğu Yeşil Mutabakat sürecinin bu bakış açısının en somut göstergesi olduğunun altını çizen Bahçıvan, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ana hedefinin 2050’ye kadar Avrupa’nın dünyanın ilk iklim nötr kıtasına dönüştürülmesi olduğunu dile getirdi. Bu dönüşüm stratejisinin bir parçasının da Yeni Sanayi Stratejisi olduğunu hatırlatan Bahçıvan, bu strateji çerçevesinde küresel rekabetçiliğin korunarak daha yeşil, daha döngüsel ve daha dijital bir AB sanayisinin hedeflendiği Yeni Sanayi Stratejisinde “yeşil ve dijital dönüşüm”ün ikiz bir dönüşüm olarak ifade edildiğini ekledi. Bu noktada özellikle KOBİ’lerin kapasitelerinin artırılmasının, dijital ve yeşil dönüşüme hazırlık konusunda yol haritalarının hazırlanmasının büyük önem arz ettiğini belirten Bahçıvan, ancak bu şekilde ileri ve temiz teknolojilerle yüksek katma değerli üretimi yakalayıp, ekonomik refahı artırmanın mümkün olacağını anlattı.


Vodafone Türkiye CEO’su
Engin Aksoy

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy ise günümüzde her sürecin dijitalleşme ile şekillendiğini söyledi. Firmaların dijital yatırımlarını ortalama altı yıl öne çektiğini belirten Aksoy, firmaların küresel çapta 6.8 trilyon dolar yatırım yapacaklarını dile getirdi. Rekabette önde olmanın yolunun dijitalleşmeden geçtiğini aktaran Aksoy, hızlı dijitalleşme eğilimlerinin KOBİ’leri yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Aksoy, KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik terzi usulü çözümler sunduklarını anlattı.

KOBİ’lere sundukları dijitalleşme testi ile 64 bin işletmenin yanında olduklarını kaydeden Aksoy, esnaf ve KOBİ’lere danışmanlık hizmeti sunduklarını ve 100 bin de başvuru aldıklarını anlattı. KOBİ’lerde verimlilik artışının Türkiye’nin ekonomik büyümesi açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Aksoy, dijitalleşmenin KOBİ’lerin performansını nasıl etkilediğini anlamak için bir araştırma yaptıklarının bilgisini verdi. Bu sonuçlara göre şirketlerin yüzde 20’sinin yüksek hızlı genişbant internete sahip olduğunun bilgisini veren Aksoy, hızlı internetin yüzde 5,9 verimliliği artırdığını söyledi. Bulut bilişim kullanımında son 5 yılda oran olarak değişim olmadığını ve yüzde 11’ler seviyesi olduğunu aktaran Aksoy, AB’de bu oranın yüzde 36 olduğunu belirtti. Aksoy, bulut bilişim kullanımının verimliliği yüzde 11,8 artırdığını ekledi.

Kurumsal kaynak planlamada beş yılda gelişme yaşanarak yüzde 28’lik bir oran yakalandığını, bunun AB ülkelerinde yüzde 36 olduğunu belirten Aksoy, kurumsal kaynak planlamanın verimliliği yüzde 18,5 artırdığını anlattı. Müşteri ilişkileri yönetiminde ise Türkiye’de oranın yüzde 11 olduğunu, AB ülkelerinde ise 33 olduğunu belirten Aksoy, genel olarak son 5 yılda ilerleme olsa da dijital teknolojilerde AB’nin oldukça gerisinde olduğumuzu ekledi.

Ardından Loud and Proud Kurucu Ortak Vizyon Stratejisti Elif Çetin’in moderatörlüğünde yapılan panelde Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, İSO Meclis Üyesi ve Casper Bilgisayar Sistemleri Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Saldanlı, Mete Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Pelin Karadeniz Kış ve Loya Mağazacılık IT Direktörü İnanç Delibalta, dijitalleşme yolculuğunda yaşadıkları deneyimleri dinleyicilerle paylaştı. Dinleyicilerden gelen sorular, panelistler tarafından yanıtlandı.